Aambeien
Duizendblad:
giet 1 liter kokend water over 2 handen vol bloesem. Laat het 25 minuten staan, filtreer de vloeistof en voeg deze toe aan het badwater. Neem 2 maal per week een bad bij 35°C gedurende 15 minuten.

Duizendblad: Drink thee van duizendbladkruid.

Astma
Hoefblad: Twee tot drie theelepels gewassen bladeren van hoefbladbladeren in de sapcentrifuge uitpersen. Het sap in een kopje bouillon of warme melk, buitengewoon goede diensten
Alant: giet 1 kop koud water op 2 theelepels geraspte wortel Alant. Laat het 9 uur staan en warm het op. Drink de met honing gezoete thee zeer heet met kleine teugen. Neem 2 maal daags een kop.

Blaasontsteking
Beredruif:
giet 1 kop kokend water op 2 theelepels gedroogd blad. Laat het 10 uur staan. Neem 2 maal daags 1 kop van de opgewarmde vloeistof. (Niet bestemd voor langdurig gebruik. Niet aan te bevelen in geval van een gevoelige maag - hoog tanninegehalte ).
Lavas:meng 1/2 eetlepel verse of 1 theelepel gedroogde wortel met 1 kop water en breng dit aan de kook. Neem het van het vuur en laat het 15 minuten staan. Neem 3 maal daags een kop thee.
Berkenbladthee of Kamillethee zijn rustgevend voor de blaas en stillen de ergste pijn. Veel water drinken, houd de voeten en de buik warm. De vagina met afgekookt water schoonmaken en katoenen ondergoed dragen. Eventueel bij een ruwe ofwel geïrriteerde vagina een beetje olie erop om het schrale te verzachten.
Paardenstaart (heermoes): Heetgestoomde omslag: 2 handen van heermoes in een zeef doen, die men boven kokend water hangt. Als het kruid heet en week is doet men het in een linnen doek legt het op de blaas. Zeer warm inpakken.
Vitamine:  Bij een beginnende blaasontsteking een stuk of 8 vitamine C tabletjes eventueel 2 keer per dag eten en veel drinken en de blaasontsteking verdwijnt.
Water:Veel water drinken, zelfs al vind je het niet lekker. Een paar dagen lang ongeveer 2 liter per dag drinken om de blaas gevuld en nat te houden. In een te lege blaas kunnen bacteriën zich namelijk in een razend tempo vermenigvuldigen en dit wil je nu juist voorkomen! En dames: Altijd van voor naar achteren vegen na het toiletgebruik...
Koemis koetjingthee (Reformwinkel) samen met vitamine C. Urine wordt zo zuur dan de bacteriën kapot gaan. Werkt prima.

Bloeddruk, hoge
Knoflook:
hak 1 verse knoflookteen fijn. smeer het op brood of roer het door lauwe melk. Neem enige maanden lang 3 maal daags een teentje. Knoflook heeft alleen effect bij langdurig gebruik.

Rauwe ui, honing en peren eten.
Melk met mosterdzaad drinken.
Rauwe krenten op de nuchtere maag eten.

Galblaasstoornissen
Pepermunt thee:
giet 1 kop kokend water op 2 theelepels verse of gedroogde blaadjes. Laat het 15 minuten afgedekt staan. Neem 3 maal daags een kop.
Stinkende gouwe:voeg 2 theelepels gedroogd kruid of 1 theelepel geraspte wortel bij 1 kop koud water. Breng het aan de koken laat het 15 minuten afgedekt staan. Neem 3 maal daags een kop tussen de maaltijden door gedurende 3 weken.
Paardenbloem:voeg 2 theelepels geraspte wortels (of een mengsel van gelijke delen wortel en blad) bij 1 kop koud water. Verhit het en laat het 1 minuut doorkoken. Laat het daarna 15 minuten afgedekt staan. Neem 2 maal daags een kop gedurende 4-6 weken.

Bloeddruk, lage
Rozemarijn:
thee: giet 1 kop kokend water op 1 theelepel verse of gedroogde blaadjes. Laat het 10 minuten staan en neem 2 maal daags een kop.
Bad: giet 1/2 liter water over een hand vol blaadjes (50 g) en laat dit 20 minuten staan. Filtreer de vloeistof en voeg het filtraat bij het badwater. Baad 10 minuten bij 35°C. (Het heeft een stimulerend en versterkend effect. Niet geschikt voor een bad in de avond. Rust na het baden tenminste een halfuur uit.)

Daar bloeddruk te hoog of te laag is een symptoom. Het is altijd goed je huisarts te raadplegen.

Bloeddruk, lage
Rozemarijn:
thee: giet 1 kop kokend water op 1 theelepel verse of gedroogde blaadjes. Laat het 10 minuten staan en neem 2 maal daags een kop.
Rozemarijn: Bad: giet 1/2 liter water over een hand vol blaadjes (50 g) en laat dit 20 minuten staan. Filtreer de vloeistof en voeg het filtraat bij het badwater. Baad 10 minuten bij 35°C. (Het heeft een stimulerend en versterkend effect. Niet geschikt voor een bad in de avond. Rust na het baden tenminste een halfuur uit.)
Knoflook en hazelnoten eten.

Daar bloeddruk te hoog of te laag is een symptoom. Het is altijd goed je huisarts te raadplegen.

Blauwe plekken, bullen en kneuzingen
Goudsbloem:
giet 1 liter kokend water op 2 theelepels fijngehakt kruid en laat het 15 minuten staan. Maak een koel kompres en pas het vaak toe.

Savooie- groene- witte kool en spruiten:
bij blauwe vlekken (hematomen), eerst ijs opleggen, en dan zo vlug mogelijk in de blender een papje maken van de bladeren van een van de genoemde kolen en of spruiten, dit op het hematoom leggen, bevestigen met een verbandje en de blauwe vlek is binnen de kortste keren weg.

Bronchitis
Klein hoefblad:
giet 1 kop kokend water op 2 theelepels bloesem of bladeren en laat het 10 minuten staan. Neem 3 maal daags een kop, zo heet mogelijk en met honing gezoet.
Gebruik heemstwortelthee.
Venkelzaad
giet 1 kop kokend water op 2 theelepels bloesem of bladeren en laat het 10 minuten staan. Neem 3 maal daags een kop, zo heet mogelijk en met honing gezoet.

Circulatiestoornissen
Lavendel:
meng gelijke delen lavendelbloempjes en rozemarijnblaadjes. Giet 1 kop kokend water over 1 theelepel van het mengsel. Neem verscheidene weken lang `s ochtends en `s avonds 1 kop van deze drank.
Rozemarijn: thee: giet 1 kop kop kokend heet water op 1 theelepel blaadjes en laat dit 10 minuten afgedekt staan. Neem enkele weken lang 2 rnaal per dag (overdag) een kop.
Rozemarijn:Bad: giet 1 liter kokend water op 2 hand en vol blaadjes (50 g) en laat dit 20 minuten afgedekt staan. Filtreer de vloeistof en voeg het filtraat bij het badwater. Neem gedurende 10 minuten een bad bij 35°C.

Diarree
Gewone bosbes:
thee: giet 1 liter water op 3 eetlepels gedroogde bessen en laat dit 10 minuten weken en daarna 5 minuten koken. Neem 3 maal daags 1 wijnglas vol.
Rode bessensap:: pers sap uit verse bessen en neem 3 maal daags 1 glas ongezoet sap. Je kunt het ook met gekookte witte rijst innemen
Coca Cola:Een paar glazen coca cola drinken. Heeft een heilzame werking
Bananen:Bij een lichte vorm van diarree helpt bananen eten

Eczeem
Eczeem is een soms acuut optredende, vaak chronische huidaandoening. Er zijn veel soorten eczeem, zodat geen algemeen recept ter bestrijding gegeven kan worden. Een ervaren huidarts (die men in hardnekkige gevallen zeker moet raadplegen) kan soms - al dan niet met wat experimenteren - de aard van de aandoening bepalen en er een antwoord op vinden. In sommige gevallen kan men door de oorzaak weg te nemen de kwaal bestrijden. Zoals bij allergische eczemen (verf in het leer van een horlogebandje, bepaalde stoffen waarmee omgegaan wordt in bepaalde beroepen, voedingsmiddelen). Een onderzoek naar de bron der allergie is vaak raadzaam. Soms verdwijnt de aandoening als melkproducten in de voeding achterwege blijven. In bepaalde gevallen kan inwrijven met talkpoeder helpen, of deppen met een watje met boorwater of door een kompres aan te leggen met vochtig gemaakte geneeskrachtige aarde (bij apotheek) wat een oud volksgeneesmiddel is tegen allerlei kwalen. Ook de plek een paar maal per dag wassen met zwavelzeep kan helpen. Een heel oud middel is de plek een of tweemaal per dag wassen met groenezeep of inwrijven met het sap van een doorgesneden ui. Daarna poederen met talkpoeder. Een modern (sinds een twintigtal jaren) ) middel is een droge zalf (alleen op doktersvoorschrift) die bereid is van een stof uit de schors van de bijnier van het rund (cortisone). De zalf neemt de jeukklachten weg van vele soorten eczeem maar volstrekte genezing vindt niet plaats.

Smeerwortel: kompres: meng 3 eetlepels geschilde verse of gedroogde wortel met een halve liter water en kook dit 5 minuten. Laat het 20 minuten staan. Dompel een linnen doek, gaas of neteldoek in de afgekoelde vloeistof. Leg enige malen per dag een nat en luchtig kompres 1-2 uur op de met eczeem bedekte plek. Bevochtig het kompres opnieuw zodra het dreigt uit te drogen.
Smeersel: meng 3 eetlepels fijnverkruimelde gedroogde wortel met warm water en maak er een zalf van. Smeer deze nog warme zalf op een linnen doek. Laat het 1 uur liggen op de met eczeem bedekte plek en herhaal dit enige malen per dag.
Echte kamille: giet 1/2 liter kokend water op 2 eetlepels bloempjes en laat het 20 minuten staan. Maak er een warm en vochtig kompres.
Bernagie: omslagen van bernagie hebben een sterk ontstekingsremmende werking. 1/4 liter water over 4 eetlepels bernagie gieten, 10 minuten laten trekken en het mengsel daarna zeven. Een katoenen doekje in het aftreksel dopen, uitwringen en op de aangedane plek leggen. Enkele malen per dag dit procedé herhalen zorgt ervoor dat de huid weer fris wordt.
Kamille:Een aftreksel van kamille helpt goed bij huidkorstjes. Zet daarvoor kamillethee en laat deze afkoelen. Drenk een doekje in de thee en leg het warme doekje 5 minuten op de aangedane plek. Leg daarna over het eczeem een zalfverband aan.

Smeerwortel: tegen eczeem een kompres van Smeerwortel: meng 3 eetlepels geschilde verse of gedroogde wortel met een halve liter water en kook dit 5 minuten. Laat het 20 minuten staan. Dompel een linnen doek, gaas of neteldoek in de afgekoelde vloeistof. Leg enige malen per dag een nat en luchtig kompres 1-2 uur op de met eczeem bedekte plek. Bevochtig het kompres opnieuw zodra het dreigt uit te drogen.
Sap van de berkenboom: het sap van de berkenboom heeft nog wel andere kwaliteiten dan die welke het geschikt maken voor een haarlotion. Het sap is heel goed voor de nierfuncties en gaat steenvorming tegen en is rijk aan kiezelzuur. Het werkt gunstig bij nier- en blaasaandoeningen, chronisch eczeem, jicht en reuma. Het sap verkrijgt men (van half maart tot begin april) door de uiteinden van enkele kleine berkentakjes (grote takken is schadelijk voor de boom die teveel sap zou verliezen) af te snijden en de rest van de takjes (nog aan de boom zittend) in een fles te doen, die aan de omringende takken wordt bevestigd. Het sap loopt nu in de fles.
kervel: thee: getrokken van kervel, paardebloem en duizendblad om deze kwaal te verminderen zo niet helemaal te voorkomen.
Paardenmelk: drink paardenmelk of wrijf het op de eczeemplekken.


Winden
Anijs:
kneus 2 theelepels anijszaadjes en giet er 1 kop kokend water over. Laat het 10 minuten staan. Neem 2 maal daags 1 kop,
Karwij: kneus 1 theelepel karwijzaadjes en giet er 1 kop kokend water over. Neem 2 maal daags 1 kop.
Gemengde thee: meng gelijke delen karwij-. venkelzaden en pepermuntblaadjes. samen 1-2 theelepels. Giet er 1 kop kokend water over en laat het 10 minuten staan. Neem 2 maal daags 1 kop.
Dille:kneus 2 theelepels dillezaadjes en giet er 1 kop kokend water over. Laat het 10 minuten staan. Neem 2 maal daags een kop.
Venkel: kneus 2 theelepels venkelzaadjes. Giet er 1 kop kokend water over en laat het 10 minuten staan. Neem 2 maal daags een kop.

,br />
Geestelijke uitputting
Lavendel:
bad: giet 1 liter kokend water op 100 g bloempjes. Laat ze 25 minuten staan. Filtreer de vloeistof en voeg het filtraat bij het badwater. Neem 15 minuten een bad bij 35°C. Het bad heeft een stimulerend effect; niet s avonds baden.
Lavendel en Rozemarijn:Gemengde thee: meng 1 theelepel lavendelbloesem met 1 theelepel theelepel rozemarijnblad. Giet 1 kop kokend water op het mengsel en laat het 10 minuten afgedekt staan. Neem 2 maal daags een kop.

Gingivitis (tandvleesontsteking)
Kamille:
giet 1 kop kokend water op 2 theelepels kamillebloempjes en la at het 10 minuten staan. Spoel de mond goed met het lauwwarme water.
Zwarte aalbes:Tegen open en bloedend tandvlees is het sap van de zwarte aalbes zeer goed.

Haaruitval Brandnetel:
giet 300 ml alcohol van 70% op 2 handen verse of gedroogde bladeren. Voeg zoveel gedistilleerd water toe dat de bladeren onderstaan. Laat het 4 dagen staan. Filtreer het en masseer dagelijks de schedel met 2 eetlepels van de lotion.

Hartklachten, nerveuze
Valeriaan:
thee: giet 1 kop koud water op 2 theelepels geraspte wortel. Laat het 8 uur staan. Verwarm het en drink `s avonds 1 kop, zo nodig ook overdag 1 kop.
Valeriaan:Tinctuur: neem `s avonds en, indien gewenst, ook overdag een theelepel tinctuur (uit de apotheek) met wat water.

Hoest
Tijm:
thee: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels blad of fijngehakt kruid en laat het 10 minuten afgedekt staan. Neem 3 maal daags een kop (voor krampachtige of droge hoest).
Tijm:Bad: giet 1 liter kokend water op 4 eetlepels fijngehakt blad of kruid en laat dit 20 minuten staan. Filtreer de vloeistof en voeg het filtraat bij het badwater. Baad 15 minuten bij 38°C. Adem de damp diep in.
Dennenknoppen: Laat 200 gram verse dennenknoppen 24 uur trekken 1/2 liter water en breng dat daarna even aan de kook. Zeef vervolgens de vloeistof en Kook er met 500 gram suiker een siróop van. Neem elke dag 2-3 theelepels.
Eucalyptus-, tijm- of cipressenolie bad. Ook stoombaden bieden bij hoest verlichting, Druppel 2-3 druppels eucalyptus-, tijm- of cipressenolie in 1-2 liter heet water

Hoest bedarende middelen
Honing:Meng goed door elkaar 100 gram honing (echte!), 1 eierdooier, 1 lepel goede olie, 50 gram rum. Gedurende den dag telkens een lepeltje ervan nemen. Vlierstroop, voornamelijk wanneer deze gemaakt is van witte vlierbessen is vanouds bekend tegen verkoudheid en bronchitis. Het binnenste van een vliertak als thee gezet, werd in den ouden tijd te drinken gegeven aan verkouden mensen. Hippocrates liet het binnenste van tweejarige vliertakken in stukjes snijden en er thee van maken, die met wat honing zoet gemaakt werd.

Kriebelhoest
Rammenas:Bevrijd uzelf van kriebelhoest! Van rammenas kunt u een hoestdrank maken die goed helpt. Hol de rammenas uit, doe er 2-3 theelepels honing in en prik met een breinaald een gat in de onderkant. Zet de rammenas op een glas op de verwarming. Neem van de siroop die eruit loopt om de 1-2 10 uur 1 eetlepel.

Hoofdpijn
Citroenmelisse:
smeersel: giet 1 liter alcohol van 90% op 50 gram verse bladeren of uiteinden van takjes. Doe het mengsel in een doorzichtige fles en laat het zeker 8 dagen staan. Schud het vaak. Filtreer de vloeistof en wrijf met het onverdunde mengsel het voorhoofd en de slapen.
Citroenmelisse:Thee: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels verse of gedroogde bladeren en laat het 10 minuten staan. Neem 2 maal daags 1 kop hete thee (tegen nerveuze hoofdpijn).
Valeriaan: giet 1 kop koud water op 2 theelepels geraspte wortel en laat het 8 uur staan. Neem `s avonds 1 kop thee

Indigestie
Citroenmelisse:
thee: giet 1 kop kokend water op 3 theelepels blad en laat het 15 minuten staan. Neem 2 maal daags 1 kop. Citroenmelisse:Gemengde thee: meng 1 theelepel citroenmelisse en 1 theelepel pepermuntblad en giet 1 kop kokend water over het mengsel. Laat het afgedekt 15 minuten staan en neem 2 maal daags 1 kop.
Anijs:Het zaad van deze plant is rijk aan ijzer en etherische olie, die een gunstige werking heeft op de spijsverteringsorganen, de maag en de darmen terwijl het indigestie bestrijdt. De zaadjes en de olie kunnen darmcatar en buikpijn voorkomen en verdrijven. Een bekende methode om anijs in te nemen is anijszaden enige tijd in melk tegen het kookpunt aanhouden, en daarna het vocht drinken. Een dessertlepel anijsolie op een glas warme melk wordt eveneens veel gedronken en werkt verwarmend op het lichaam.

Keelaandoeningen
Salie:
verhit 2 eetlepels bladeren in 1/2 liter koud water tot het mengsel gaat pruttelen. Laat het 10 minuten afgedekt staan en verwarm het daarna opnieuw. Gorgel zo vaak mogelijk (aanbevolen bij ontsteking van de tonsillen).
Wilde marjolein: giet 1/2 liter kokend water op 2 eetlepels fijngehakt kruid en laat dit 10 minuten afgedekt staan. Gorgel3 maal daags gedurende 10 minuten.

Maagzweer
Echte kamille:
giet 1 kop kokend water op 2 theelepels verse of gedroogde bloempjes en laat dit 15 minuten staan. Drink 3 maal daags gedurende enkele weken 1 kop, zo heet mogelijk en in kleine hoeveelheden.

Misselijkheid
Bij braken dient men aanvankelijk helemaal niets te doen. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om schadelijke stoffen af te voeren. Wordt het braken echter niet minder, raadpleeg dan wel een arts.

Pepermunt: thee: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels blad en laat dit 10 minuten afgedekt staan. Neem 2 maal daags 1 kop.
Pepermuntblad en Kamillebloesem: Gemengde thee: meng gelijke delen pepermuntblad. kamille- bloesem en citroenmelisseblad (samen 2 theelepels). Giet 1 kop kokend water over het mengsel en laat het 10 minuten afgedekt staan. Drink 2 maal daags een kop, zo heet mogelijk en in kleine teugen.

Nerveuze spanning
Citroetunelisse:
thee: giet 1 kop kokend water op 3 theelepels gedroogd blad en laat dit 10 minuten afgedekt staan. Neem 2 maal daags een kop.
Citroetunelisse: bad: giet liter water op 125 gram (2 handen vol) blad en laat dit 25 minuten staan. Filtreer de vloeistof en voeg het filtraat bij het badwater. Neem 3 maal per week een bad gedurende 15 minuten bij 35°C.
Lievevrouwebedstro: thee: giet 1 kop kokend water over 2 theelepels fijngesneden kruid en laat dit 15 minuten staan. Neem 2 maal daags een kop.

Neusverkoudheid
Echte kamille:
giet 1½ liter kokend water in een kom uit over 3 eetlepels bloesem. Bedek het hoofd en de kom met een handdoek om te voorkomen dat de damp ontsnapt. Snuif de damp gedurende 10 minuten diep op en doe dit 2 maal per dag.

Reuma
Paardebloem:
voeg 2 theelepels geraspte wortel (of een mengsel van wortel en blad)bij 1 kop koud water. Verwarm dit en laat het 1 minuut doorkoken. Laat het daarna 15 minuten staan. Neem in voor- en najaar gedurende 6 weken 2 maal daags een kop.
Brandnetel:voeg 2 theelepels gedroogd blad bij 1 kop koud water. Verhit het en laat het 1 minuut doorkoken. Laat het daarna 15 minuten staan. Neem 2 maal daags een kop gedurende 5 weken. Doe dit 3 maal per jaar.
Jeneverbessen:Begin met een kuur van gedroogde jeneverbessen. Opbouwen naar 30 bessen per dag. dag 1 = 1 bes, dag 2= 2 bessen enz. tot 30 per dag. Met water doorslikken. bouw dit weer af tot 3 of 4 per dag en blijf dit innemen. Het verdrijft de pijn (niet de reuma!) Er zijn bij het Kruitvat ook jeneverbes capsules te verkrijgen.

Slapeloosheid
Valeriaan:
thee: giet 1 kop koud water op 2 theelepels geraspte wortel en laat het 8 uur staan. Neem `s avonds een warme kop thee.
Valeriaan:Bad: giet 1 liter kokend water op 2 handen (75 g) fijngesneden wortel en laat dit 30 minuten staan. Filtreer het en voeg het filtraat bij het badwater. Neem gedurende 10 minuten een bad bij 36°C.


Verkoudheid, grieperigheid
Vlier:
Thee: giet 1 kop kokend water op 2 theelepels gedroogde of verse bloesem en laat dit 10 minuten staan. Drink 2 maal daags een hete kop thee (neem bij een beginnende verkoudheid, na een warm bad, 2 koppen vlierbloesemthee of 2 glazen verdund vlierbessensap en drink ze heel heet, met kleine teugen).
Vlier:Sap: kook verse bessen gedurende 3 minuten in water en pers het sap eruit. Wil men het sap bewaren, dan moet het met honing of suiker gekookt worden (verhouding 1: 1 0). Neem 2 maal daags een glas met heet water verdund sap, de drank moet zo heet mogelijk gedronken worden.
Hulst:kook gedurende 3 minuten 2 theelepels gedroogd blad in 1 kop water en laat dit 15 minuten staan. Neem 2 maal daags een kop.

Verstopping
Vlas: maak pap van 2 eetlepels hele of pas gemalen vlaszaadjes en een beetje water. Neem 2 maal daags een bordje (aan te bevelen voor langdurig gebruik).
Senna: Thee: giet 1 kop koud water op 2 theelepels blad of 5 peulen en laat dit 7 uur trekken. Neem `s avonds 1 kop thee.
Senna:Gemengde thee: meng gelijke delen sennablaadjes, cascaraschors, venkelzaadjes en kamillebloesem. Giet 1 kop kokend water op 2 theelepels van het mengsel en laat dit afgedekt 15 minuten staan. Neem `s avonds 1 kop thee.

Waterzucht
Peterselie:
Thee: voeg 1 theelepel zaadjes of geraspte wortel bij 1 kop koud water en breng het aan het pruttelen. Neem het van het vuur en laat het afgedekt 15 minuten staan. Neem 2 maal daags 1 kop (oppassen: niet gebruiken tijdens de zwangerschap!)
Peterselie:Gemengde thee: meng gelijke delen peterselieblaadjes, kattendoornwortel en fijngehakte paardenstaart door elkaar. Giet 1 kop kokend water op 2 theelepels van het mengsel en laat het 15 minuten afgedekt staan. Neem 2 maal daags een kop.

Wonden. traag genezende
Echte kamille:
giet 1/2 liter kokend water op 2 eetlepels bloesem en laat dit 20 minuten staan. Maak een luchtig kompres als de vloeistof is afgekoeld. Enkele malen per dag toepassen.
Goudsbloem: pers het sap uit 5 gram pas geplukte bloemen (of bloemen en bladeren) en meng het sap met 30 gram vaseline. Smeer de zalf enkele keren per dag op de wond.