A

 

  Vlek verwijderen?  Lees dit eerst.

 

Aanslag van thee of koffie verwijderen
Met een vochtig doekje of prop keukenpapier die met zout is bestrooid. 

Aardbeienvlekken
Eerst haalt u de resten vruchtvlees weg. De vlek behandelen met een lauwwarm neutraal sopje en daarna eventueel deppen met water en ammonia. Of vlek insmeren met scheerschuim of scheerzeep, laten intrekken dan wassen. 

Aardbeienvlekken
Eerst het vruchtvlees grondig verwijderen. Daarna met lauw zeepsopje de vlek behandelen. Kwetsbare en geverfde stoffen kunnen worden behandeld met pure alcohol. Na de behandeling de stof goed spoelen (of uitwassen). Indien nodig (en mogelijk, gezien de aard en de kleur van de stof) nableken met waterstofperoxyde 3% of citroenzuurkristallen 

Aardbeienvlekken
Verdwijnen met boraxoplossing. 

Aardbeienvlekken
Deze zijn hardnekkig. De laatste tijd zijn er speciale stiften, maar u kunt ook borax met ammoniak mengen. 

Accuzuurvlekken grondig afspoelen met water
Ammonia en een beetje afwasmiddel of met water en soda. 

Advocaatvlekken
Schraap met een bot mes of een lepeltje de substantie van de stof. Dep dan met verdunde ammonia de vlek door dunne stof heen. 

Advocaatvlekken
Een verse advocaatvlek op wollen stof kan voorzichtig met wat alcohol of benzine op een badstoffendoekje worden weggewassen. 

Advocaatvlekken
Zoveel mogelijk advocaat afschrappen met de botte kant van een mes of een stukje stevig karton. Probeer eerst de vlek te verwijderen met een lauw sopje van neutraal wasmiddel. Lukt dat niet en zijn er nog vlekresten, dep die dan met wasbenzine of alcohol. 

Allerhande vlekken
Strijk een dikke klodder groene zeep op de vlek en was het gewoon uit in de wasmachine en de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon! 

Allerhande vlekken
Als je de vlek met een of ander middel hebt verwijdert ga dan met een stuk(je) voeringstof over de natte plek, tot het is aangedroogd,je krijgt dan geen kringen rondom de vlek. 

Aluminium schoonmaken met slaolie.


Anilinepotloodvlekken
Verwijdert men met warmen alcohol. 

Anilinevlekken
Kunnen verwijderd worden met pure alcohol 40% of blanke spiritus. Nableken met waterstofperoxyde of oxaalzuur zal vaak nodig blijken. 

Anilinevlekken
Vlekken van anilinepotlood dept u met een mengsel van gelijke delen ether en zuivere alcohol. Leg aan de voorkant een flinke laag absorberend papier en dep de vlekken met watten totdat hij verdwenen is. Verschuif de onderlaag steeds en neem ook telkens een schoon plukje watten. Hierna de stof in lauw water uitwassen. Op behang kunt u een poging doen met een stukje vlakgum, evenals op hout. Anilinevlekken op linoleum behandelt u eveneens met gelijke delen ether en alcohol. Na verwijdering van de vlek met water schoonmaken en opnieuw was aanbrengen. 

Appelsapvlekken
Appelsap hoort tot de lichtgekleurde vruchtensappen en die verraderlijker omdat ze niet opvallen. Morsen we appelsap of laten we een stukje appel op onze kleding vallen en wassen we de vlek meteen uit met koud water dan is er niets aan de hand. Zijn we er niet gelijk bij, dan ontstaat een bruine vlek die we uit ongekleurde textielstoffen halen met verdund bleekwater, direct na de behandeling wel goed uitspoelen. Op wol, zijde en gekleurde stoffen is bleekwater onbruikbaar. Probeer in dat geval de vlek weg te halen met wat vers citroensap. Na deze behandeling ook gelijk uitspoelen en wassen. In beide gevallen is de behandeling niet geheel zonder risico. 

Arabische gom
Arabische gom kan verwijderd worden met warm water waarin wat ammonia. 

Arabische gom
De vloeibare lijm die we niet alleen in kantoren maar ook thuis gebruiken,bestaat uit Arabische gom die in water is opgelost.Heb je een ongelukje dan is lauw water de oplossing. Vlekken op kleding dadelijk uitspoelen. Verharde vlekken moet je eerst in water wat laten weken. Ingedroogde vlekken op vloerbekleding of parket,leg dan even een vochtig doekje op de vlek tot hij is week geworden en kan worden verwijderd.Daarna behandelen met was. 

Asfalt-, hars-, teer- en vernisvlekken
Kunnen best zonder chemische middelen worden verwijderd. 

Asfaltvlekken
Deze vlekken kunnen heel gemakkelijk worden weggehaald zolang ze nog vers en niet hard zijn. Asfaltvlekken behandeld u met wasbenzine. Bij textielstoffen zorgt u voor een absorberende onderlaag en met een propje watten in de wasbenzine gedrenkt haalt u de vlek weg. Wasbenzine veroorzaakt meestal een kring als te nat wordt gewerkt en die behandeld u dan eveneens later met wasbenzine. Hard geworden asfaltvlekken legt u te weken in een diep bord met wasbenzine. Vlekken op parket of linoleum veegt u makkelijk weg met een doek met wasbenzine. De schrale plek die dan in het materiaal achterblijft behandeld u met parket- of linoleumwas. 

B

 

Balpen
Balpenstrepen op uw leren bank gaan eraf met alcohol. Wel eerst proberen op een stukje leer dat je niet ziet, bv aan de onderkant. 

Balpen- en viltstiftvlekken
Probeer het met zuivere alcohol of, als die niet bij de hand is, met eau de cologne. Vlekken van inktpotlood zijn te verwijderen met spiritus. 

balpenvlekken
Kunnen we haast van alle gladde niet poreuze oppervlakten verwijderen met een gewoon sopje. 

Balpenvlekken
Parket behandelen we met spiritus. Omdat spiritus niet alleen de balpenstreep maar ook de was weghaalt, moeten we de behandelde plek met was behandelen, goed in de was zetten, die in laten trekken en opnieuw uitpoetsen. 

Balpenvlekken
Voor het weghalen van balpenstrepen op linoleum maakt u gebruik van sterk verdund bleekwater. 

Balpenvlekken
Vlek op mijn bankstel. Na vele middeltjes op een proeflapje (waarop ik ook balpenvlekken heb gemaakt) te hebben geprobeerd heb ik tenslotte op goed geluk eau de cologne gebruikt. De balpenvlek verdween direct, ook op mijn nieuwe crèmekleurige bankstel. Dus ook eau de cologne is een prima vlekkenverwijderaar. 

Balpenvlekken
balpen op kleding kan je verwijderen met melk. Gewoon melk erop doen en even wrijven met een doek. 

Balpenvlekken
balpenvlekken laten zich verwijderen met tandpasta erop en je wrijft het er zo af! 

Balpenvlekken
Inktstreepjes van balpen op kleding: onmiddellijk inwrijven met koffiemelk! Gegarandeerd zijn de inktstreepjes (op bv. overhemd) verdwenen. 

Balpenvlekken
Op waterbestendige oppervlakken Eerst deppen en dan behandelen met propanol. Bij gebrek aan propanol kan ontsmettingsalcohol uit het medicijnkastje eveneens dienst doen. Een gewoon schuurmiddel werkt ook. Achteraf wel goed naspoelen. 

Balpenvlekken
Een schone, witte doek met water bevochtigen en daarmee de vlek zoveel mogelijk deppen. Dan inwrijven met ossengalzeep en naspoelen. Eventuele resten behandelen 

Balpenvlekken
Verdwijnen in een sopje met spiritus of ammonia. Voor wollen stoffen en synthetische stoffen kunt U beter alcohol gebruiken. 

Balpenvlekken
Voor het weghalen van balpenstrepen op linoleum maakt u gebruik van sterk verdund bleekwater. 

Bananenvlekken
Wassen in lauw water of sop van synthetisch wasmiddel. (katoen: mengsel van 1 deel bleekwater op 2 delen water. Wol: 5% oplossing van oxaalzuur, daarna in 5% oplossing van natriumsulfaat, goed uitspoelen). 

Beitsvlekken
Deze vlekken kunnen met water met ammonia of terpentine op een linnen doekje weggewreven worden. Zonodig nableken. met waterstofperoxyde of een oplossing van citroenzuurkristallen. 

Beitsvlekken in tapijt behandelen met tetra


Beitsvlekken op ongekleurde stoffen
Deppen met waterstofperoxide drie procent. 

Bessenjenevervlekken
Laat zich gemakkelijk verwijderen door sproeien met glasreiniger. 

Bessenvlekken
Kunnen als ze vers zijn met heet water weggespoeld worden. Is het al te laat dan kan men een vet zeepsopje maken waaraan wat soda wordt toegevoegd om het water zacht te maken. Is de vlek na de was nog niet weg, dan kan men alcohol toepassen of ammonia, gevolgd door waterstofperoxyde 3%. Ook oxaalzuur is een doeltreffend middel. In de oude tijd bestreed men bosbessenvlekken door ze boven dampende zwavel te houden. 

Biervlekken
Op lichte wollen kleren krijgt men weg, als men ze met een mengsel van lauw warm water en zuivere spiritus (gelijke delen) . zorgvuldig in 1 richting wrijft. Tussen twee schone doeken strijken.

Biervlekken
Verdwijnen door uitwassen met lauw warm salmiakzeepwater. Ook dadelijk wassen met scherp zout water helpt. 

Biervlekken
Als gemorst bier meteen wordt opgenomen, ontstaat er zelden een vlek. Biervlekken haalt u weg met lauw water en zijn het vlekken van donker bier dan legt u de vlek een poosje in het water te weken. De donkere kleur wordt veroorzaakt door de aanwezige suiker en suiker lost weer op in water. 

Biervlekken
Zoveel mogelijk opnemen, daarna betten met water en afwasmiddel en ten slotte spoelen en droogdeppen 

Biervlekken
Direct na het morsen met absorberend papier e.d. is opgenomen, zal geen vlekproblemen opleveren. Als het bier blijft zitten en opdroogt dan bestrijden met: een aftreksel (afgekoeld) van thee van tamarinde. Of meteen oplossing van gelijke delen wijngeest en water. Maar in veel gevallen zal een warm zeepsopje en soms zelfs uitsluitend wat warm water al voldoende zijn. 

Biervlekken
Verdwijnen met zeepspiritus. 

Biervlekken
Uit textiel verwijderen met een mengsel van spiritus en water. 

Biervlekken op behang
Kunt u voorzichtig wrijven met kruimels van oud wittebrood. De biervlek zal dan meestal volkomen verdwijnen. 

Biervlekken op lichte wollen kleren
Krijgt men weg, als men ze met een mengsel van lauw warm water en zuivere spiritus (gelijke delen) . zorgvuldig in 1 richting wrijft. Tussen twee schone doeken strijken. 

Bieten, bietensapvlekken
De stof uitwassen in een handwarm neutraal sopje. Meestal is dat afdoende. Helpt dat niet, probeer de vlek dan weg te halen met water en ammonia en als het nodig blijkt kunt u de vlek daarna nog opbleken met waterstofperoxide 3%. 

Bietensapvlekken
Verwijderen door uitspoelen met lauw water of een lauw sopje. Vervolgens de plekken met ammonia 10% deppen en eventueel bleken met waterstofperoxyde 3% of oxaalzuur 10%. 

Bietenvlekken
Verdwijnen uitspoelen in water; dan behandelen met zuivere alcohol; zonodig bleken met 3% waterstofperoxide en op de stof liggend in een schaaltje paar druppels ammonia. 

Blauwe bosbessen
Verdwijnen door ze met de binnen kant van een citroenschil af te wrijven of door er wat citroensap op te druppelen. Met lauw warm water naspoelen. 

Blauwe bosbessen in wit goed
Verwijdert men door ze te bestrijken met zure melk. Uitspoelen in lauw warm water. 

Blauwe regen
Als je een weisteria (blauwe regen) in je tuin hebt kijk dan uit voor je kleding. Vlekken van deze plant zijn niet meer uit je kleding te verwijderen. Het lijken bloedvlekken en worden zichtbaar na het wassen van je kleding. 

Blauwsel vlekken
Behandelt men met azijnwater. 

Bloedvlekken
Moeten eerst behandeld worden met een Soda of zoutoplossing. Daarna, mits de stof daarvoor geschikt is, iets bleken met waterstofperoxyde. Verse vlekken met absorberend papier opnemen en daarna spoelen in lauw water. 

Bloedvlekken
Het bloed bij voorkeur onmiddellijk met absorberend papier opnemen. Daarna met lauw water of een sopje wegwassen. Lukt dit niet (bij verse vlekken lukt dit vrijwel altijd) dan de stof als die er zich toe leent, wat bleken met waterstofperoxyde of oxaalzuur 10%. Bloedvlekken op kleding kan men verwijderen door het betrokken kledingstuk eerst te weken in een soda of zoutoplossing. Met een dergelijke oplossing kan men ook bloedvlekken op hardhout, bamboe of riet behandelen. Na de behandeling zal er soms een bleekmiddel aan te pas moeten komen, bijvoorbeeld waterstofperoxyde 3% of een oplossing van citroenzuurkristallen. In vroegere tijden behandelde men bloedvlekken op een houten vloer met een mengsel van 1 deel zwavelzuur en 24 delen water. 

Bloedvlekken
Als we bloedvlekken moeten weghalen is het begin en einde van iedere behandeling koud water. U zult zien dat met koud water haast alle vlekken verdwijnen. Zelfs oude bloedvlekken, geweest in water, lossen op. Hoewel heet water in het algemeen beter reinigt dan koud water, mag u voor het weghalen van bloedvlekken nooit heet of kokend water gebruiken. Het stollingsproces van het bloed zou daardoor bevorderd worden en de vlek wordt daardoor keihard. Wasbare kleding laat u weken in koud sodawater. 

Bloedvlekken
Doe wat "spuug" op de vlek en voorzichtig met een gaasje DEPPEN, niet WRIJVEN. Herhalen tot de vlek eruit is. werkt op alle stoffen. 

Bloedvlekken
Wat lauwe ammonia doet wonderen, ook bij oudere bloedvlekken. 

Bloedvlekken
Doe melk op de bloedvlek en deze verdwijnt. 

Bloedvlekken
Wat bloed op matras etc...een papje van tafelzout en koud water, tijdje laten inweken en wegdeppen met vochtig propere doek, bloedvlek verdwenen ! 

Bloedvlekken
Eenvoudig deppen met flink wat melk (liefs volle) en daarna gewoon in de wasmachine, de vlek is dan weg. 

Bloedvlekken
Moeten eerst behandeld worden met een Soda of zoutoplossing. Daarna, mits de stof daarvoor geschikt is, iets bleken met waterstofperoxyde. Verse vlekken met absorberend papier opnemen en daarna spoelen in lauw water. 

Bloedvlekken
Altijd eerst uitwassen met koud water, omdat door heet water het eiwit gaat stollen. 

Bloedvlekken
Verwijderen met volle melk. Wrijven met een schone doek. 

Bloedvlekken in andere stoffen.
In schoon water zetten, daarna met sterk sodawater uitwassen. Naspoelen met warm water. 

Bloedvlekken in zijde
Verwijdert men met spiritus. 

Bloedvlekken op fijn handwerkjes
Zijn te verwijderen door er een. beetje bevochtigd stijfsel op te leggen. Het papje laten drogen en eraf blazen. 

Bloedvlekken op papier
Met chloorwater aanstippen. 

Boenwasvlekken
Boenwas op tapijt of meubelen kan men verwijderen met terpentine. 

Boenwasvlekken uit kleden verwijdert
Men met terpentijn. Doek niet te vochtig maken. 

Boorden (van overhemd)
Om de boorden van overhemden goed schoon te krijgen, kan men ze het beste voordat ze in de wasmachine verdwijnen eerst goed worden ingewreven met afwasmiddel met citroen. 

Boorden (van overhemden)
Boord in smeren met groene zeep goed borstelen daarna in de wasmachine. Groene zewerkt voor heel veel vlekken b.v ook voor gras vlekken. 

Bosbessenvlekken
In zure melk laten staan. In lauwwarm water uitwassen. 

Bosbessenvlekken
Deze verdwijnen met citroen of zure melk. 

Boter- en verfvlekken op papier
Verwijdert men door verwarmen van de vlek en bestrooien met bolus (zegelaarde), Vrij lange tijd laten liggen. 

Botervlekken
Op papier verwijdert men door verwarmen van de vlek en bestrooien met bolus (zegelaarde), Vrij lange tijd laten liggen. 

Botervlekken
Schraap eerst met een spatel of een bot mes de boter van de stof. Strijk dan met een heet strijkijzer (als de stof hiervoor geschikt is) de vlek tussen absorberend, bijv. grauw, papier zoveel mogelijk weg. Daarna met een flanellen doek en tri, tetra of wasbenzine de vlek wegdeppen. 

Botervlekken
Overtollig boter halen we zo veel mogelijk weg met grauw papier of door afschrappen met een mes. Haast alle gladde oppervlakken kunnen we afnemen met een warm sopje van een neutraal afwasmiddel. Vetvlekken in ruwe steen haalt u weg met water en azijn. Wasbare textielstoffen behandelt u met wasbenzine, uw tapijt of canvasbekleding met trichloorethyleen. 

Braakselvlekken
Moeten eerst met ruim water weggespoeld worden, vervolgens met een sopje gewassen en tenslotte met een mengsel van 2 gram Chloramine op een liter gekookt water ingewreven. Daarna kan de vlek eventueel nog worden gebleekt met waterstofperoxyde 3% of citroenzuurkristallen-oplossing. 

Braakselvlekken
Neem een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel blanke azijn, los dit op in een halve liter koud water. Neem een schoon wit katoenen doekje, drenk dit in de door u gemaakte oplossing en behandel een aantal malen de vlek. Dit nu weer opdeppen met een droog kleurloos absorberend materiaal. Bij wol beslist niet wrijven maar deppen!! Met haarföhn drogen. 

Braakselvlekken in de kleding
Leg het onmiddellijk in koud water, voor vlekken op tapijten en gordijnen 1 wondermiddel:white spirit. 

Brandvlekken
In lampenkappen verdwijnen door bevochtigd zout. 

Brandvlekken
Laat er citroensap op inwerken en spoel daarna met koud water bij brandvlekken. Wit textiel maakt u eerst vochtig, dan strooi er wat zout op en laat het in de zon bleken tot het droog is. Dan uitspoelen. 

Brandvlekken (strijken)
Stof die door te heet strijken geel geworden is wast men dadelijk in gewone kleurloze azijn uit. Is de azijn echter niet kleurloos dan wordt het kwaad verergerd. 

Brandvlekken in de was
Honderd gram chloorkalk lost men in precies 1 liter water op en bestrijkt de verbrande plekken zo voorzichtig mogelijk met de oplossing, die men daarvoor een lange tijd heeft laten staan. Gesteven was eerst in heet water van stijfsel ontdoen. Met koud water goed naspoelen. 

Brandvlekken in de witte was
Verdwijnen, als men ze koud bevochtigt met zout bestroo1t en in de zon legt De vlek zal direct verdwijnen. 

Brandvlekken in lampenkappen
Verdwijnen door bevochtigd zout. 

Brillantinevlekken
Moet behandeld worden als vetvlekken. 

Bronsvlekken
Verwijdert men door te weken in terpentijnolie of benzinoform. Licht wrijven. 

C

 

Cacaovlekken
Het beste is snel met koud water - zonder zeep - uitwrijven. 

Camparivlekken
Wast u gemakkelijk weg met een warm, neutraal sopje. Als de vlek erg oud of hardnekkig is, behandeld u hem voorzichtig te wrijven met een watje gedrenkt in gedenatureerde alcohol. In alle gevallen hierna de wasbehandeling geven die voor de betreffende stof is voorgeschreven. 

Camparivlekken wassen met een warm sopje
Oude vlekken deppen met een watje met pure alcohol. 

Carbolineumvlekken
Wrijft u in alle gevallen af met petroleum. Daarna de weefsels die gekookt mogen worden, uitkoken in een neutraal sopje, andere weefsels die geen hoge temperaturen kunnen verdragen (kunstroofvezels, zijde, wol), naspoelen in een lauw sopje. 

Carbonvlekken
Verwijdert men met wasbenzine of tri. Eventueel nabehandelen met waterstofperoxyde. 

Celluloselakvlekken
Vlekken van celluloselak of celluloselijm kunnen direct worden aangepakt met aceton en ze zijn in een wip verdwenen. Dit geld haast voor alle stoffen, maar helaas zijn er weer uitzonderingen waarvoor we erg op onze hoede moeten zijn! Die uitzondering wordt gevormd door zgn. acetaatstoffen, gemaakt van een kunstvezel die absoluut geen aceton kan verdragen. Er zou een gat in de stof kunnen ontstaan. 

Cementvlekken
Het cement wegkrabben, de vlek met een stevige borstel borstelen. Met een badstoffen doek, bevochtigd met azijn de resterende vlek behandelen. 

Cementvlekken
In het algemeen laten cementvlekken zich met water en zeep verwijderen. Als het daarmee niet lukt, gaat het zeker met blanke azijn (ongeveer 10%). U moet dan echter controleren of de te behandelen stof azijn kan verdragen. 

Cementvlekken op hardsteen, tegels, lekdorpels en onder uw ramen verdwijnen
Met vloeibare paraffine op een doekje. Te koop bij drogist en apotheker. 

Champagnevlekken
Verdwijnen met lauwwarm water. Geen zeepwater. 

Chloorvlekken
Die zeer vers zijn spoele men indien nog mogelijk weg met veel lauw water 

Chloorvlekken
Vlekken die met chloor zijn ontstaan halen we gemakkelijk weg met koud of lauw water. 

chocolade- cacaovlekken
Gaan alleen weg door water, zonder zeep. 

Chocolade of cacaovlekken
Op een wasbare ondergrond Behandelen met ossengalzeep en goed naspoelen. 

Chocolade, cacaovlekken
Cacaovlekken gaan alleen weg door water, zonder zeep. 

Chocolade-, cacaovlekken
Chocoladevlekken verwijder je door eerst met een schone doek met veel koud water te deppen. Hierna gewoon in de wasmachine deppen. Dit geldt ook voor "oude" vlekken. 

Chocolade-, cacaovlekken
Op een niet-wasbare ondergrond deppen met propanol. 

Chocolade-, cacaovlekken
Eenvoudig deppen met flink wat melk (liefs volle) en daarna gewoon in de wasmachine, de vlek is dan weg. 

Chocolade-, cacaovlekken
Gebruik nooit zeep, want die fixeert de vlek. Span het bevlekte kledingstuk over een kom en giet er kokend water door.I ngedroogde vlekken behandel je eerst met glycerine,daarna wassen met water en brandspiritus. 

Chocolade-, cacaovlekken op de kleding
Het kledingstuk onder de heetwaterkraan houden en de chocolade smelt weg. 

Chocolade-, koffie- en theevlekken in katoenkleding
Wassen in heet water. Zonodig eerst inwrijven met alcohol of glycerine, vermengd met eigeel. Nawassen in lauw water. In wollen stoffen deppen in lauw, daarna in warm water. 

Chocolade-, koffie-,thee- en cacoavlekken
In katoenkleding wassen in heet water. Zonodig eerst inwrijven met alcohol of glycerine, vermengd met eigeel. Nawassen in lauw water. In wollen stoffen deppen in lauw, daarna in warm water. 

Chocolade-cacaovlekken
Kan men op diverse wijzen aanpakken. Heel oud is: gewoon wassen met warm tot heet water (niet voor wol), eventueel met zeep. Men doopte de vlekken ook wel vele malen - steeds met water naspoelend - in afgeroomde melk. De vlekken kunnen eveneens worden ingewreven met alcohol, tri of glycerine (eventueel vermengd met eigeel) en later gewassen in een lauwwarm sopje. Eventueel nableken. Deze middelen kunnen ook worden toegepast bij thee- en koffievlekken. 

Chocolademelkvlekken
Het vet van de melk, de caseïne, zorgt ervoor dat de vlek hard wordt. Caseïne wordt afgebroken door borax. Als u een chocoaldemelk vlek hebt, week en kneed hem dan eerst in een boraxoplossing voor u hem verder behandelt 

Chocoladevlekken
Met koud water uitwassen. Of eerst laten drogen, dan afkrabben en tot slot behandelen met benzine. 

Chocoladevlekken 
verwijderen met volle melk. Wrijven met een schone doek. 

Citroensapvlekken
Snel uitspoelen in lauw water (tast de kleuren aan) 

Citroenvlekken
Vlekken van citroensap of citroenzuur haalt u simpel weg met lauw water, van houtwerk met een sopje en van tapijt met een sopje van groene zeep. Houtwerk dat gelakt is of in de was staat en door de waterbehandeling dof wordt, goed in de was zetten, was laten intrekken, overtollig was wegnemen met keukenpapier en de plek goed nawrijven. 

Coca-colavlekken
Verdwijnen gewoonlijk in een warm sopje, eventUeel restant wegwrijven met een oplossing van citroenzuurkristallen. 

Coca-colavlekken
Verdwijnen meestal met een warm sopje. Als dat niet helpt, besprenkel dan de vlek met een paar druppels citroensap, waarna u de stof uitspoelt. De colavlek deppen met een scheutje glycerine. Dan uitspoelen en drogen. Blijft er nog een vlek over dan moet je die behandelen met tri. Leg een zuivere doek onder de vlek. 

Cognacvlekken in zijde
Eerst met alcohol of ethanol aantippen, dan celstof erop drukken 

Coll-allvlekken
Die zijn erg vervelend, want meestal trekt de kleefstof diep in de wollen kleding. Eerst voorzichtig bevochtigen met aceton en vervolgens uitwassen met zeep. 

Cosmetica, crème vlekken enz:
De vlek(ken) een aantal malen behandelen met een schoon wit katoenen doekje, dat gedrenkt is in "x-10" (bij drogist verkrijgbaar) of "per". Telkens met kleurloos absorberend materiaal opnemen. Dan enkele malen nadeppen met koud water en telkens met kleurloos absorberend materiaal opnemen. Bij wol beslist niet wrijven maar deppen, eventueel met een haarföhn drogen. 

crème- make-up vlekken
Vlekken die door make-up zijn veroorzaakt haalt u direct weg met aceton. 

crèmevlekken.
Pas een der middelen toe onder "Vetvlekken". Ook aceton kan hier en daar worden toegepast. Soms zal nableken nodig zijn. Witte stoffen in waterstofperoxyde 3%, gekleurde stoffen in een oplossing van citroenzuurkristallen. Voorzichtig met aceton bij kunstvezels. 

D

 

Dagcrèmevlekken
De droge dagcrème bestaat uit poeders op basis van verzeepte ingrediënten. Met handwarm water zijn ze te verwijderen. Vette dagcrèmes geven vetvlekken die u als vetvlekken moet behandelen. 

Donkere en zwarte kledingstukken
Kunnen het best in een aftreksel van houtzeep gewassen worde. Houtzeep even opkoken. 

Donkere vetvlekken op eikenhout
bestrijdt men met een flanellen lap die bevochtigd werd met verdund zwavelzuur. Daarna werden de plekken behandeld met poetskatoen, bevochtigd met verdunde chloor. 

Dropvlekken
Zijn moeilijk te verwijderen. Op gladde materialen is warm sop meestal wel afdoende. In andere materialen (textielstoffen) moeten we eerst de vaste dropdelen verwijderen. Als zoveel mogelijk drop is weggehaald proberen we eerst of de overgebleven vlek met warm sop is te verwijderen. Lukt dat niet, of niet helemaal, dan behandelen we de vlek met natriumperboraat (5%) en als zelfs die behandeling geen bevredigend resultaat oplevert behandelen we de vlek met gelijke delen ammonia (5%) en waterstofperoxide (3%). Daarna goed spoelen. 

Dropvlekken
Kunnen worden verwijderd met een zacht zeepsopje. Blijft de vlek te oud of leent de stof er zich niet voor, probeer dan een oplossing van water met ammonia en spoel de stof goed met lauw water. 

Druivenvlekken uit japonnen verwijdert
Men met alcohol. Luchtig over de vlekken strijken tot ze geheel droog zijn. 

 

E

 

Eau-de-colognevlekken verwijderen met wasbenzine.


Ecolinevlekken
Zijn vaak moeilijk te verwijderen. Om ze te verwijderen moet je direct boenen met water en zeep. Is dat niet afdoende dan kun je ook verdund bleekwater gebruiken. Let wel op de kleurvastheid van het materiaal! 

Ecolinevlekken in kleding
Krijg je eruit met melk. Leg de vlek of het hele kledingstuk in de melk, na een tijdje is de vlek verdwenen. 

Een fles met tetrachloor koolstof
is een middel tegen vlekken. Men spuit het voorzichtig op een vlek. 

Eigeel vlekken
Met glycerine insmeren, met zeep en spiritus uitwassen, daarna met vochtig zout nawrijven. 

Eigeelvlekken
Laat men opdrogen zodat je het weg kunt krabben. Restvlekken met wasbenzine bewerken. 

Eigeelvlekken
Gedroogd eigeel weekt men met glycerine en wast men met lauw warme zeespiritus uit. Eventueel met vochtig zout nawrijven. 

Eigeelvlekken,
Vlekken van eigeel wast u in het algemeen weg met een lauw sop van een neutraal wasmiddel. 

Eivlekken
Als de vlek niet te oud is is de vlek gemakkelijk te verwijderen met lauw water of een zeepsopje. Eventueel (na-)behandelen met alcohol,tri of terpentine. 

Eivlekken
Zijn in eerste aanleg, als men de vlek niet te oud heeft laten worden, gemakkelijk te verwijderen met lauw water of een zeepsopje. Eventueel (na-)behandelen met alcohol of tri of terpentine. 

Eivlekken
Die veroorzaakt zijn door eiwit kunt u direct afnemen met koud water als ze vers zijn. Zijn ze verhard, dan weekt u ze in koud water en wast ze daarna weg. Gebruik voor vlekken van eiwit nooit heet of kokend water! 

Eivlekken
Als de vlek niet te oud is is de vlek gemakkelijk te verwijderen met lauw water of een zeepsopje. Eventueel (na-)behandelen met alcohol,tri of terpentine. 

Eivlekken
Laat de vlek eerst volkomen droog worden. Dan kan het eigeel er worden uitgewreven of uitgekrabd. Tot slot nabehandelen met vlekkenwater of benzine. 

Erge roestvlekken in wasgoed
behandelen met zuringzuur in warm water. Goed met zeep uitwassen. Vergif. 

Etens, olie- en vuilvlekken
Te behandelen met eau de cologne. 

etiketten
Voor het verwijderen van prijsetiketten een beetje pledge er op spuiten en het vliegt er af. 

Ettervlekken
Wegwassen in zeepsopje. Goed naspoelen in lauw water met een scheutje ammonia. 

 

F

 

Fecesvlekken
Na verwijdering van de fecaliënresten kunt u de vlekken in bijna alle gevallen met een warm sopje verwijderen.
Oudere vlekken kunnen wel eens hardnekkig zijn.Op parket moeten ze dan uitgeschuurd worden. Na verwijdering van de vlekken zullen we dan de parket moeten boenen. 

Fecesvlekken
Zijn te verwijderen meteen lauw zeepsop je. Eventueel nabehandelen met water en ammonia en bleken met waterstofperoxyde 3%. 

Fruit- vruchtenvlekken
Vruchten als aardbeien en bosbessen en tuinbonen, spinazie en rodekool verwijdert u in wasbare stof: 1x uitspoelen in water en 2x wassen. In niet wasbare stof: met alcohol behandelen 

Fruitvlekken
Kan, voor zo ver ze niet met water in aanraking gekomen zijn, verwijderd worden door flink te wrijven met wijngeest. Eventueel overblijvende grauwe tinten verdwijnen in de was. 

Fruitvlekken
Heeft u aardbeien/kersenvlekken e.d. in uw kleding leg het een dag in melk (eventueel verdund). En weg zijn de fruitvlekken. 

Fruitvlekken
Voor het verwijderen van fruit- en andere hardnekkige vlekken in wit en gekleurd wasgoed is GlorixO2 (wcreiniger) een goed alternatief ipv. de bekende dure Oxymiddelen. Even de vlek bewerken met GlorixO2(bevat geen bleekmiddel) en 75 ml. in een wasbol doen en in de wasmachinetrommel leggen. Programma kiezen en als de was uit de machine komt zijn de vlekken verdwenen. 

Fruitvlekken
Betten met kleurloze azijn en wat overblijft eventueel behandelen met een bleekmiddel. Daarna gewoon wassen. 

Fruitvlekken
Nooit zeep gebruiken als eerste middel om fruitvlekken te verwijderen. Zeep kan namelijk reageren met het fruit waardoor donkere, blauwachtige vlekken ontstaan. 

Fruitvlekken
Zijn meestal met kokend water te verwijderen. 

Fruitvlekken in stoffen
Krijgt men weg met zuivere spiritus. die men eerst met water verdunt. 

Fruitvlekken in tafellakens e.d.
Zijn goed te verwijderen, als men ze eerst met zout bestrooit. 

G

 

Gele stuifmeelvlekken van lelies 
zoveel mogelijk wegblazen of wegzuigen. Met plakkant plakband restvlek wegnemen.Eventueel voor het wassen met citroensap besprenkelen. Stof nat in de zon leggen om te bleken. 

Gele vlekken in bad en wastafels
Verwijderen met citroensap. Ook zout met azijn werkt. 

Gele vlekken wasgoed
Ontstaan door vocht. Moeten met azijn behandeld worden. Zijn ze oud, dan behandelt men ze met karnemelk en indien dit niet helpt, dan met verdunde geest van salmiak. 

Glassex 
Glassex Anti Vet ultra ontvetter (rode fles) werkt prima om zwarte vlekken (ontstaan door de sappen van blaadjes en vruchten aan bomen) op een auto te verwijderen.

* Bloedvlekken op kleding inspuiten met gewone Glassex multireiniger 
En even laten intrekken voordat de kleding in de wasmachine gaat. Je vult een lege fles Glassex met eenderde deel allesreiniger en de rest vul je aan met water. Erg handig voor even een snel klusje.

* Braakselvlekken van katten op (wollen) kleden
Verwijderen met Glassex. Daarna groene zeep gebruiken. 

Glimmende vlekken in kamgaren stoffen
Stoffen verwijdert men, als men ze in een oplossing geest van salmiak en water (1 : 10) drenkt en de plekken met een warm bevochtigde borstel borstelt. Met schoon water naspoelen. 

Glimmende vlekken op kostuums
Verdrijft men door ze met een afkooksel van klimopbladeren, waarbij men wat salmiak doet, af te wrijven. 

Glycerinevlekken
Het is een misverstand dat glycerine vlekken onder de vetvlekken zouden moeten worden gerekend en menigeen is dan wel eens verkeerd uitgekomen. Glycerine is volledig oplosbaar in water en met lauw water kunt u iedere glycerinevlek volledig verwijderen. 

Glycerinevlekken op poreuze steen
Voegt u aan het water een flinke scheut azijn toe. 

Gras-, fruit, en wijnvlekken
Kunnen, voor zo ver ze niet met water in aanraking gekomen zijn, verwijderd worden door flink te wrijven met wijngeest. Eventueel overblijvende grauwe tinten verdwijnen in de was. 

Grasvlekken
Kan men uit kleding wassen met een mengsel van een halve liter heet water, 2 delen spiritus en een scheut ammonia van 5 tot 10%. Ook pure alcohol werkt goed, evenals water met een flinke scheut ammonia. In wit linnen kan men deze vlekken flink wrijven met kalipermengaanoplossing en de bruine kleur die dan ontstaat bleken met waterstofperoxyde 3% of een oplossing van citroenzuurkristallen. 

Grasvlekken
Kan, voor zo ver ze niet met water in aanraking gekomen zijn, verwijderd worden door flink te wrijven met wijngeest. Eventueel overblijvende grauwe tinten verdwijnen in de was. 

Grasvlekken
Verwijdert men met een oplossing van tinzout (1 mespunt tinzout op een halve liter schoon regenwater). De plekken stuk voor stuk bevochtigen en dadelijk met helder water naspoelen. 

Grasvlekken
Wast men met heet water en overvette zeep uit. Eventueel nableken. 

Grasvlekken
Verdwijnen in heet, niet kokend water, met pure alcohol of 10% ammonia 

Grasvlekken
Hoe eerder u er bij bent, hoe beter! Dat geld natuurlijk voor alle vlekken, maar voor grasvlekken wel heel bijzonder. Geef de grasvlek geen kans zich vast te zetten! Er zij twee goede behandelingen van de grasvlek, waarmee we weinig risico lopen. Maak het volgend recept: 1 deel ammonia, 2 delen zuiver alcohol en 3 delen warm water. Het is belangrijk dat het mengsel warm is, anders werkt het niet. Bij sterke afkoeling het mengsel weer opwarmen. Met dit mengsel en proppen schone watten pakken we de grasvlek aan. Als de vlek nog nieuw is, krijgen we hem misschien in een warm sop wel weg. Als dat geen resultaat geeft, behandelen we de vlek met alcohol en als dat zelfs niet helpt rest ons een behandeling met ammonia (ca. 5%). 

Grasvlekken
Vlek eerst verwijderen door het insmeren met afwasmiddel en in de wasmachine. 

Grasvlekken
Kun je verwijderen door de achterkant van de vlek in te smeren met groene zeep. gewoon in de machine. 

Grasvlekken
Verwijdert men met een oplossing van tinzout (1 mespunt tinzout op een halve liter schoon regenwater). De plekken stuk voor stuk bevochtigen en dadelijk met helder water naspoelen. 

Grasvlekken
Wast men met heet water en overvette zeep uit. Eventueel nableken. 

Grasvlekken
Verdwijnen in heet, niet kokend water, met pure alcohol of 10% ammonia. 

Grasvlekken
Met boter inwrijven, daarna met zeep en kokend water uitwassen. 

Grasvlekken
Uit katoenen stoffen zullen ze in een normaal wasproces met de gewone wasmiddelen verdwijnen. Anders behandelen met vlekken water. 

Grasvlekken
Grasvlekken in de was worden spoorloos verwijderd, wanneer men een waterige Kaliumpermangaan oplossing opdruppelt en die daardoor ontstane rode, later bruin wordende kleuring, na enkele minuten met een paar druppels 6% zwavelig zuur laat verdwijnen. Zelfs de "fijne" was wordt door deze behandeling niet aangegrepen. 

Grasvlekken
Grasvlekken in de was worden spoorloos verwijderd. wanneer men een waterige Kaliumpermanganaat op druppelt en de daardoor ontstaande rode, later bruin wordende kleuring, na enkele minuten met een paar druppels 6% zwavelig zuur laat verdwijnen. Zelfs de "fijne " was wordt door deze behandeling niet aangegrepen. 

Grasvlekken in de kleding
Wassen met een mengsel van een halve liter heet water, 2 delen spiritus en een scheut ammonia van 5 tot 10%. Ook pure alcohol werkt goed, evenals water met een flinke scheut ammonia. In wit linnen kan men deze vlekken flink wrijven met kalipermengaanoplossing en de bruine kleur die dan ontstaat bleken met waterstofperoxyde 3% of een oplossing van citroenzuurkristallen. 

Groentevlekken
Schraap het voedsel weg met een bot mes. Haal dan de vlek weg met een sopje of door te betten met alcohol, tri, jenever e.d. Eventueel bleken. 

H

 

Haarverf op kledij
Haarverf op handdoek of T-shirt bespuit je direct met haarlak. Hierna met vloeibaar wasmiddel insmeren en direct wassen. 

Haarverfvlekken
Zit er wat haarverf op uw wastafel o.i.d. Met wat tandpasta gaat het er zo vanaf! 

Haarverfvlekken
Bespuit de vlek royaal met haarlak en steek in t wasmachine en wassen vlek verdwenen. 

Haarverfvlekken
Haarverf in u kleren spray haarlak erop laten drogen en wassen maar! 

Haarverfvlekken op kleding
Haarlak erop spuiten en daarna in de wasmachine wassen. Vlekken verdwijnen gegarandeerd 

Haarverfvlekken op tapijt
Behandel het met shampoo Head & shoulders, de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon. 

Harsvlekken
Verwijdert men door wrijven met spiritus. 

Harsvlekken
Voor het weghalen van harsvlekken op textielstoffen kunt u wasbenzine gebruiken, spiritus, eau de cologne en, hoewel drankmisbruik, ook jenever. 

Harsvlekken
Dezelfde schoonmaakmiddelen gebruikt u voor het schoonmaken van uw huid. Vezels van kunststof moet u met wasbenzine behandelen. Als u dus niet weet of het weefsel waarop de harsvlek zit uit kunstvezels bestaat, kies dan de veiligste weg en gebruik wasbenzine. 

Harsvlekken
Harsstof dat zich op strijkinstrumenten vastzet en zeer hardnekkig is, verwijdert u met wasbenzine. Daarna het instrument goed drogen en behandelen volgens de onderhoudsvoorschriften. 

Harsvlekken
Bij hars vlekken gebruikt u alleen een beetje massage olie.. en alles is binnen no-time weg! 

Harsvlekken
Als u hars op uw handen heeft haal dan uw handen met hars door uw haar en u heeft geen last meer van plakkerige handen. 

Harsvlekken
Verwijdert men door wrijven met spiritus. 

Harsvlekken
Behandelen met terpentine (oude vlekken eerst weken in terpentine, strijken tussen grauw papier, weer weken, weer strijken etc.). 

Harsvlekken
Met water en terpentijnolie inwrijven, vloeipapier erover leggen en met warmen stijkbout erover strijken. 

Harsvlekken
Het beste middel is terpentine. 

Harsvlekken in stoffen
Verwijdert men, als men de plekken met terpentijn bevochtigt, zacht wrijft, met vloeipapier bedekt en met ,een strijkijzer bewerkt. 

Harsvlekken op niet poreuze vlakken of metalen
Haalt u weg met een sopje. 

Hondenpoepvlekken
Eerst de ontlasting - al dan niet gedroogd weghalen. Daarna de vlek met een lauw sopje behandelen. Eventuele kwalijke geuren die daarna nog uit de stof opstijgen kan men bestrijden met een der vele middelen middelen bij de drogist. Chloramine, 2 gram op een liter water is een geschikt anti-geurmiddel. Ontsmetten kan met bijv. een Dettol-oplossing. 

Honingvlekken
Het zoetste en het kleverigste wat we in onze provisiekast aantreffen is honing en veel mensen zijn dan ook extra bevreesd om met honing te morsen. Die vrees is volstrekt ongegrond omdat honingvlekken wel de allereenvoudigste zijn. Lauw water lost iedere honingvlek op. 

Houtlijmvlekken
Lijmvlekken als houtlijmvlekken verdwijnen in een warm sopje of in water met een scheutje ammonia. 

Houtskoolvlekken
Niet zulke handige stokers veroorzaken bij het barbecuen nogal eens houtskoolvlekken. Ze zijn vlugger gemaakt dan verwijderd. We proberen ze eerst weg te halen door in lauw sop te wassen. Lukt dat niet zo best, dan behandelen we de houtskoolvlek met natriumperboraat (5%) en als de houtskoolvlek dan nog niet is verdwenen roepen we een mengsel van gelijke delen ammonia en waterstofperoxide (3%) te hulp. Een oude schort over de kleding aandoen voorkomt mogelijk ergernis. 

I

 

              Ijsvlekken 
Met heet water behandelen als het ijs is weggeschraapt. Het kan ook met wasbenzine of alcohol. Ijzerroestvlekken in wol
Als de wol kleurecht is, laat men er 1 à 3 druppels kaarsvet opvallen vanaf een brandende kaars en wast deze dan uit met een geconcentreerde fosforzuren Natronoplossing. 

Ijzerroestvlekken in wol 
Als de wol kleurecht is, laat men er I à 3 druppels kaarsvet opvallen vanaf een brandende kaars en wast deze dan uit met een geconcentreerde fosforzuren natron-oplossing. 

Ingedroogde verfvlekken
Behandelt men met 2 delen geest van salmiak en terpentijnolie. 

Inkt-, drukinktvlekken
Wasbenzine is het aangewezen bestrijdingsmiddel voor drukinktvlekken op linnen, katoen, vingers, wol of zijde. Ontstane kringen behandelt u na met wasbenzine, daarna geeft u de stof een wasbeurt. 

Inkt-, merkinktvlekken
Merkinkt kunt u weghalen met tri. 

Inkt-, Oost-Indische inktvlekken
Deze vlekken zijn een regelrechte ramp,behalve als u er direct bij bent. Indien de vlek op parket is kunt u niets anders doen dan ze uitschuren. Gebruik hiervoor fijn staalwol.daarna flink in de was zetten. Vlekken in kleding behandelt u met water en ammoniak en daarna met sterk verdunt bleekwater.Bleekwater laat echter op zijde gele vlekken na dus voor u gaat bleken herhaal je nog even de behandeling met water en ammoniak. 
Verse vlekken op de vingers wast u makkelijk weg met zeep, oude vlekken op de huid moet u wegschuren met puimsteen. 

Inkt-, stempelinktvlekken
Inwrijven met aceton of tri en spoelen met water met ammoma. Inkt in schoolbanken (dus hout): met kurk, water en sigarenas. 

Inktvlekken
In witte was verdwijnen, als men het goed in wat citroensap legt. Hardnekkige vlekken laat men langer daaraan bloot gesteld en men herhaalt, zo nodig, de behandeling. 

Inktvlekken
In vloerkleden wrijft men herhaaldelijk met sterk zout water af. Met verdunde oplossing van geest van salmiak naspoelen. 

Inktvlekken
Verwijderen door het wrijven met vochtige sigarenas. 

Inktvlekken
Hardnekkige inktvlekken verwijdert men door ze herhaaldelijk af te wrijven met terpentijn. 

Inktvlekken
Op hout verwijdert men het beste met sterk zwavelzuur. 

Inktvlekken
Op de banden verdwijnen door ze af te wrijven met de binnenkant van een citroenschil. 

Inktvlekken
Kan men uit linnen of katoen verwijderen met ongezouten kookwater van witte bonen. 

Inktvlekken
Indien de vlekken vers zijn is bedruppelen met citroensap soms al voldoende. Daarna spoelen, eventueel met waterstofperoxyde 3% nawrijven. Dit middel niet aanwenden op gekleurde stoffen. 

Inktvlekken
De vlek weken met karnemelk geeft vaak goede resultaten. Afhankelijk van de stof (probeer de vloeistof even op de onzichtbare zoom) kan men de vlek wegdeppen met azijn of een warm sopje. Daarna goed uitspoelen. 

Inktvlekken
Als u jenever in huis hebt, kunt u inktvlekken hiermee deppen. Het ligt voor de hand dat men ook met alcohol of spiritus de vlekken kan aanpakken 

Inktvlekken
Stoffen die gebleekt kunnen worden, kan men na behandelen (indien nodig) met waterstofperoxyde 3% of citroenzuur 10%. 

Inktvlekken
Inktvlekken in wollen stoffen of bont goed kan men het best eerst inwrijven met glycerine om ze na enige tijd uit de stof te wassen met een lauw, vet zeepsopje. Vervolgens goed uitspoelen en laten drogen. Witte wol kan men het beste behandelen met citroenzuur 10%, oxaalzuur eventueel met een oplossing van zuringzout nabehandelen en direc; in royaal water spoelen. 

Inktvlekken
Een heel oud huismiddel is de inktvlekken te deppen met watten in melk gedoopt en daarna naspoelen. Tapijten en tafelkleden (van velours d Utrecht) werden vroeger zo behandeld: de vlekken werden met water natgemaakt, vervolgens werd er vloeipapier opgedrukt. Dit papier werd natgemaakt met citroenzuur. Hierop ging vloeipapier en het geheel werd krachtig aangedrukt, daarna met een sopje schoongedept en tenslotte met veel water gespoeld. 

* Giet wat mineraalwater op inktvlekken op het tapijt en boen ze dan weg. Net zo vaak herhalen tot de vlek verdwenen is. 

Inktvlekken
Inwrijven met alcohol en weg is de inkt. 

Inktvlekken
Inkt kunt u ook verwijderen met pure spiritus, werkt echt, en vuile kragen eerst met een beetje afwas in laten trekken en daarna in de wasmachine. 

Inktvlekken
Een inktstreep op stoffen bekleding van bank stoelen of kleren, met tandpasta in smeren en gelijk met nat doekje schoon wrijven. Werkt perfect. 

Inktvlekken
Invrijven met koffiemelk tot de vlek verdwenen is, wel zo snel mogelijk de vlek moet nog welvochtig zijn. 

Inktvlekken
Heb je inkt op de tafel of een ander oppervlak? Spuit er haarlak over en veeg dit af met een stukje keukenrol. Geweldig. 

Inktvlekken
En de oude vertrouwde ossengalzeep. Even zachtjes inborstelen met een oude tandenborstel en weg inkt! Ook bij andere vlekken zoals b.v gras werkt het goed. 

Inktvlekken
Inktvlek op steen: Gewoon spoelen met bleekwater,dan naspoelen met water. 

Inktvlekken
Verwijderen door het wrijven met vochtige sigarenas. 

Inktvlekken
Hardnekkige inktvlekken verwijdert men door ze herhaaldelijk af te wrijven met terpentijn. 

Inktvlekken
Aan de handen afwrijven met een lucifer. Als de handen erg vuil zijn, citroensap, waterstofperoxide of azijnessence nemen.
Inktvlekken in textiel verwijderen met zure melk, citroensap of karnemelk, vervolgens wassen. 

Inktvlekken
Inktvlekken in het bureau of de houten tafel. Sap van sinaasappelschil doet wonderen, zo ook melk en haarlak. 
Een spuitje deo laat inktvlekken in kleding verdwijnen en een druppel afwasmiddel, beet talkpoeder of toef tandpasta gaan vetvlekken in kleding te lijf, Daarna het kledingstuk op de aangeven temperatuur in kledingstuk in de wasmachine mee laten draaien. 

Inktvlekken in de witte was
Verdwijnen, als men het goed in wat citroensap legt. Hardnekkige vlekken laat men langer daaraan bloot gesteld en men herhaalt, zo nodig, de behandeling. 

Inktvlekken in de witte was
Verwijdert men, zolang de vlek nog vers i.a, door het goed in sterk zout. water te leggen. Grondig wassen. 

Inktvlekken in groen laken - biljart schrijftafel enz.
Zolang inktvlekken in groen laken nog vers zijn, zijn deze te verwijderen met een spons, gedoopt in benzine. Dan wordt met schoon water afgewassen. 

Inktvlekken in stof
Kunnen soms verwijderd worden met melk. 

Inktvlekken in vloerbedekking
Wrijft men herhaaldelijk met sterk zout water af. Met verdunde oplossing van geest van salmiak naspoelen. 

Inktvlekken op de banden
Verdwijnen door ze af te wrijven met de binnenkant van een citroenschil. 

Inktvlekken op hout
Verwijdert men het beste met sterk zwavelzuur. 

Inktvlekken uit witte wol
Om inktvlekken uit witte wollen goederen kwijt te raken, worden de vlekken behandeld met citroenzuur. Achterblijvende gele vlekken worden met zuringzout eruit gekregen.
Natuurlijk: naspoelen! 

Inktvlekken, van lint
ls u een nieuw lint op de schrijfmachine moet zetten, is dat een vervelend karweitje. Schone vingers houdt u er nooit bij en 1 ongelukkige beweging geeft ook nog vlekken op uw kleding. Dit soort vlekken haalt u razend snel weg met trichloorethyleen of met tetra. 

J

 

Jamvlekken
Wassen in warm water in een lauw sopje. De vlek deppen met alcohol is ook goed. 

Jamvlekken
Vlekken van jam verwijdert u in het algemeen met schoon warm water. Er bevinden zich twee vlekwakers in jam. De suiker en die is in water oplosbaar en dan de kleurstof van rode vruchtsappen. Bij de behandeling van "rode bessen en sappen" vindt u wat u doen moet. 

Japanse lelievlekken
Deze bloemen kunnen erge vlekken geven.Je verwijderd ze best met de stofzuiger. Daarna in de zon leggen en de zon zal de vlek weken. 

Jodiumvlekken
Vooral oude jodiumvlekken, kunnen zeer hardnekkig zijn. Snel behandelen met kokend water of met ammonia 5% of kaliumpermangaan is dus aan te bevelen. 

Jodiumvlekken
Makkelijke tip om jodiumvlekken uit kleding te halen, nog een oude tip uit de verpleegsterswereld. Neem een Vitamine C tablet (ascorbinezuur), maak die nat en wrijf ermee over de jodiumvlek, gegarandeerd dat ie eruit gaat! 

Jodiumvlekken
Direct als jodium is geknoeid op kleding, natuurazijn op een keukenrol papiertje en aan weerzijde erop duwen... de azijn trekt de jodium eruit herhaal dit. Absoluut niet wrijven alleen duwen en laten opzuigen. Dat wordt dan blauw/paars achtig van kleur, in de wasmachine met Ariël en klaar! zelfs met de 20 mg jodium gelukt. 

Jodiumvlekken
Je kan jodium ook oplossen met azijn. Op wasbare textiel kan je ook ossengalzeep gebruiken of water met ammoniak 

Jodiumvlekken
Wassen in warm water of sopje. De vlek deppen met alcohol is ook goed. 

Jodiumvlekken
Aanstippen met ammoniak of een speciaal middel halen bij de drogist. 

Jodiumvlekken aan handen
Behandelen met geest van salmiak. 

Jodiumvlekken in linnengoed
Verwijdert men met natriumthiosulfaat. Vlekken met warm water nat maken en net zoo lang de kristallen er op leggen tot de vlekken zijn verdwenen. 

Jodiumvlekken uit wasgoed
Verwijdert men met een oplossing van overmangaanzure kali, daarna met azijn en water naspoelen. 

Jusvlekken
In het algemeen kan men zeggen dat we eerst het vet uit de jus moeten verwijderen. Dat doen we met wasbenzine of tetra. De vlek die dan nog resteert, halen we weg met een oplossing warm water een scheut ammonia. 

Jusvlekken uit bekleding
Verwijdert men met benzine. Met een doekje voorzichtig over bekleding wrijven. 

 

 

K

 

Kaarsenvetvlekken
Eerst afkrabben, stof tussen vloeipapier leggen, dan met heten strijkbout strijken. 

Kaarsvet op stoffen
Strijkt men goeddeels weg met een warme strijkbout en sterk absorberend papier, bijvoorbeeld vloeipapier en keukenpapier. Nabehandelen met terpentine, alcohol, tri of spiritus. 

Kaarsvetresten verwijderen
- Van textiel: eerst afkrabben, dan uitstrijken, linnen en katoen vervolgens in de wasmachine doen.
- Van tapijten: eerst afkrabben, dan onder vloeipapier strijken. Onder de kerstboom een groot stuk plastic neerleggen en met dunne takken afdekken. Dit houdt de vloerbedekking schoon!
- Van meubelen: niet afkrabben, maar stevig afwrijven met een in olie gedrenkt stuk keukenrolpapier. 

Kaarsvetvlekken
Zijn helemaal niet zo moeilijk als veel mensen denken. We beginnen met onze vingers of met de botte kant van een mes zoveel mogelijk kaarsvet weg te halen. De vlek die overblijft bedekken we met grauw of ander absorberend papier en daarover strijken we met een warm (niet te heet) strijkijzer. In 99 van de 100 gevallen zal het absorberend papier de hele vlek hebben weggenomen. Mochten er na deze ouderwetse behandeling toch nog restvlekken overblijven, dan haalt u die gemakkelijk weg met wasbenzine op een prop schone watten. 

Kaarsvetvlekken
Krijg je weg door er een keukenrolpapiertje op te leggen en met de hete strijkbout eroverheen te strijken, het kaarsvet zuigt dan zo in het papier!!! 

Kaarsvetvlekken
Als je oud kaarsvet op je vensterbank of tafel hebt,maak het dan schoon met een keukenpapiertje en wat terpentine!!de kaarsvet verdwijnt binnen 1 veeg. Haal er wel even een schoon doekje met water over als je klaar bent! 

Kaarsvetvlekken
Kaarsvet wordt weggestreken met een warme strijkbout en toiletpapier en nabehandeling met terpentine. 

Kaarsvetvlekken in textiel
Vloerbedekking, kleding; etc.) haal je weg door twee vellen keukenpapier op de vlek te leggen en eroverheen te strijken. Pas de temp. van de strijkijzer aan aan het textiel! De vlek gaat er volledig uit! 

Kaarsvetvlekken op delicate stoffen
Zijde, synthetisch is er een product genaamd Treffer op basis van citroenzuur,werkt perfect!! 

Kaarsvetvlekken op gladde oppervlakken
Verwijder je door er even overheen te föhnen. Kaarsvet op de meubelen schrapen we het best weg met een oude bankkaart,gaat zeer goed. Kaarsvet op kandelaars:Leg ze een paar uur in de diepvries en het kaarsvet springt er zo van af. 

Kaarsvlekken
Verwijder kaarsvetvlekken met absorberend papier en een warme strijkbout. Gebruik de haardroger als je kaarsvetvlekken in fluweel hebt.
Restvlekken verwijder je met alcohol. 

Kalk- en loogvlekken
Wast men met schoon water af, of met sterk verdunde azijn. 

Kalk of verfvlekken op de vloer
Verdwijnen door verdunde azijn. 

Kalkvlekken
Verwijderen kalkaanslag op moeilijk bereikbare plekken (kranen e.d.): een pluk watten deppen in schoonmaakazijn en op of om de kalkplek heen leggen. Even laten intrekken en vervolgens afspoelen. 

Kalkvlekken
Wegvegen met een in blanke azijn gedrenkte doek 

Kalkvlekken
Behandelen je met een van de minst agressieve zuren (azijn). Kalkvlekken in katoenen of linnen ongekleurde stoffen met azijn en zuivere alcohol. Daarna kook je de stof in een neutraal sopje. Kalkvlekken in niet-kookechte stoffen zoals gekleurd katoen en linnen, synthetische vezels, wol en zijde, behandelen je met azijn of azijnzuur, waarna je de stof in een handwarm sopje wast. 

Kalkvlekken
Je kan kalkvlekken ook verwijderen met aceton of alcohol. Probeer altijd eerst op een weinig zichtbaar plekje. 

Kalkvlekken
Wegvegen met een in blanke azijn gedrenkte doek 

Kalkvlekken
Moeten dadelijk verwijderd worden om het weefsel niet aan te tasten. Eerst afborstelen. Uit witte stoffen worden kalkvlekken met azijn verwijderd. 

Kalkvlekken in stoffen
Zijn eenvoudig te bestrijden met een in blanke azijn gedrenkte doek. Uit wol haalt men deze vlekken met een oplossing van 1 deel aluin op 10 delen water. Een met deze vloeistof doordrenkte doek legge men op de plekken en houde er gedurende enkele minuten een warme (niet te hete) strijkbout op. 

Kalkvlekken in vloeren
Eerst met stro afwrijven. Dan worden de plekken met een in azijn gedoopte grove lap afgewreven en nagespoeld. 

Kalkvlekken op (badkamer)tegels
Eerst de tegels schoonmaken en dan met bladglans voor planten besproeien. 

Katoen - vetvlekken
Vet-, olie- en andere vetachtige vlekken gaan uit katoen, als dit in afgeroomde melk gelegd wordt; daarna goed spoelen in schoon water. 

Katoen vetvlekken 
Vet-, olie- en andere vetachtige vlekken gaan uit katoen, als dit in afgeroomde melk gelegd wordt; daarna goed spoelen in schoon water. 

Katoenen kantoorjassen opfrissen
Zoals bij blauw staat handelen, doch dan met Oker in 't spoelwater. Hierdoor frist de kleur opmerkelijk op. 

Katoenen luiers wassen
Direct uitspoelen in toilet. In de week zetten met soda of biologisch 

Katoenen overalls enz. (blauw).
Blauwe katoenen kledingstukken welke door wassen vaal geworden zijn, kunnen wederom opgefrist worden door in 't spoelwater rijkelijk blauwsel te doen. 

Kauwgomvlekken
Eerst hard laten worden, weg krabben en restant met aceton wegwrijven. 

kauwgomvlekken
Leg het tien minuutjes in de melk en hou het dan onder de warme kraan! Kauwgom op tapijten of zetels moet je bevriezen met een ijsblokje en daarna voorzichtig losschrapen. 

Kauwgomvlekken
Kleine kledingstukken in het vriesvak leggen. Het kauwgom wordt door de kou hard en brokkelig en is er zo goed uit te Wrijven. 

Kauwgomvlekken in je haar
Kauwgom in je haar kan je verwijderen met pindakaas. Geen pindakaas bij de hand smelt dan een stuk melkchocolade en kneed deze vloeistof in je haar. Laat het opdrogen en was je haar dan. 

Kauwgomvlekkenop textiel
Laten zich lastig verwijderen. Indien de omstandigheden ervoor geschikt zijn, laat de kauwgom dan hard worden en krab de materie bij gedeelten weg. Het restant kan worden weggewreven met aceton. In sommige gevallen - bij harde materialen - is wasbenzine ook met succes toe te passen. Alcohol, bijv. jenever, kan zelfs een vers kauwgomrestant op stoffen doen verdwijnen. 

Kerrievlekken
Spoel de vlek met lauw water af en wrijf de plek vervolgens in met glycerine, of gebruik bij tere weefsels eau de cologne of spiritus. 

Kersenvlekken
Verdwijnt door de stof met de vlek in een bakje met Karnemelk een nachtje te laten liggen 

Kersenvlekken
Behandel kersenvlekken op dezelfde manier als vlekken van aardbeien. 

Kersenvlekken
Kersenvlekken moeten met zeepwater uitgewassen worden en dan 12 uren in melk gelegd worden. 

Kersenvlekken 
Kersenvlekken moeten met zeepwater uitgewassen worden en dan 12 uren in melk gelegd worden. 

Kersenvlekken in de was
Behandelt men met zeepwater. 

Ketchupvlekken
Ketchup, tomatensaus of spaghettisaus-vlekken, na het wassen gewoon buiten ophangen, het liefst in de zon, en de vlek verdwijnt vanzelf door het zonlicht. 

Kleivlekken
Hard geworden en ingetrokken kleivlekken haal je weg door ze een heel klein beetje nat te maken en vervolgens met Driehoek groene zeep uit een pot in te smeren. De klei wordt wat zachter en dan kan je het er zo afkrabbelen. De resterende vlekken, smeer je nog even goed in met de groene zeep en nadat je het kledingstuk dan dan in de wasmachine hebt gewassen, zie je er niks meer van! 

Kleurkrijtvlekken
Haalt u van alle gladde materialen af met een vochtige lap. Canvasbekleding en geverfde muren neemt u af met een neutraal sopje. Een vlek van kleurkrijt in eterniet haalt u weg met een paar druppels citroensap en een vlek in textielstoffen met wasbenzine. 

Kleurlatexvlekken in vloerbedekking
Krijg je goed weg door het eerst goed nat te maken en daarna een pak soda erop te strooien. Een aantal uurtjes laten intrekken, en stofzuigen. 

Kleurstofvlekken op kleding:
Zet kleding met kleurstofvlekken eerst een nachtje in de melk of de karnemelk voor je de vlek met zuurstofwater (waterstofperoxide) behandelt.
Maak een papje van natriumbicarbonaat, zuiveringszout en een paar druppels water. Laat dit op de vlek drogen. Afzuigen. Ook fruitvlekjes op tapijten behandel je op deze laatste manier. 

Kleurvlekken op marmer
Verdwijnen met bleekwater. 

Kleurvlekken van wortels, bieten en rode kool 
Verwijder je met vochtig zout. Wrijf de onderdelen van de mixer in met olie, dan blijven ze langer wit. 

Koffie en chocoladevlekken in erge mate
Eerst in water zetten, daarna met ammoniak uitwrijven, goed uitspoelen. 

Koffie en chocoladevlekken.
Eerst in water zetten en met verdunde glycerine de vlekken uitwrijven. 

Koffie- of theevlekken in het tapijt
Maak eerst een papje van vlekkenzout en zo heet mogelijk water. Breng dat aan op de vlek, laat dit opdrogen en zuig het dan op. Bij kleurgevoelig tapijt moet u dit eerst op een onopvallende plaats even testen. 

Koffievlekken
Verdrijft men met verdunde glycerine. 

Koffievlekken
Verwijderen koffieaanslag op bodem van thermoskan: een scheut zout in de kan en vervolgens vullen met een laag heet water. De nacht over laten staan en uitspoelen. 

Koffievlekken
Geven zelden een probleem als we en gelijk bij zijn. Van alle gladde oppervlakten halen we de vlek weg met een vochtige doek. Heeft de vlek zich vastgezet, dan kan hij wel eens hardnekkig zijn. Kookechte stoffen (ongekleurd katoen of linnen) koken we uit in neutraal sop. Als daarmee de vlek niet verdwenen is, behandelen we hem met verdund bleekwater (direct daarna heel goed uitspoelen) en als zelfs dat niet helpt, deppen we met trichloorethyleen. Gekleurde stoffen (katoen, linnen, wol, zijde), spoelen we eerst in een lauw sop en als dat geen resultaat oplevert, behandelen we de vlek door voorzichtig in de rondte te wrijven met tetra, trichloorethyleen of wasbenzine. Tere ongekleurde stoffen (wol, zijde), spoelen we in lauw sop, daarna passen we een wolbleekmiddel toe en als dat ook geen soelaas biedt, proberen we de vlek weg te wrijven met tetra of wasbenzine. Kunstvezelstoffen spoelen we in handwarm water. Helpt dat niet, dan wassen we de stof in borax, gebruiken daarna eventueel glycerine en ten slotte trichloorethyleen of wasbenzine. 

Koffievlekken
Heeft u een koffie of wijnvlek in uw vloerbedekking? Het sap van een verse citroen doet wonderen! 

Koffievlekken
Heb je koffie of rode wijn vlekken op je tapijt gooi er dan spa rood over heen en daar na een handdoek om te drogen. De spa bruist de vlek weg. 

Koffievlekken
Verdrijft men met verdunde glycerine. 

Koffievlekken
Verwijderen koffieaanslag op bodem van thermoskan: een scheut zout in de kan en vervolgens vullen met een laag heet water. De nacht over laten staan en uitspoelen. 

Koffievlekken in katoenen kleding
Wassen in heet water. Zonodig eerst inwrijven met alcohol of glycerine, vermengd met eigeel. Nawassen in lauw water. In wollen stoffen deppen in lauw, daarna in warm water 

Koffievlekken op tapijt
Is de inhoud van een kopje koffie op uw tapijt terechtgekomen dan is het niet zo gemakkelijk om een van de bovengenoemde methoden praktisch toe te passen. Daarvoor zij de omvang en het gewicht van het tapijt een beletsel. In zo´n geval breekt u de bruine kleurstof af door de plek in te wrijven met zuivere glycerine. Direct daarna veegt u de vlek na met water en ammonia. Leg altijd een laag kranten onder het tapijt als dat mogelijk is en probeer zo weinig mogelijk water te gebruiken. Als de vlek weg is, zet dan een stoel over de natte plek, zodat het tapijt ongestoord kan opdrogen. 

Koperpoetsvlekken
Haalt u weg met water en azijn. 

kopieerpotlodenvlekken
Worden met spiritus ingewreven en dan luchtig met zeep uitgewassen. 

kopieerpotlodenvlekken
Zijn door ze voorzichtig aan te tippen met eau de cologne weg te krijgen. Daarna met schoon water goed spoelen. 

Kringen in houten meubels
Heb je last van witte kringen in je tafel, dressoir etc. Gebruik dan koperpoets, klinkt raar, maar werkt echt. Doe wat koperpoets op een doekje, en wrijf de plek waar de kring zit goed in, tijdje wrijven, en je ziet het wegtrekken. Je ziet er uiteindelijk helemaal niets meer van!! 

Kringvormige waas kristallen vazen is kalkaanslag van het water.
Dit verwijdert men door ze enigen tijd in azijn te zetten, naspoelen met schoon water. 

 

L

 

Lakvlekken, bijvoorbeeld zegellak, nagellak e.d.
Kan men in eenvoudige gevallen verwijderen met spiritus en/of aceton. Het laatste niet gebruiken op tere of synthetische stoffen. 

Leerverfvlekken
Afhankelijk van de stof waarop ze zitten kunnen ze worden weggehaald met spiritus of aceton.Gebruikt u aceton,kijk dan eerst even in een verborgen hoekje wat de aceton voor uitwerking op de stof heeft.Hoort de stof toevallig bij de acetaatstoffen laat dan de aceton maar staan. 

Lelievlekken
Als de stampers van de lelie vlekken hebben gemaakt op uw kleding, krijgt u dat er makkelijk af met een stukje oud, droog brood (niet het korstje). Niet eerst met de vingers of een doek overheen wrijven! U kunt natuurlijk ook de stampers uit de bloem knippen. 

Leukoplastlijmvlekken
Laten zich verwijderen met benzine of aceton. 

Levertraanvlekken
Behandelt men met tetra. 

Levertraanvlekken
Verwijdert men met warm zeepsop, waarin een flinke scheut benzine. Hierna vlek naspoelen in water met azijn. 

Levertraanvlekken in de was
Verwijdert men, als men de plekken in terpentijnolie dompelt en met warm zeepwater afspoelt. In de zon bleken. 

Lichte roestvlekken in wasgoed
Behandelen met citroensap. Met een heten bout strijken. 

Lijmvlekken
Verdwijnen over het algemeen als u de stof in warm sop wast. Vlekken die door plasticlijm zijn veroorzaakt, haalt u weg met aceton. 

Lijmvlekken deppen met nagellakremover of aceton.


Lijmvlekken van stickers, posters, prijskaartjes
Verwijderen met doodgewone terpentijn. 

Lijmvlekken, lijm van een lijmpistool
In je kleren kunt u net zo verwijderen als bij kaarsvet. Twee vellen keukenpapier op de lijm, strijkijzer er over heen wrijven zodat de lijm weer warm wordt en weer smelt. Het keukenpapier absorbeert de lijm en weg is vlek. 

Lijmvlekken, lijmresten, van stickers etc
Kunnen verwijdert worden door er pindakaas op te smeren. 

Likeurvlekken
Kan men met verdunde spiritus verwijderen, eventueel met een sopje van warm water en een weinig ossengalzeep en tenslotte met lauw water nabehandelen. 

Likeurvlekken
Hoewel er een veelheid aan recepten is om likeurvlekken te verwijderen, moeten we ons steeds realiseren dat ze ontstaan door de aanwezige suiker of door kleurstof. Zowel suikervlekken als kleurstofvlekken lossen op in water. Het kan dus nooit kwaad om eerst te proberen de vlek in water op te lossen, alvorens iets anders te proberen. Lukt het niet met schoon water, probeer het dan met een warm neutraal sopje, met zuivere alcohol en tenslotte met natriumperboraat (5%) en wel in deze volgorde. 

Likeurvlekken
Verwijdert men met verdunde geest van salmiak; als ze kleurloos zijn, is schoon water voldoende. 

Likeurvlekken
Behandelt men met heet water. 

Limonadevlekken
Zijn sneller gemaakt dan verwijderd. We dienen ze uiterst voorzichtig te lijf te gaan. De meeste gladde oppervlakken wissen we met een vochtige lap. Textielstoffen behandelen we eerst met warm sop, als dat niet helpt met alcohol en ten slotte proberen we de limonadevlek met citroensap weg te wrijven. Deze behandeling past u ook toe als er een limonadevlek op het tapijt is gekomen. Zorg er dan voor dat bij de sopbehandeling niet te veel water door het tapijt kan worden opgenomen. 

Lippenstiftvlekken
Dit zijn vlekken waarover u nooit mag wrijven. Als u dat doet dringen de verfstoffen diep in de vezels en zijn haast niet meer weg te krijgen. Ether is de oplossing voor lippenstift vlekken. Maak een pluk watten ter grootte van de vlek goed nat met ether en leg dan de watten op de vlek. De watten zullen nu de verfstoffen opnemen. Herhaal de behandeling net zo lang tot er geen kleurstof meer op de watten achterblijven. 

Lippenstiftvlekken
Je kan lippenstift ook verwijderen met wasbenzine. 

Lippenstiftvlekken
Deppen met een in alcohol of terpentine gedrenkte doek; zonodig na behandelen met 3% waterstofperoxyde. 

Lippenstiftvlekken
Laten zich, gemakkelijk verwijderen door ze te deppen met een in alcohol, spiritus of terpentine gedrenkte dot watten. Eventueel nabehandelen met waterstofperoxyde 3% of bijgekleurde stoffen: een oplossing van citroenzuurkristallen. 

Lippenstiftvlekken
Met zeepspiritus afwrijven, er blijven geen kringen achter. Een andere mogelijkheid is: weken in glycerine en uitwassen met alcohol. 

M

 

Machineolievlekken
Zorg voor een absorberende onderlaag en behandel de vlek met truchloorethyleen, tetra of wasbenzine. 

Make-upvlekken
Laten zich, gemakkelijk verwijderen door ze te deppen met een in alcohol, spiritus of terpentine gedrenkte dot watten. Eventueel nabehandelen met waterstofperoxyde 3% of bijgekleurde stoffen: een oplossing van citroenzuurkristallen. 

Make-upvlekken
Vlekken die door make-up zijn veroorzaakt haalt u direct weg met aceton. 

Make-upvlekken
Laten zich, gemakkelijk verwijderen door ze te deppen met een in alcohol, spiritus of terpentine gedrenkte dot watten. Eventueel nabehandelen met waterstofperoxyde 3% of bijgekleurde stoffen: een oplossing van citroenzuurkristallen. 

Margarinevlekken
Kunnen we in de meeste gevallen verwijderen door ze met warm sop te behandelen. Lukt dat niet helemaal, wrijf dan de vlek na met trichloorethyleen. 

Marmervlekken
Verdwijnen het best door inktgummi. 

Mascaravlekken
Zien er vaak erger uit dan ze zijn. Dep ze met een stivig sopje van zachte zeep. 

Mascaravlekken
Dep de vlekken met een lauwwarm sopje van zachte zeep. 

Mascaravlekken deppen met alcohol.


Mayonaisevlekken
Deze vlekken behandelen we in fasen. Eerst pakken we het vet aan door de vlek af te nemen met tetra, wasbenzine of trichloorethyleen. Daarna laten we de behandelde plek goed drogen. Is de plek droog, dan wassen we hem na met handwarm water en ammonia. Uit tere textielstoffen haalt u met weinig risico mayonaisevlekken weg door de stof eerst uit te spoelen in een lauw sopje. Helpt dat niet, dan behandelt u de vlek met wasbenzine, tetra of trichloorethyleen en als de vlek dan nog niet verdwenen is, gebruikt u ossengalzeep. 

Melk- of watervlekken in eiken meubelen
Verwijdert men met een dikke oplossing van witte was en terpentijnolie. Met een wollen lap nawrijven. 

Melkvlekken
Verse melkvlekken wrijven we weg met lauw water. Als de vlek echter oud en hard is, moeten we eerst de caseïne (de kaasstof) week maken. Daartoe maken we eerst de vlek nat met water en kneden hem dan in met borax. Borax breekt de kaasstof af. Is de vlek soepel geworden, dan wassen we hem uit met lauw water. 

Melkvlekken
Eerst uitspoelen in lauw water, zonodig verder met water en borax. 

Melkvlekken
Altijd met koud water uitwassen. 

Menievlekken
Een verse menievlek neemt u weg met een dot watten en petroleum of wasbenzine. Dit lukt niet meer als de menievlek ouder is dan een dag. Dan moeten we een ander middel te baat nemen. Smeer dan voor u naar bed gaat de vlek in met groene zeep. De volgende ochtend haalt u de zeep en de verf weg met de botte kant van een oud mes en wast u de vlek weg in een warm sopje. 

Mercurochroomvlekken
Staat wel bekend als de rode, niet-prikkelende jodium. Met jodium heeft mercurochroom niets van doen en de vlek ervan is even moeilijk weg te halen. Een oud recept verteld dat u de vlek moet leggen in een sterke concentratie waterstoperoxide (ca. 10%) en terwijl de vlek in de peroxide ligt, besprenkelen met ammonia. Op gekleurde stoffen kunt u dat echter niet toepassen, want door deze behandeling zou niet alleen de vlek verdwijnen maar ook de kleur van de stof. Mercurochroomvlekken in textielstoffen probeert u eerst weg te halen door in een handwarm water te soppen. Als dat niet helpt gebruikt u tetra of truchloorethyleen om de vlek weg te halen. 

Mercurochroomvlekken
Moeten snel worden weggespoeld met, lauw water. Dep de stof daarna met citroensap of blanke azijn of met alcohol, spiritus of wasbenzine. Nabehandelen met waterstofperoxyde 3% of een oplossing van citroenzuurkristallen. 

Metaalstrepen
Zoals titanium, goud, zilver en aluminium op allerlei ondergronden zijn eenvoudig te verwijderen met het reinigingsmiddel Wiro. Dit is te koop met bijgeleverde spons en verpakt in een groene pot. De harde substantie lijkt op een witte steen. Het reinigt, polijst en beschermt gladde materialen en bevat geen gif (zie www.wiro. nu of www.majoorbussum. nl). Een prima alternatief is Green Cleaq. Zie voor meer informatie: www.green-clean.nl. Green Clean is een soort pasta (ook in spuitbus) die met een vochtige spons opgebracht wordt. Het wordt eigenlijk verkocht voor andere doeleinden. Krassen die veroorzaakt worden door metalen voorwerpen op glazuur kunnen ook verwijderd worden met zilverpoets van Silvo. Zwarte titaniumstrepen op glazuur zijn te verwijderen met metaalpolish. Ook Staalfix van Muscle, bestemd voor roestvrij staal, werkt geweldig. 

Moddervlekken
Insmeren met scheerschuim (gewoon de goedkoopste die er is), even in laten trekken en gewoon meewassen met de overige was 

Moddervlekken
Modderplekken op schoeisel en kleding eerst goed droog laten worden (schoenen niet bij de verwarming zetten, want dan droogt het leer uit), vervolgens de harde laag in stukjes breken en verwijderen en dan het restant wegborstelen en voorzichtig wegkrabben. Eventuele overgebleven vlekken kunnen met gekookt water bestreden worden. Probeer modder, nooit weg te halen met een natte doek, want dan vervalt de vlek van kwaad tot erger. 
 

Moderne vlekken middel 
Vanish Dual Power, algemeen verkrijgbaar, is een zeer goede vlekkenverwijderaar voor koffie, rode wijn of bessensap, uit uw kledingstukken, katoen als synthetisch. Voor olie vlekken is het product Treffer beter.
Treffer, algemeen verkrijgbaar, geheel biologisch, is een zeer goed product voor motorolie-vlekken te verwijderen uit kledingstukken. 
                


Mosterdvlekken
Haal de mosterd weg met een doek of keukenpapier. Was de stof vervolgens in een warm zeepsopje. Eventueel daarna met water waarin een scheut ammonia de vlek te lijf gaan en zo nodig de plek met waterstofperoxyde 3% enige tijd doordrenken of met citroenzuurkristallen. Tenslotte goed spoelen.
Oude mostervlekken enige tijd laten weken in glycerine die later kan worden weggespoeld. Nagellakvlekken. De lak zoveel mogelijk verpulveren en daarna het restant in aceton of thinner oplossen. Eventueel met waterstOfperoxyde 3% nabehandelen. Aceton niet bij kunstvezels gebruiken. 

Mosterdvlekken
Mosterdvlekken kunnen mee en tegenvallen. Meestal verdwijnen ze als we de stof in een handwarm sop hebben uitgespoeld en de restvlekjes met een beetje azijn hebben gedept. Als dat laatste niet helpt, moeten we zwaarder geschut in stelling brengen en dat bestaat uit een mengsel van gelijke delen ammonia en waterstofperoxide (3%). 

Mosterdvlekken
Met warm sodawater uitwassen. 

Muurverfvlekken
Behandelt u met met lauw water of een lauw sopje. 

N

 

Nachtcrème, crème
Die een huidvoedende werking hebben, kunnen bogen op een zeer hoog vetgehalte. De vlekken behandelen we als gewone vetvlekken. 

Nagellakvlekken
Nagellak is gemeen spul. Het is moeilijk te verwijderen zonder schade achter te laten. Nagellak lost op in aceton, maar we weten dat het gebruik van aceton toch risico´s oplevert. Gedroogde nagellak op gladde vlakken als parket en linoleum kunnen we eigenlijk alleen maar afdoende verwijderen door ze af te krabben. Met een beetje handigheid lukt dat in 1 handbeweging met een verfkrabber, een schraapstaal of een recht afgesneden stukje glas. De kale plek die overblijft maakt u goed schoon met zo weinig mogelijk water, waarna u de plek dik in de was zet. Na een poosje de overtollige was weghalen en opwrijven. 

Nagellakvlekken
Niet volledig opgedroogde vlekken? Plakband er opplakken en vervolgens lostrekken 

Nagellakvlekken
De lak zoveel mogelijk verpulveren en daarna het restant in aceton of thinner oplossen. Eventueel met waterstofperoxyde 3% nabehandelen. Aceton niet bij kunstvezels gebruiken 

Nagellakvlekken
Aceton helpt beslist.
Nagellakvlekken in Kledingstukken van zuiver zijde, rayonzijde of mengweefsels beter chemisch laten reinigen. 

Nicotinevlekken
Kan men wegwrijven met kaliumpermanganaat 3% 

Nicotinevlekken
Haalt u van uw vingers door ze af te schuren met een stukje puimsteen. 

Nicotinevlekken
Verwijder nicotinevlekken op kozijnen of deuren met pure Biotex-korrels op een vochtige doek. Ze verdwijnen als sneeuw voor de zon! 

Nicotinevlekken
Last van nicotine tussen uw wijs -en middelvinger? Oplossing: een schijfje citroen over uw vingers halen, desnoods dit herhalen en weg zijn de nicotinesporen. 

Nicotinevlekken
Aan de vingers kan je heel makkelijk verwijderen met gewone tandpasta. Om nicotine-vlekken uit stof te verwijderen dept u heel voorzichtig met kaliumpermanganaat 3%(drogist of apotheker).Eerst proberen op een stukje stof waar het niet op aan komt. Je kan ook nog met wat citroensap proberen. Of je kan proberen met een mengsel van een paar druppels ammoniak en evenveel glycerine. Olie 

Nicotinevlekken op de handen
Dagelijks met puimsteen of schuurplaatje wegschuren en vervolgens met een badstoffen doekje met citroensap nawrijven. 

Nicotinevlekken op de vingers
Gedurende enkele dagen met puimsteen bewerken en dan met een badstofdoekje met citroensap nawrijven. Zit het in stof dan behandelen met een oplossing van 3% kaliumpermanganaat, daarna uitwassen 

Nicotinevlekken op porselein
Vlekken van uitgedrukte sigaretten op porseleinen schoteltjes haalt u moeiteloos weg met een natte kurk die in zout gedoopt is. 

Nikkelvlekken verdwijnen
Door ze in te smeren met vochtige sigarenas. 

Notenbolstervlekken
Verdwijnen door ze te behandelen met (zoutloos) kookwater van witte bonen. 

Notenbolstervlekken 
Krijg je uit met niet-gezouten kookwater van witte bonen. 

O

 

Odeurvlekken in peau de suëde verwijdert
Men met warmen alcohol. 

Olieverfvlekken
Verwijdert men met een mengsel van gelijke delen terpentijnolie en geest van salmiak. Om het sneller te doen drogen er azijnether aan toevoegen. 

Olieverfvlekken
Zijn, als ze nog vers zijn, door het aantippen met lap met terpentijn of benzine te verwijderen. Oudere vlekken bestrijkt men stevig met groene zeep. Na een uur in regenwater uitwassen. 

Olieverfvlekken
Als we olieverf gebruiken, kunnen we vegen en vlekken op vingers of kleding haast niet voorkomen. Verse vlekken halen we weg met terpentijnolie of petroleum. Oude, ingedroogde vlekken moeten ongeveer 

Olieverfvlekken
Verwijdert men met een mengsel van gelijke delen terpentijnolie en geest van salmiak. Om het sneller te doen drogen er azijnether aan toevoegen. 

Olieverfvlekken
Zijn, als ze nog vers zijn, door het aantippen met lap met terpentijn of benzine te verwijderen. Oudere vlekken bestrijkt men stevig met groene zeep. Na een uur in regenwater uitwassen. 

Olieverfvlekken
De verf zo snel mogelijk met terpentine verwijderen voordat de vlek in de stof opdroogt. Daarna in een zeepsopje wassen en met schoon water naspoelen.

* Olieverf op de handen kunt u het beste verwijderen met terpentine maar beter is met billendoekjes 

Olieverfvlekken van handen verwijderen
Door gebruik te maken van Zwitsal lotion billendoekjes verwijderdt u gemakkelijk de verf van uw handen. 

Olievlekken
Verwijderen door strijken met toiletpapier ertussen 

Olievlekken
Lichtere olievlekken worden vochtig gemaakt, met een lap met benzine bestreken en met een heet ijzer in vloeipapier gestreken. 

Olievlekken
Behandelen we als alle andere vetvlekken. Een olievlek op een bladzijde van een boek behandelen we met ether. Voor we met de behandeling beginnen, leggen we onder de besmeurde bladzijde een stuk glas of een ander materiaal dat voorkomt dat de vlek zich op de volgende bladzijde doorzet. De grauw-papier-strijkmethode is oud, maar zeer effectief. Vlekken van lijnolie haalt u weg met warm sodawater. 

Olievlekken
Bij (olie)smeer aan de handen, de handen wassen met pindakaas. Werkt veel beter dan zeep. 

Olievlekken
Bij olievlekken op uw kleding, doet doodgewoon afwasmiddel wonderen! Smeer wat afwasmiddel op de vlek, laat dit eventjes inwerken, en stop het kledingstuk vervolgens in de wasmachine! Werkt altijd! Een wollen trui met een grote olievlek moet je wassen met spiritus en zout. Werkt altijd. 

Olievlekken
Strijken met toiletpapier ertussen 

Olievlekken
Lichtere olievlekken worden vochtig gemaakt, met een lap met benzine bestreken en met een heet ijzer in vloeipapier gestreken. 

Olievlekken
Behandelt men met tetra of wasbenzine. 

Olievlekken op matten
Verwijdert men met tetra of benzine met magnesia. Dit papje op de vlekken leggen en het vet trekt in het lapje. 

Olievlekken op vensterruiten en spiegels e.d.
Verwijdert men met natte sigarenas. 

Olievlekken van glas verwijderen
Om olievlekken van glas te verwijderen wrijft men met een doekje met terpentijn de ruiten in.
Zijn de vlekken oud, dan met een stuiver wrijven (plat tegen het glas leggen).
Ook soda is een goed middel. 

Olievlekken van glas verwijderen
Om olievlekken van glas te verwijderen wrijft men met een doekje met terpentijn de ruiten in.
Zijn de vlekken oud, dan met een 2 ½ centstuk wrijven (plat tegen het glas leggen). Ook soda is een goed middel. 

Ontvettingsmiddel
Een uitstekend anti-vlekkenmiddel is een mengsel van 50 gram honing, 50 gram kleurloze zeep en ruim een liter brandewijn. De vlekken inwrijven met een zachte borstel en vervolgens de stof spoelen met lauw water en aan de keerzijde strijken. Een middel om vetvlekken uit zwarte zijde te halen is meerschuimpoeder erop te strooien en dit een nacht te laten intrekken. De volgende dag de poeder wegborstelen. Gele vlekken in zwarte zijde kan men ook verwijderen door de stof af te wrijven met geest van salmiak en vervolgens de zijde met een natte spons te spoelen. Strijken zie hierboven. 

Ontvettingsmiddel
Vetvlekken kunnen ook eerst met havermout, bakmeel of paneermeel zoveel mogelijk worden verwijderd. 

Ontvlekkingsmiddel, benzine
Met benzine mag alleen met de grootste voorzichtigheid gewassen worden. Doordat in vertrekken, waarin vuur brandde (onschadelijk vuur in de kachel) stoffen e:d., met benzine gereinigd werden, zijn er al heel wat ongelukken gebeurd. Benzinedampen. zijn buitengewoon explosief en brandgevaarlijk. 

Ontvlekkingsmiddel, houtskoolas
Een goede ontvlekker, vooral voor zijden stoffen, is hete houtskoolas, die men in een zijden lapje doet en daarmee de vlek aantipt, totdat hij verdwenen is. 

Ontvlekkingsmiddel, tetra
Een goede ontvlekker is tetra. Is beter dan benzine, laat geen randen achter en is niet brandgevaarlijk. Tetra is geschikt voor het verwijderen van verf-, teer-, olie-, olieverf-, harsvlekken enz. en is in apotheken en bij drogisten te koop. 

Ontvlekkingsmiddel, wasbenzine
Met benzine mag alleen met de grootste voorzichtigheid gewassen worden. Doordat in vertrekken, waarin vuur brandde (onschadelijk vuur in de kachel) stoffen e:d., met benzine gereinigd werden, zijn er al heel wat ongelukken gebeurd. Benzinedampen. zijn buitengewoon explosief en brandgevaarlijk. 

Onverwachte vlekken
En u heeft geen vlekkenmiddel in huis. Wat te doen? Gebruik oogmake-upremover, die niet schadelijk is voor textiel. Hiermee kunt u tal van vlekken verwijderen, zoals chocoladevlekken (met een beetje watten) of tomatenketchup op een spierwit overhemd. 

Opgedroogde likeurvlekken
Met verdunde spiritus uitwrijven. Restanten verwijdert men met waterstofperoxide met geest van salmiak. 

Oude fluweel
Oude fluweel frist men op, wanneer men het met benzine afwrijft en, boven stoom houdt. 

Oude inktvlekken
Met oxaalzuur bestrooien; dan ontstaan bruine vlekken die met warm water uitgewassen worden. 

Oude kersenvlekken
In hete melk dompelen met een mengsel van waterstofperoxide en geest van salmiak. . Goed naspoelen. 

Oude melk en jusvlekken
In heet water met geest van salmiak vermengd wassen. 

Oude rode wijnvlekken
Met groene zeep inwrijven, warm uitwassen, nawrijven met verdunde waterstofperoxide. In schoon water spoelen. 

Oude vernisvlekken
Verwijdert men met verwarmde alcohol. 

Oude vlekken in lederen kledingstukken
Zijn te behandelen met citroensap. 

P

 

Parfumvlekken
In zijden zakdoeken verdwijnen door afwrijven der zijde met even verwarmde glycerine. 

Parfumvlekken
Verdwijnen door een behandeling met pure alcohol. 

Parfumvlekken
Vragen om een radicale aanpak. Wrijfze voorzichtig met schone watten en alcohol af en als er nog iets over is van de vlek, behandel deze dan met ossengalzeep. 

Parfumvlekken
Wrijft men met spiritus. Ook helpt de behandeling met geconcentreerde warme glycerine. 

Parfumvlekken
Met verwarmde glycerine inwrijven. I 

Parfumvlekken
Probeert u het met verdunde ammoniak. 

Pekvlekken
Worden met petroleum zacht gemaakt, daarna met benzine wassen. 

Persvlekken op pluche
Verwijdert men doordat men de achterzijde bevochtigt en strijkt. Ook helpt het, als men de stof over hete dampen haalt. 

Petroleumvlekken
Kunnen met een hete strijkbout, aardappelmeel en grauw, absorberend papier worden weggestreken. Men strooit een dikke laag meel op de vlekken, legt het papier er op en eronder en strijkt er dan met de bout over. Enkele malen herhalen met ververst papier en nieuw aardappelmeel kan nodig zijn. Daarna goed uitborstelen en in, de wind te luchten hangen. 

Petroleumvlekken
Met een papje van benzine, wijn en krijt behandelen. Goed uitborstelen. 

Petroleumvlekken in fijne stoffen
Bestrijkt men met een pap van benzine en krijtpoeder. Na het drogen goed afborstelen. 

Petroleumvlekken op kleding
Lost u op met:wasbenzine Petroleum vlekken op textiel lost u op door strijken tussen keuken- papier 

Petroleumvlekken verwijdert
Men met een sopje van een goede zeepsoort. Hierna de vlek met schoon water spoelen. 

Pindakaasvlekken
Schraap zoveel mogelijk pindakaasresten van de stof weg met de botte kant van een mes en probeer daarna de vlek in warm sop eruit te halen. Lukt dat niet, wrijf dan de vlek luchtig met trichloorethyleen. 

Plakband
Om oude restjes plakband van ramen te verwijderen, drenk je een stuk keukenrol in spiritus, en hiermee goed over de plak blijven wrijven, het gaat er echt af! 

Plakband
Plakbandresten van ramen, deuren etc. verwijder je met een flinke scheut azijn op een doek. Even wrijven en het is weg! 

Plakband
Als je plakband wilt verwijderen, probeer het eens met lampenolie op een doekje en dan wrijven. Gegarandeerd dat het zonder schade verdwijnt. 

Plakbandlijmvlekken, solution
Verse vlek eraf halen met plakband, voorzichtig deppen, of met een roller met plakband zachtjes rollen. 

Plasticlijmvlekken
Behandelen met aceton. 

Poedervlekken
Borstel met een zachte borstel de poeder weg. Dep daarna de vlek met alcohol, jenever of wasbenzine. 

Potloodvlekken
Als de vlekken zich bevinden, op harde materialen kan' men de vlekten meestal weggommen met vlakgom. Een warm sopje is meestal voldoende om potloodvlekken op te ruimen. Maar ook alcohol en wasbenzine, helpen goed. 

Punchvlekken
Punchvlekken in stoffen verwijdert men door water of vlekkenwater. 

R

 

Randvlekken
Randvlekken als overblijfsel van ontvlekken, kan men voorkomen wanneer men de stof, terwijl hij nog vochtig is, strijkt. 

Regenvlekken
Strijkt men met een vochtige doek. 

Regenvlekken
Met een vochtige doek te bestrijken. 

Regenvlekken op zijden stoffen
Zijn meestal te verwijderen, als men de hele stof met een vochtige spons en warm water krachtig afwrijft, voorzichtig in doeken rolt en, al naar de soort van de zijde, half droog of droog strijkt. 

Rode besenvlekken
Als je in een discotheek bent, en je hebt geknoeid met bessen, dan heb je meestal geen zout bij de hand. Neem dan bier. Gooi het glas bier over de vlek heen.En dan niets doen. Oplaten drogen en gewoon in de wasmachine doen, normaal wassen. En weg is de vlek!! 

Rode bessenjenevervlekken
Verwijdert men met verwarmde zuiveren alcohol. 

Rode inktvlekken
Vlekken door rode inkt verdwijnen door bestrijken met zuivere mosterd. Na de behandeling goed uitwassen. 

Rode vruchtenvlekken
vlekken van rode vruchten (bessen, aardbeien, kersen etc.) zijn uit je kleding te halen met bier. 
Doe dit direct na het maken van de vlek: Vul een schaaltje met wat karnemelk. Leg hierin het gedeelte van het kledingstuk/laken etc. met de vlek. Giet hierover nog wat karnemelk. Laat dit 3 uur staan en spoel de ingedikte karnemelk af. Weg is de vlek! 

Rode vruchtenvlekken
Vlekken van donker gekleurde vruchten, zoals bosbessen, rode bessen, kersen en vlierbessen zijn erg vervelend. Als we zulke vlekken op ongekleurd goed hebben gemaakt is het niet zo erg. We leggen de vlek in waterstofperoxide (3%) en druppelen midden op de vlek een paar druppel ammonia. De vlek zal dan verdwijnen, wel goed naspoelen. Gekleurde stoffen kunnen we niet zo behandelen, want met het wegwerken van de vlek zouden we ook de kleurstof van de vezel aantasten. Bij gekleurde stoffen besprenkelen we de vlek met vers citroensap en geven de stof direct een wasbehandeling volgens de gegeven wasvoorschriften. 

Rode wijnvlekken
Zout erop strooien is een oud huismiddeltje. Als u er echter eerst wat witte wijn op giet, dan de plek droogbetten pas daarna met zout bestrooit, zult u merken dat het nog beter gaat. 

Rodekool- boerenkoolvlekken
Verdwijnen bij wrijven met alcohol of een 10% oplossing citroenzuur. Een zeepsopje kan ook hier toegepast worden. 

Rodekoolvlekken
Nat maken in een kom met soda in de vlek verdwijnt snel en je ziet er niks meer van echt hoor. 

Roestplekken op de terrasvloer 
Verwijder je met citroenzuur of oxaalzuur 

Roestvlekken
In de was verwijdert men, als men een mespuntje zuringzout ineen kwart liter kokend water oplost en de vlekken erin houdt, tot ze verdwijnen. Dadelijk met schoon water krachtig naspoelen. 

Roestvlekken
Verse roestvlekken zijn door afwrijven met zure melk te verwijderen. 

Roestvlekken
Van elke soort verwijdert men door behandeling met een mengsel van aluinpoeder en wijnsteenzuur in gelijke verhouding. 

Roestvlekken
Ook met het sap van citroen kan je de vlek behandelen. Daarna smeer je er vloeibaar wasmiddel op en gewoon wassen daarna. 

Roestvlekken
Boven stoom van kokende thee houden. Vlek daarna met citroensap indruppelen en na een half uur uitwassen. Zonodig bleken met 3% waterstofperoxyde. 

Roestvlekken
Vlekken door krammen enz. verwijdert men met een wijnsteenzuuroplossing (1 theelepel wijnsteenzuur op een halve liter water). Als het middel geen succes heeft, bleekt men met waterstofperoxyde, dat in dezelfde verhouding verdund is. Dan nog zoveel geest van salmiak er bij doen, tot de oplossing duidelijk er naar ruikt. 

Roestvlekken
Op schaatsen verdwijnen met petroleum. Den volgenden dag met zout en fijn zand inwrijven. 

Roestvlekken
Dik met zout bestrooien, er op laten zitten, daarna afborstelen. 

Roestvlekken
Het beste is aanstippen met een roeststift, die u in de winkel kunt kopen.Vlekkenwater is heel geschikt om roestvlekken mee te verwijderen. Zit zuringzout in.

* Roestvlekken op porselein en email verwijdert u met een papje van borax en azijn. 

* Roestvlekken op metaal (strijkijzer, enz.) verwijdert u met een zalfje van zout en boter. Dit ongeveer een uur laten inwerken, dan met een doek of een stukje keukenpapier afnemen. 

Roestvlekken
Worden roestvlekken boven kokend water in den stoom gehouden, dan met zuringzout ingewreven en na meerdere uren uitgewassen, dan zijn meestal deze roestvlekken verdwenen.
Hetzelfde bereikt men ook wanneer de vlekken boven kokende thee gehouden worden en met citroensap bedruppeld worden en na enigen tijd het linnen uitwassen. 

Roestvlekken
Worden roestvlekken boven kokend water in den stoom gehouden, dan met zuringzout in- gewreven en na meerdere uren uitgewassen, dan zijn meestal deze roestvlekken verdwenen. 
Hetzelfde bereikt men ook wanneer de vlekken boven kokende thee gehouden worden en met citroensap bedruppeld worden en na enigen tijd het linnen uitwassen. 

Roestvlekken in chinamatten
Verwijdert men met warm citroensap. 

Roestvlekken in je kleren
Gooi er cola op, even laten intrekken, vervolgens wassen en er is niks meer van te zien! (doe dit wel zo snel mogelijk nadat je de vlek ontdekt hebt) Hardnekkige roestvlekken behandel ze dan met dit onfeilbaar recept:Doe wat rabarbertakken in de mixer,filter het sap.Strijk het sap over de vlek.Laat een paar uren inweken daarna de kleding gewoon wassen. 

Roestvlekken in stoffen
In deze volgorde behandelen: de stof met de vlek in de stoom van kokend water houden, daarna de vlek met zuringzout inwrijven en tenslotte wegwassen. Dit is een oud perfect middel. Evenals de vlek boven de stoom van kokende thee houden de vlek vervolgens met citroensap bedruppelen en na een half uur uitwassen, eventueel (afhankelijk van de stof) bleken met waterstofperoxyde 3%. In sommige gevallen kan men blanke azijn op roestvlekken toepassen of oxaalzuur van ::t 10%. Bij de drogist is een middel in een tube verkrijgbaar. 

Roestvlekken op blauwe hardsteen
Schuur je met zeer fijn schuurpapier. Bij gepolijste hardsteen gebruik je watervast schuurpapier. Daarna behandelen met de helft lijnolie en de helft terpentijn. 

Roestvlekken op een linoleumvloer 
Krijg je weg met zachte bruine of groene zeep. 

Roestvlekken op een stenen vloer 
Verwijder je met heet citroensap. 
Je kan ze ook te lijf met gesmolten bijenwas, laten stollen en dan met een vochtige spons en zout wegwrijven. 

Roestvlekken op staal
Verwijdert men door ze in te wrijven met zuivere bijenwas. Met een lapje met keukenzout de harde was eraf wrijven. 

Roestvlekken op wasgoed
Verwijdert men, als men een mespuntje zuringzout ineen kwart liter kokend water oplost en de vlekken erin houdt, tot ze verdwijnen. Dadelijk met schoon water krachtig naspoelen. Verse roestvlekken zijn door afwrijven met zure melk te verwijderen. 

Roestvlekken uit linnengoed verwijdert
Men met zuringzout en warm water. 

Roestvlekken verwijderen van metaal
Roestvlekken, bijv. aan het strijkijzer, worden ingesmeerd met een mengsel van zout en boter. Enige tijd laten inwerken en met keukencrepepapier afvegen. 

Roet op het vloerkleed
Wie een schoorsteen heeft, zal blij zijn te horen dat roetvlekken te verwijderen zijn door afvegen met zout. Pas aan het eind van de behandeling, dus na het zuigen, met een sopje voor de fijne was of met tapijtshampoo nabehandelen. 

Roetvlekken
Behandelen we met heet sop. 

Roetvlekken
Zijn gemakkelijk te verwijderen, als men goed, schuimende zeep er met een borstel opbrengt en voorzichtig uitborstelt. 

Roetvlekken op de handen
Verwijdert men door zwaveldamp. Men bevochtigt de handen en nadat men ze gezwaveld, heeft, wast ze met zeep af. 

Roomvlekken
Behandelt u in het algemeen met wasbenzine en als de behandeling niet afdoende is, wrijft u de vlek voorzichtig af met een prop watten waarop trichloorethyleen is gesprenkeld. 

Rougevlekken
Dep met alcohol of wasbenzine of tri. 

Rubber
Rubber lost op in wasbenzine en zwavelkoolstof. Een van deze middelen gebruikt u om strepen van rubberzolen van parket of linoleum weg te halen, maar natuurlijk ook de strepen die veroorzaakt werden door de voetjes van een meubel of apparaat. Ook vlekken van bandenplak haalt u weg met wasbenzine of zwavelkoolstof. Rubbervlekken op plantaardige vloerbedekking, metalen en gelakte houtsoorten krijgt u meestal weg met een goed warm sopje. 

Rubberlijmvlekken (solutie)
Lossen op in wasbenzine. 

S

 

Scheerzeepvlekken
In textiel behandelen met water en azijn. Op hout direct afvegen anders naspoelen met water en laten drogen, dan een dikke laag was op zetten. 

Scheerzeepvlekken
Kan men met gewoon warm water wegspoelen of deppend of licht wrijvend met water en azijn verwijderen. 

Schimmel weghalen van tenten en plunjezakken
Natriumhypochloriet (chloor), verkrijgbaar bij apotheker of drogist, vermengen met 20 delen water, de aangetaste plekken van buiten natmaken met een spons en later goed laten drogen. 

Schimmelvlekken
Ook met magnesiumpoeder werkt goed tegen schimmelvlekken, een paar druppels petroleum en een paar druppels brandspiritus. 

* Schimmelvlekken tussen de badkamertegels
Verwijderen met bleekwater. (Ook schimmelvlekjes op nylon douchegordijnen kunnen hiermee verwijderd worden.

* Siliconenranden met schimmelvlekken moeten vervangen worden. 

Schimmelvlekken op autobekleding
Verwijdert men met een zeepsopje met een flinke scheut ammoniak. 

Schimmelvlekken op behang
Behandelen met een mengsel van 1 g salicylzuur + 1 dl spiritus. 

Schimmelvlekken op behang
Verdwijnen, als men ze met een mengsel van 1 deel salicylzuur en 4 delen spiritus aantipt. 

Schimmelvlekken op douchegordijnen
Kan je behandelen met water met bleekwater. 

Schimmelvlekken op hout
Behandel je met petroleum. Dan naspoelen. 

Schimmelvlekken op leder
Op leder. Je kan ze verwijderen met een mengsel van talkpoeder,een paar druppels lampenolie en brandspiritus. 

Schimmelvlekken op textiel
Moet je aanstippen met brandspiritus en dan wassen 

Schimmelvlekken op viscose
Behandelen met water en azijn daarna wassen met Hoofdwasmiddel en soda. 

Schoencrèmevlekken
Zijn met wijngeest weg te krijgen 

Schoenpoets
Eerst weken met terpentine, dan met zeepsop of benzine uitwassen. 

Schoenpoetsvlekken
Met ether behandelen, goed uitwrijven. 

Schoensmeervlekken
Behandelt men met terpentine en ether. Met een ruige doek de vlekken flink afwrijven. 

Schoensmeervlekken
Zij vereisen een radicale aanpak.We behandelen de vlek met terpentine en daarna eventueel met ether. 

Schoensmeervlekken
Schoensmeer laat zich goed verwijderen met wasbenzine. 

Schoensmeervlekken
Met terpentijnolie behandelen. 

Schrijfmachine-inktvlekken
Verdwijnen door spiritus. 

Schrijfmachinelint vlekken
Bij het verwisselen van het lint wegwerphandschoenen aandoen. Anders handen schoonmaken met spiritus. Schroeiplek
Schroeiplekken, bijvoorbeeld bij het strijken kunnen alleen in lichte gevallen met succes behandeld worden. Met blanke, hete azijn 5 -1 0% op een linnen doek of verdunde borax op een sponsje kunnen ze soms worden weggewreven. Daarna bleken met waterstofperoxyde. Als dit middel niet helpt is de schroeiplek te ernstig en zal ook wassen in een zeepsop geen oplossing bieden. 

Schroeiplekvlekken
Kunnen alleen, maar lang niet altijd, weggewerkt worden met onverdunde, hete azijn op een doekje en goed wrijven, waarna bleken met waterstofperoxyde. 

Schroeivlek(strijken)
Deze vlekken kan je proberen te wassen met warm water en Borax. 

Schroeivlekken
Kan men bleken met waterstofsuperoxide. 

Schroeivlekken bij strijken
Met uiensap inwrijven en met koud water naspoelen. 

Schroeivlekken bij strijken in erge mate
Met een watje gedrenkt in 1 deel chloorkalk en 9 delen water de vlek betten. Gesteven wasgoed eerst opspoelen. De oplossing er goed uitwassen. 

Schroeivlekken in het strijkgoed
Of het stuk goed opnieuw wassen en in de zon leggen, of meteen inwrijven met azijnwater, opnieuw volledig droog laten worden en dan weer strijken. 

Shout

vlekkenoplosser zorgt ervoor dat de hardnekkigste vlekken uit je kleding verwijdert worden. Shout is een krachtige vlekkenoplosser die je vooraf op de vlek dient aan te brengen, even laten intrekken en de kleding kan in de was. Shout kan voor zowel de witte was als de gekleurde was gebruikt worden. Deze fles heeft een inhoud van 500 ml.

   


Sigarettenvlekken op porselein
Vlekken van uitgedrukte sigaretten op porseleinen schoteltjes verdwijnen als sneeuw voor de zon, wanneer je erover wrijft met een natte kurk die in zout is gedoopt. 

Siliconen
Vloeibare siliconen kan je onmiddellijk verwij 

Siliconen op arduin
Schraap zo veel mogelijk siliconen weg dan kan je ze daarna behandelen met aceton 

Siliconenvlekken
Nooit indrogen want dan kan je de vlekken niet meer verwijderen. Een siliconenvlek kan je kneden met warme azijn. Daarna wassen. 

Sinasappel vlekken 
Was vlekken veroorzaakt door sinaasappelsap uit in neutraal, warm sop en behandel de vlek daarna eventueel met blanke azijn. Altijd goed naspoelen met schoon lauw water. 

Sinasappelensapvlekken
Als u sinaasappelsap in witte kleren hebt, was het gewoon zoals altijd uit. Daarna nat op het gras leggen in de zon na enkele uren is de vlek verdwenen. 

Slijmvlekken
Uitgespoeld in een warm sopje van water met een weinig ossengalzeep, zullen beslist verdwijnen. 

Smeervlekken
Smeer de vlek in met halvarine of margarine en laat het een uur intrekken. Strooi er dan zeeppoeder op en met een beetje warm water wrijft u het er zo uit. 

Smeervlekken
vogelpoepvlekken en misschien ook wel andere vlekken: insmeren met handzeep, tafelzout erover en een beetje schuren, daarna in de machine wassen. 

Smeervlekken
Ook kan je ze verwijderen met een mengsel van afwasmiddel en suiker.Wrijf met een borsteltje dit middel op de vlek.Bij hardnekkige vlekken kan je de behandeling nog eens herhalen,maar voeg er nog een peer druppels ammoniak aan toe. 

Smoezeligevlekken
Met een heet strijkijzer bewerken, waarbij de stof geplaatst moet worden tussen krijtpoeder en absorberend papier. 

Sneeuw is een zeer goed ontvlekkingsmiddel.
Het goed uit zeepsop niet uitspoelen, doch zo de sneeuw er op leggen. Als de sneeuw gesmolten is weer wassen en de vlekken zijn weg. 

Soepvlekken op wollen stoffen
Verwijdert men door afwrijven met een mengsel van gelijke delen terpentijnolie en benzine. Met lauw warm zeepwater nabehandelen. 

Spiegelsvlekken 
Worden direct met een in kamferspiritus gedrenkte doek afgewreven. 

Stearinevlekken
Verdwijnen uit stoffen en tapijten, als men een vloeiblad erop legt en daar over heen gaat met een strijkijzer. Randen verwijdert men met eau de cologne. 

Sterke zoutoplossing
Vlekken door onbekende oorzaak in stoffen kan men vaak verwijderen doordat men de stof in een sterke zoutoplossing doet en in de zon bleekt. Met schoon water goed naspoelen en, zo nodig, de behandeling herhalen. 

Sticker
Verwijderen van sticker resten. Neem een stuk van ongeveer 8 cm.(breed) papieren afplak tape, maak daar een rondje van, plakkant naar buiten, en dep die stevig op de sticker restant, steeds verplaatsen natuurlijk. Herhaal dat tot de resten zijn verdwenen. 

Sticker
Stickers laten zich prima verwijderen, met PINDAKAAS! Smeer het eerst dik erop, laat het inwerken, en u kunt de sticker verwijderen, als zat het er net op. Zo kunt u ook kauwgom uit iemands haar verwijderen. 

Sticker
Als je ergens stickers op hebt geplakt, b.v. ijskast computer e.d. je kunt ze verwijderen met lampenolie vochtig te maken, even volhouden en de stickers verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je beschadigt hier niet de lak van de ijskast of het kunststof van de computerkast. 

Sticker
Sticker resten zijn te verwijderen door ze met de föhn te verwarmen en daarna op te rollen. 

Sticker
Achtergebleven plaksel van (prijs)stickertjes op glas- of serviesgoed krijgt u er heel makkelijk af door er met een doekje met koper- of zilverpoets over heen te wrijven. 

Sticker
Door wat bladglans op de sticker te spuiten poets je het er zomaar af. 

Stickervlekken, -resten
Koop een flesje Petroleumether en doe wat op een doekje/stukje keukenrol.....even wrijven en klaar, geen plakresten meer. 

Stofvlekken in wollen- lakens, e.d.
Stoffen kan men eerst proberen te verwijderen met een schone borstel, even bevochtigd met water of wasbenzine. Lukt dit niet dan is het hele oude middel: een mengsel van eierdooier en brandewijn op de borstel het pogen waard. 

Stopverfvlekken
stofverf verwijderd door het deppen met wasbenzine. 

Stopverfvlekken
Kan met terpentine of wasbenzine behandeld worden. Als de vlekken oud zijn. moeten ze eerst met petroleum worden ingewreven. Na enkele; uren weken pas verder behandelen. 

Straatvuilvlekken op donkere kleding
Moet worden afgewassen met een rauwe aardappelschil. 

Strijkvlek, schroeiplek door strijken
Stof die door te heet strijken geel geworden is wast men dadelijk in gewone kleurloze azijn uit. Is de azijn echter niet kleurloos dan wordt het kwaad verergerd. 

Stuifmeelvlekken
Tip voor het verwijderen van stuifmeel in de kleren van b.v lelies: niet gaan wrijven maar pak een stukje plakband en dep hier net zolang mee op de plek waar het stuifmeel zit, pak desnoods een nieuw stuk als er veel op zit. 

Stuifmeelvlekken
Als u bijvoorbeeld stuifmeel op uw mouw heeft moet u met uw andere mouw eroverheen wrijven, u ziet er niets meer van. Zolang u met dezelfde soort stof op stof wrijft verdwijnt de vlek. 

Stuifmeelvlekken
Stuifmeel voorzichtig afkloppen, zijn er dan toch vlekken zichtbaar dan het kledingstuk in de zon hangen. Vlekken verdwijnen dan als sneeuw voor de zon!! 

Suikervlekken
Kunnen eenvoudig worden verwijderd door de stof met de vlek te spoelen in warm tot heet water, suikervlekken op meubelstof e.d. kan men enkele malen met heet water in een spons wegwrijven en daarna met een badstoffen doek min of meer droogwrijven (of met een linnen doek en warm strijkijzer droogstrijken). 

Suikervlekken
Behandelt men met gekookt lauwwarm water. 

T

 

Tabaksvlekken in linnen
Bijv. zakdoeken, kan men laten verdwijnen door ze in te wrijven met een oplossing van eigeel in wat spiritus. Een uur laten weken en daarna eerst met brandewijn afwrijven en vervolgens in heet water spoelen. 

Tabaksvlekken in witte zakdoeken
Verdwijnen, als men ze met spiritus inwrijft en enige tijd laat liggen. Eerst in alcohol en dan in schoon water wassen. Tenslotte met helder water afspoelen. 

Tandpastavlekken
Verdwijnen met lauw of liever heet water als de stof de temperatuur verdragen kan. 

Tapijt met rubberen onderlaag.
Vele vlekken op tapijten kunnen gereinigd worden met white spirit,maar doe dit nooit op een tapijt met rubberen ondergrond. Dan los je ook het rubber op. 

Tectylvlekken
Tectyl en andere hardnekkige stoffen die je op je handen of in je haar hebt gekregen gaan er uit door je handen of je haar eerst met smeer- of bakboter in te "zepen" tot het de kleur van de vlek krijgt, en daarna gewoon met handzeep te wassen. Na 1 keer nog niet schoon? gewoon herhalen! 

Teer- en scheepsolievlekken
Met benzine beter nog met terpentine, uitwrijven; in hardnekkige gevallen, zoals bij wagensmeer eerst weken met boter. 

Teer en smeerolievlekken
Kan men het beste met petroleum van handen en voeten wrijven. Daarna met een goede, vette zeep de lichaamsdelen verder wassen. 

Teervlekkem
Als je aan het strand teer aan je voeten krijgt kun je met een beetje crème(nivea) op een doekje het er heel makkelijk afvegen. 

Teervlekken
In wollen en zijden stoffen wast men voorzichtig met zeepvlokwater uit. 

Teervlekken
Teer of andere hardnekkige vlekken op de auto haal je er snel af met er eerst boter op te smeren. 

Teervlekken in gekleurde en witte stoffen
Met eigeel bedekken en na enige uren met warm water uitwassen. 

Teervlekken in kleding
Smeer de plaats in met afwasmiddel, laten drogen en dan wassen in de wasmachine. 

Teervlekken op mwollen- en zijden stoffen
Wast men voorzichtig met zeepvlokwater uit. 

Teervlekken van het strand
Vreselijk, iedere keer die zwarte vlekken! Door afwrijven met benzine, terpentine of een mengsel van afwasmiddel en terpentine worden ze het gemakkelijkst van de huid verwijderd.
Kledingstukken eerst met boter insmeren, dan wassen. Of insmeren met eigeel. 

Theevlekken
Verdwijnen, als men er enige malen kokend water over giet. 

Theevlekken
In warm water met een beetje glycerine uitwassen. 

Theevlekken in katoenen kleding
Wassen in heet water. Zonodig eerst inwrijven met alcohol of glycerine, vermengd met eigeel. Nawassen in lauw water. In wollen stoffen deppen in lauw, daarna in warm water. 

Theevlekken op meubels
kan men met fijn schuurpapier afwrijven. De witte vlekken met meubelwas en oker wegwerken. 

Theevlekken uit tafellakens verwijdert
Men met natriumperboraat. Op de vlekken leggen en kokend water er over gieten. 

Theevlekken uit wit linnen
Weke 

Tomatensaus-, ketchup-
Ketchup-, of spaghettisausvlekken, na het wassen gewoon buiten ophangen, het liefst in de zon, en de vlek verdwijnt vanzelf door het zonlicht. Werkt echt! 

Tomatenvlekken
Verdwijnen in een lauwwarm sopje. Ook wel met water en ammonia of verdunde spiritus. 

Tomatenvlekken
Kun je deppen met koud water. Daarna een aantal citroendruppeltjes in de vlek laten trekken. 

Toner
Tonerinkt is het inktpoeder wat in de toner (of cartridge) van printers of kopieerapparaten zit. Soms bij het verwisselen van de toner valt er wat van dat inktpoeder. Als het op uw kleding terechtkomt kunt u dat het beste verwijderen met een plakbandje. Even een plakbandje erop leggen (evt lichtjes aandrukken) en er weer aftrekken, dan neemt het plakbandje het inktpoeder op van uw kleding. 

Toner
Bij ongelukjes met toners is het heel belangrijk om vooral droog te werken. Toner is namelijk droge inkt in poedervorm! Water en oplosmiddelen zouden vlekken van een toner alleen maar vergroten. 

Tonervlek op kleding
Het poeder luchtig afkloppen. De lichte verkleuring die daarna overblijft, gaat er meestal uit bij het wassen. 

Tonervlek op tapijt
Op tapijt. Het grootste deel van de vlek kan men verwijderen met een stofzuiger. Eventuele resten kunnen behandeld worden met speciale droogshampoo voor tapijten. 

Transpiratievlekken
Zijn uit kleding te verwijderen door er (blanke)azijn of glansspoelmiddel (voor vaatwasser) op te doen. Dit laten intrekken en daarna normaal mee wassen. 

Transpiratievlekken in gekleurde stoffen
Met azijnwater uitwassen. 

Transpiratievlekken in kleding
Insmeren met gewone sunlight zeep, een nachtje laten intrekken en gewoon in de was doen. 

Transpiratievlekken in kleding
Meestal zijn het transpiratievlekken gecombineerd met deodorantvlekken. Om dit te voorkomen gebruik je het best zo weinig mogelijk deodrant en laat je het goed drogen voor je je aankleedt. Kleding laten weken in water met azijn of een scheutje ammoniak ( wees voorzichtig met viscose, acetaat en wol)
De plekken kunnen ook gedept worden met ontsmettingsalcohol, metylalcohol of brandspiritus (alleen voor donkere stoffen) Daarna gewoon wassen. 

Transpiratievlekken in witte stoffen
Uitwassen in een mengsel van gelijke delen salmiak en alcohol. 

Transpiratievlekken verwijdert
Men door deze een tijdlang te laten staan in zoutwater of water met borax. 
 

Treffer 
Algemeen verkrijgbaar, geheel biologisch, is een zeer goed product voor motorolie-vlekken te verwijderen uit kledingstukken. 
    

U

 

Uitgebeten vlekken in eikenhout
Kunnen we verwijderen door ze te bestrijken met was, gekneed met wat oker. Een poosje in laten trekken en gelijk~ matig uitstrijken. 

Urinevlekken
Kunnen bestreden worden met citroensap, blanke azijn of een oxaalzuuroplossing. Warm water waaraan een scheut ammonia is toegevoegd, zal in de meeste gevallen eveneens de vlekken doen verdwijnen. In alle gevallen spoelen met veel water. 

Urinevlekken
Behandelen met schoonmaakazijn en mocht dat niet helpen dan oxaalzuur Of neem een liter water en los daarin een soeplepel natriumperboraat op.Is de oplossing tot stand gekomen doe er dan een soeplepel ammoniak bij,goed roeren en de urinevlek met dit water behandelen.Daarna met veel zuiver water uitspoelen. 

Urinevlekken
Als je kind in bed of op de zetel heeft geplast moet je baby/talk poeder op de plek strooien. Even laten inweken en dan als het droog is met de stofzuiger er over. Zo sla je 2 vliegen in een klap; en de plek is droog zonder kringen en het ruikt niet vies! Maar voorkomen is beter dan genezen, bij de Hema hebben ze een molton matrasbeschermer met zeil in een. 

Urinevlekken
Kat of hond op je tapijt geplast. Dep de plek met keukenpapier.Maak een sopje van voorwasmiddel met enzymen en een schep Bicar. Spons de plek daarmee af. 
Daarna met verdunde ammoniak of azijn overwrijven,zodat de kat of hond het niet meer op hetzelfde plekje zal doen. Je kan ook de etensbak op de plek zetten, dan zal ze nooit meer op die plek plassen. 

Urinevlekken
Verdwijnen in warm water met een scheut ammonia. Naspoelen met veel water. 

Urinevlekken op het tapijt
Heeft hond, kat of baby een ongelukje gehad? Hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Dep eerst met een royale hoeveelheid keukenrolpapier alle nattigheid op, daarbij tenslotte de celstof met de voet stevig op het weefsel drukken. Hoe meer vocht eruit wordt geperst, hoe minder u van de vlek zult zien.
Vervolgens nawassen met een dunne oplossing van afwasmiddel of dik zout erop strooien, dit erin wrijven en met de stofzuiger opzuigen. De behandeling herhalen. Het zout haalt het laatste vocht en daarmee de vlek uit het tapijt. Als je reinigt met een zeepsopje, een krant eronder doen, tot de plek volledig droog is, opdat het onderweefsel niet lijdt. 

V

 

                Vanish Dual Power 
Algemeen verkrijgbaar, is een zeer goede vlekkenverwijderaar voor koffie, rode wijn of bessensap, uit uw kledingstukken, katoen als synthetisch. Voor olie vlekken is het product Treffer beter. Vaselinevlekken
Kan men, na zoveel mogelijk de vaseline te hebben weggekrabd met een bot mes, tussen absorberend papier met een hete strijkbout strijken. Steeds het papier verplaatsen totdat het papier geen vet meer opneemt. Het resterende vlekje met terpentine of tri wegwrijven. 

Vaselinevlekken
Kun je verwijder met aceton. 

Verf
Bij schilderwerk de ruiten of tegelwerk dun insmeren met groenezeep, verfspatten zijn nu na drogen van de verf zo weg te wrijven. De zeep met water en zeem verwijderen en alles is schoon. 

Verfvlekken
Verdwijnen door inwrijven met groene zeep en uitwrijven met terpentine 

Verfvlekken
Zullen door veel en geduldig met terpentine en benzine over de materie te wrijven verdwijnen. Een oud middel is: het goed deppen in een oplossing van gelijke delen geest van salmiak en terpentine en een scheutje blanke azijn. Dit middel kan ook worden toegepast op oude vlekken. 

Verfvlekken
Op papier verwijdert men door verwarmen van de vlek en bestrooien met bolus (zegelaarde), Vrij lange tijd laten liggen. 

Verfvlekken
Als je bij schilderklusjes verf aan je handen krijgt laat dat zich, behalve met terpentine, ook redelijk verwijderen met afwasmiddel. 

Verfvlekken
Als je verf op je handen hebt na het schilderen smeer het dan in met boter. Werkt goed en doet niet zo'n pijn als terpentine. 

Verfvlekken
Verdwijnen door inwrijven met groene zeep en uitwrijven met terpentine 

Verfvlekken in de kleding
Moet u het kledingstuk voor het wassen een nacht in de melk zetten. 

Verfvlekken in de kleding
Spoel het uit met ossengal zeep. Werkt alleen met verf op terpentine basis en mag niet uitgehard zijn dus met andere woorden gemorst op je zondagse bloes gelijk schoonmaken met ossengal zeep. 

Verfvlekken in de vloerbedekking
Zijn heel gemakkelijk te verwijderen met ovenreiniger. 

Verfvlekken op je handen
Vliegt van je handen e.d. af met olijfolie...is in tegenstelling tot terpentine niet slecht voor de huid. 

Verfvlekken op je handen
Krijg je schoon door je handen te wassen met wat schuurmiddel, helpt ook perfect met "smeer" handen. Het is namelijk bijna gelijk aan garagezeep, een schuurkorrel erin en een ontvetter. 

Verfvlekken op kledingstukken
Behandelt men met benzine. 

Verfvlekken op tapijt
Voordat u gaat verven, wrijf u handen droog in met unicura-zeep. Na het verven wast u uw handen en de verf spoelt er zo vanaf, geen terpentine meer nodig! 

Verfvlekken op tapijt
Allereerst voorzichtig opnemen met een tissue. Dan in de meeste gevallen deppen met terpentine. Op kleding eventueel in combinatie met een afwasmiddel. 

Verfvlekken op tapijt
Na het wegvegen met een tissue eventueel diepstoomreiniging toepassen. Uitgeharde verfvlekken. Ik kreeg ze er met geen mogelijkheid af, tot ik thinner probeerde: ze vlogen eraf. Ik heb het zelfs op mijn kleding geprobeerd: super snel met een doekje met thinner erover heen (doe het niet te lang want je kleding smelt anders weg!) en direct flink afspoelen: zo werd mijn dure vest gered. Het is een flink agressief goedje: dus oppassen (o.a. voor bedwelming, maar ook voor ev. beschadiging - eerst even in een hoekje testen dus). 

Verfvlekken van glas verwijderen
Om verf van glasruiten te kunnen verwijderen, worden de letters of verfstrepen dik bedekt met groene of gele zeep. 

Verfvlekken van handen verwijderen
Verfvlekken verwijdert men van de handen door af te wrijven met mosterd. 

Verfvlekken van handen verwijderen
Verfvlekken verwijdert men van de handen door af te wrijven met mosterd. 

Vernisvlekken
Verwijdert men met spiritus of eau de cologne. 

Verse inktvlekken
In zout water wassen en met spiritus nabehandelen. 

Verse kersenvlekken en andere vruchtenvlekken
Verdwijnen, door ze in te wrijven met citroensap, daarna uitwassen. 

Verse melk en jusvlekken
Met verdunde zeepspiritus behandelen. 

Verse vetvlekken
Zijn door het afwrijven met droge aardappelschillen te verdrijven. 

Vet uit jaskragen, hoeden, stoffen
Vet uit jaskragen, hoeden, stoffen verwijdert men, doordat men de te behandelen plekken bevochtigt en met hertshoornzout wrijft, tot er schuim ontstaat. Na enige minuten met lauw water naspoelen. 

Vet, geest van salmiak
Vetvlekken verwijdert men door met zout te wassen, dat in geest van salmiak, wijngeest of brandewijn opgelost is. 

Vette jaskragen
Borstelt men af met verdunde geest van salmiak (1 deel op 10 delen water) en dan met schoon water naspoelen. 

Vetverwijderaar
Meng een paar druppels afwasmiddel door wat talkpoeder.Deze vlekkenpasta kan je voor alle vetvlekken gebruiken.Ook op zijde. 

Vetvlek algemeen
Een vlek kan men ook bestrooien met speksteenpoeder waarop men een vloeiblad legt, waarover men met een warm strijkijzer gaat. Een ander oud middel is de zijde een dag en een nacht te laten weken in een oplossing van 1 dessertlepel wijnsteenzuur op 1 liter zacht water. Eventueel na het spoelen de behandeling herhalen als de vlekken niet verdwenen zijn. 

Vetvlek op fluweel
Verwijdert men met gezuiverde citroenolie. 

Vetvlek op fluweel
Vetvlekken haalt men uit fluweel door met een met terpentijn bevochtigd flanellen lapje zacht over de stof te wrijven. 

Vetvlek op zijde
Uit zijde (bijvoorbeeld voering) kan men olie- en vetvlekken verwijderen door ze in te wrijven met puimsteenpoeder en dit later weg te borstelen. Daarna met een met wasbenzine of geest van salmiak bevochtigde doek nawrijven. 

Vetvlekken
Vet op vensterruiten, spiegels e.d. verwijdert men met natte sigarenas. 

Vetvlekken
Nat maken en bestrooien met talkpoeder. Een nacht in laten trekken en in de wasmachine wassen. helpt ook met oude vlekken. 

Vetvlekken
Soms kunnen vet- en olievlekken gedeeltelijk worden geabsorbeerd door ze te bestrooien met aardappelmeel/zaagsel. Laat het meel/zaagsel eerst een poosje inwerken alvorens het eruit te borstelen. 

Vetvlekken
Met vochtige doekjes voor babies kun je vele soorten vlekken, zoals chocolade en vet uit vele soorten stof halen. Werkt minder goed op oude vlekken. 

Vetvlekken
Water met ossengalzeep is een probaat middel tegen vetvlekken op textiel. Wel goed naspoelen. 

Vetvlekken
Verdwijnen met zout, opgelost in geest van salmiak of spiritus. 

Vetvlekken
Een probaat . midde1 is pijpaarde, welke men op de vlekken legt. Na 10 minuten is de vlek geheel weg. Daarna pijpaarde verwijderen. 

Vetvlekken en ezelsoren uit schoolboeken verwijderen.
Bij de drogist zegelaarde kopen, aanroeren met benzine en op de vetvlek smeren, het boek dichtslaan en een gewicht erop leggen. Later het droge poeder afborstelen. 

Vetvlekken in dikke stoffen
Verwijdert men met een verdunde salmiakoplossing. 

Vetvlekken in dunne stoffen
Moeten met terpentijn of een mengsel van aardappelmeel en benzine ingewreven worden, daarna uitwassen. 

Vetvlekken in een zijde japon
Met broodkruimels verwijderen. 

Vetvlekken in fluweel
Om vetvlekken uit fluweel te krijgen neemt men een droog flanellen lapje en wrijft hiermede met terpentijn in. 

Vetvlekken in fluweel
Om vetvlekken uil fluweel te krijgen neemt men een droog flanellen lapje en wrijft hiermee met terpentijn in. 

Vetvlekken in katoen
Enkele uren weken in afgeroomde melk, daarna uitspoelen. In linnen: met warm strijkijzer en absorberend papier ertussen. In wol: 1 deel geest van Salmiak en 8 delen water. 

Vetvlekken in kleding
Haal je er uit door er een stuk grauw papier (fruitzak van de groenteboer) met de ruwe kant naar beneden op te leggen en er dan met een zo warm mogelijk strijkijzer overheen te gaan. Herhalen tot het papier geen vet meer opneemt. 

Vetvlekken in kleding
Van jus of zo doe er dan puur afwasmiddel op en even met een doekje of sponsje inwrijven, daarna in de wasmachine en weg is de vetvlek. 

Vetvlekken in kleding
Vetvlekken krijg je uit je kleren met afwasmiddel. Eerst doe je het afwasmiddel rechtstreeks op de vlek en dan goed inwrijven. En daarna uitwassen in handwarm water. Daarna kan je het kleding stuk gewoon in de wasmachine gooien. 

Vetvlekken in kleding
Haal je eruit door de kleding in een vat met regenwater te hangen en dat 1 nacht lang. Daarna eerst aan de waslijn laten drogen en dan wassen op minimaal 40 graden. 

Vetvlekken in kleding
(Vet-)vlekken op kleding verdwijnen als sneeuw voor de zon, als u ze meteen inspuit met een (goedkoop) citroenvaatwasmiddel. Daarna gewoon mee wassen, zoals u gewend bent. 

Vetvlekken in vloerbedekking
Maak stijfsel met water tot een papje en smeer het op de vlek. Na intens drogen, wegzuigen. 

Vetvlekken in vloerkleed
Bestrijkt men met een dikke pap van leem en water. Na 1 dag afkrabben en met schoon water naspoelen. 

Vetvlekken in wol en lakense stof
Moet men eerst borstelen met een fijn borsteltje en een mengsel van 1 deel geest van salmiak en 8 delen water. Men kan de vlek ook licht wrijven met het mengsel op ruwe badstof.
Men kan ook wasbenzine toepassen, maar houd dan aan de andere kant van de stof een dikke, schone doek of vloeipapier dat de benzine + het vuil opvangt. Met een mengsel van 25 gram boraxpoeder in een halve liter kokend water opgelost (en afgekoeld) kan men de vlekken verjagen. 

Vetvlekken inn blouse/shirt e.d.
Schijfje citroen erover halen e/o deppend, daarna evenmet een beetje water en droogdeppen en weg is de vlek. 

Vetvlekken matglas
verdwijnen door een lauwwarm sopje, waarbij wat potas gevoegd. 

Vetvlekken op arduin
Behandel je met aceton,gebruik geen nagellakremover,daar zit nl.vet in. 

Vetvlekken op behang
Verdwijnen, indien men ze insmeert met een papje van pijpaarde en water. De volgenden dag voorzichtig afkrabben. 

Vetvlekken op bruine schoenen
Wrijft men uit met water waarin hertshoornzout opgelost is. 

Vetvlekken op gekleurde wollen stoffen en leer
Verwijdert men, door er een stuk vloeipapier over te leggen en er een heet ijzer op te zetten. Zo nodig herhalen. 

Vetvlekken op hardhout
Werden vroeger bestreden door er enkele malen een dikke laag olie op aan te brengen en daarop een laag zand. De lagen steeds 12 uur laten zitten en dan verwijderen met doeken of zacht papier. 

Vetvlekken op jaskragen
Jaskragen door hoofdhaar vet geworden kan men als volgt behandelen: bestrijk de vette delen met hete vislijm en laat die zes uur inweken. Doe er daarna een warme brij op van groene zeep. Weer zes uur later borstelt men zowel de vislijm als de zeep weg met een steeds opnieuw in brandewijn gedoopte borstel. 

Vetvlekken op keukentafels
Verdwijnen, indien men ze met een kleipapje insmeert. 

Vetvlekken op leder
Op leder. Ze verdwijnen met glycerinezeep, marseillezeep of lederzeep. 

Vetvlekken op linnen
Kan men evenals kaarsvet met een warm strijkijzer en absorberend papier bijna geheel verwijderen. Vroeger strooide men kalkpoeder of krijtpoeder op een vlek in linnengoed en zette daarop een warme strijkbout. Het middel hielp goed. In de meeste gevallen moet men de vlek behandelen met wasbenzine. Vetvlekken in katoen laat men enkele uren weken in afgeroomde melk. Daarna uitspoelen. 

Vetvlekken op marmer
Zijn door daarop aangebrachte benzinemagnesia te verwijderen. Met schoon water goed afwassen. 

Vetvlekken op marmer verwijdert
Men met een papje van magnesia. Tetra op de vlekken leggen en enigen tijd laten liggen. 

Vetvlekken op nubuck
Vetvlekjes op nubuck kan je verwijderen met droogshampoo of een vlakgom. 

Vetvlekken op rieten meubelen
Behandelt men met mentholspiritus. 

Vetvlekken op suëde
Vooral voor vlekken in suëde geldt dat de vlekverwekkende substantie, van welke aard die ook is, onmiddellijk verwijderd wordt. Blijft er een vetvlek achter dan kan die met een ruige doek, bevochtigd met tetra, trichlooraethyleen (kortweg: tri) of wasbenzine worden aangepakt. Goed droogwrijven, indien mogelijk in de laatste fase met een schone zeemlederen lap of witte badstof. Het droogwrijven zal kringen voorkomen. Nabewerken met een suédeborsteltje, harde, ruwe vlakgom of een suëdeblokje. 

Vetvlekken op suëde
Verdwijnen door ze met terra te bewerken en met schuurpapier na wrijven. 

Vetvlekken op vensterruiten, spiegels e.d.
Verwijdert men met natte sigarenas. 

Vetvlekken op vloerkleden
Bestrijkt men met een dikke pap van leem en water. Na 1 dag afkrabben en met schoon water naspoelen. 

Vetvlekken uit wollen stoffen verwijderen
Borstelt eerst de wollen stoffen, waarin vlekken zijn met I deel ammoniak van Salmiak en 8 delen water gemengd. Inplaats van een borstel kan men ook een wollen doek nemen, welke in het mengsel gedoopt wordt.
Benzine lost vetvlekken op. Wanneer men echter wollen goed met benzine schoonmaakt (vuurgevaarlijk!) zorgt men ervoor dat vloeipapier - meerdere malen gevouwen - eronder gelegd wordt. 

Vetvlekken verwijderen uit textiel
Aardappelmeel enkele millimeters dik erop strooien, inwrijven, na een half uur uitschudden, uitborstelen, uitkloppen. Het resultaat is verbluffend.
Of kleermakerskrijt met een mesje afschrappen en erop strooien. Geeft nooit kringen. 

Vetvlekken verwijderen van platen en prenten
Krijtpoeder erop strooien of met een in aceton gedrenkt watje voorzichtig betten en droogstrijken. 

Vetvlekken verwijderen van schoenen
Vetvlekken kunt u van schoenen verwijderen door vlugzout met heet water aan te mengen en dit papje op de vlek te doen. Na drogen afborstelen en de schoenen weer poetsen. 

Vetvlekken, in jaskragen, hoeden, stoffen
Vette jaskragen borstelt men af met verdunde geest van salmiak (1 deel op 10 delen water) en dan met schoon water naspoelen. 

Vetvlekken, in jaskragen, hoeden, stoffen
Verwijdert men, doordat men de te behandelen plekken bevochtigt en met hertshoornzout wrijft, tot er schuim ontstaat. Na enige minuten met lauw water naspoelen. 

Vetvlekken, op gekleurde wollen stoffen en leer
Verwijdert men, door er een stuk vloeipapier over te leggen en er een heet ijzer op te zetten. Zo nodig herhalen. 

Vetvlekken, verse
Verse vetvlekken zijn door het afwrijven met droge aardappelschillen te verdrijven. 

Vieze aanslag in bloemenvazen verwijderen
Door de vaas te vullen met krantensnippers en dan met water vullen. Na drie dagen is de aanslag eenvoudig weg te vegen. 

Viltstiftvlekken
Behandelen met alcohol of spiritus en nableken. 

Viltstiftvlekken
Kunnen zich niet handhaven als ze worden behandeld met alcohol, spiritus of aceton. Aceton niet gebruiken op kunstvezels, beschadiging treedt dan op. 

Viltstiftvlekken
Behandelen met alcohol of spiritus en nableken. 

Viltstiftvlekken in kleren
Bijna alles krijg je eruit door er met melk op te deppen. 

Viltstiftvlekken op alcoholbasis
De vlekken verdwijnen met brandspiritus of alcohol.Nadeppen met azijn. 

Viltstiftvlekken op ramen, gladde muren, ramen en tegels
Kunt u verwijderen door middel van haarlak. 

Viltstiftvlekken op waterbasis
Heb je op je tafel, buro of een ander glad oppervlak vlekken van een watervaste viltstift? Ga dan over de vlek met een whiteboard stift. Daarna kun je het zo afvegen! 

Viltstiftvlekken op waterbasis
Watervaste stift op gladde oppervlakken haal ik altijd weg met deodorant. Gewoon opspuiten en met een doekje/keukenrol weghalen. 

Viltstiftvlekken op waterbasis
Als er met watervaste stift op een whiteboard is geschreven laat dat zich niet verwijderen met de bordewisser. Trek de letters met diezelfde watervaste stift na en veeg onmiddellijk weg. (de stift maakt de oude inkt weer 'zacht'). 

Viltstiftvlekken op waterbasis
Watervaste viltstift vlekken kunnen verwijderd worden met tandpasta. 

Viltstiftvlekken op waterbasis
Verwijderen van watervaste stift op een glad oppervlak gaat goed met oogmake-up removerpads. 

Viltstiftvlekken op waterbasis
Gewoon met alcohol verdwijnt viltstiftvlek als sneeuw voor de zon. 

Viltstiftvlekken op waterbasis
Deze viltstiftvlekken op waterbasis ku je gemakkelijk verwijderen zijn met een beetje spiritus. Dep met een stuk keukenrol de vlek en hij verdwijnt als sneeuw voor de zon. 

Viltstiftvlekken op waterbasis
Krijg je per ongeluk watervaste stift op je kleren, dan krijg je dit er heel gemakkelijk uit met melk 

Vlekken in fluweel
Vlekken in fluweel verwijdert men met gezuiverde citroenolie. 

Vlekken in gebeitst hout
Verwijder vlekken in gebeitst hout met een doekje met terpentijn. Daarna behandelen met was. 

Vlekken in luiers verwijdert
Men door deze een tijdlang te laten staan in zoutwater of water met borax. 

Vlekken in paraplu's
Verwijdert men door ze met een watje met sterk salmiakwater aan te stippen. Goed naspoelen. 

Vlekken in stof
Verdwijnen door de stof te wassen in lauwwarm water waarin witte bonen zonder zout gekookt hebben. 

Vlekken in stoffen die niet wasbaar
Kan men deppen met spiritus of alcohol en daarna enkele uren in de vrije natuur laten luchten. 

Vlekken in tapijten
Als men magnesiumpoeder op de tapijten strooit, zullen de vlekken meestal verdwijnen. Daarna uitkloppen. 

Vlekken in tapijten 
Als men magnesiumpoeder op de tapijten strooit, zullen de vlekken meestal verdwijnen. Daarna uitkloppen. 

Vlekken middel (vlekkenwater)
Vlekkenwater uit de oude doos, meng gelijke delen lavendelspiritus, zwavelether en ammonia. Wrijf de vlekken hiermee in. 

Vlekken op (eiken)meubelen, melk- of watervlekken
Verwijdert men met een dikke oplossing van witte was en terpentijnolie. Met een wollen lap nawrijven. 

vlekken op behang
Sommige vlekken op het behang kunt u verwijderen met een stuk vers witbrood zonder korst. Ook met vlakgom kunt u sommige vlekken van behang halen. 

Vlekken op behang
Verwijdert men door er vloeipapier op te leggen en te strijken met een niet te hete bout. 

Vlekken op behang
Verwijdert men door ze weg te wrijven met watten in benzine gedrenkt. 

Vlekken op behang of geschilderde oppervlaktes
De vochtige babydoekje zijn ideaal om de vlekken te laten verdwijnen. 

Vlekken op boeken
Vlekken op boeken kan je verwijderen met een kneedgom of een stuk gekneed witbrood. 

Vlekken op deuren
Voor vlekken en krassen op lichte deuren gebruikt men boenwas. 

Vlekken op leer
Vlekken op leer verwijdert men met verdund azijnwater. 

Vlekken op leer
Vet en olie zo snel mogelijk bestrooien met magnesiumoxide of magnesium (in de apotheek verkrijgbaar). Een dag laten intrekken, dan afborstelen. Achtergebleven vetresten trekken na verloop van tijd in het leer.

* Vloeistoffen snel opnemen met een doek of een stuk papier.

* Etensvlekken
met een mes zoveel mogelijk afschrapen, dan met een lauw zeepsopje afnemen en met schoon water nabehandelen zonder dat het leer doornat wordt. Glad leder dan met een wollen doek drogen.

* Verse inktvlekken op leder
kunnen worden behandeld met bakpoeder: het bakpoeder erop strooien, het poeder zuigt de inkt op. Zo vaak herhalen tot de vlek verdwenen is. U kunt ook natriumbicarbonaat op de inktvlek doen en wegwrijven; het zout neemt de inkt op. Dit zo vaak herhalen tot de vlek weg is. 

Vlekken op lichte meubelen
Wrijft men niet vlakgom af. In hardnekkige gevallen met inktgom. 

Vlekken op linoleum
Wrijft men met schuurpapier af. De plek goed wassen. Kleurt vanzelf weer bij. 

Vlekken op marmer
Met puimsteen of fijn schuurpapier kun je vlekken op marmer verwijderen door afwrijven en met vlakgom glad maken. 

Vlekken op metalen voorwerpen
Verwijdert men door het aanbrengen van een papje van sigarenas en petroleum. Na enige tijd flink wrijven enige keren met lauw warm water naspoelen en met een zachte doek afwrijven. 

Vlekken op meubelen
Lichte vlekken op lichte meubelen wrijft men niet vlakgom af. In hardnekkige gevallen met inktgom. 

Vlekken op suëde
Vlekken alleen bewerken met een stuk wit oud brood of gum, maar nooit met schoonmaakmiddel. 

Vlekken op zilveren avondschoentjes verwijdert
Men door ze voorzichtig af te wrijven met wat terpentijn. 

Vlekken overzicht in het kort
Behandel vlekken zo snel mogelijk! (er is maar 1 uitzondering: modder, modder laat je eerst opdrogen en dan borstel je het 'poeder' weg)
Natte vlekken altijd absorberen, dat kan met keukenpapier(koffie, thee, limonade, talkpoeder (vooral vetvlekken), of bv. kattenbakkorrels (garagevloeren)
Droge vlekken zoveel mogelijk afschrapen met de botte kant van een mes. Werk bij dunne stoffen van de goede naar de verkeerde kant, bij dikke stoffen (bv. dekens of winterjassen) van de verkeerde naar de goede kant.
Geef met een speld aan waar de vlek zit, en behandel de plek (bv. braaksel) eerst met water (eventueel met paar druppels ammoniak).
De meeste vlekken zijn oplosbaar in water, alleen vlekken op alcoholbasis niet. Viltstift bv. mag je juist nooit met water wassen want dan fixeer je de vlek. Zo mag je ook nooit bloed, eiwit of zetmeelvlekken met heet water wassen, want ook dan fixeer je de vlek. Dat soort vlekken eerst met koud water.
Gebruik eerst onschuldige schoonmaakproducten zoals citroen (kleurvlekken, bv. vuile handen als je noten hebt schoongemaakt), azijn (bij kalkproblemen, maar gebruik azijn dus nooit op kalkhoudende steen zoals marmer of granito want met het opliggende kalk verwijder je ook de kalk in de steen!!), afwasmiddel voor vetvlekken (mag zelfs bij zijden stropdassen).
Als je toch agressieve oplosmiddelen moet gebruiken, doe je dat liefst buiten. Zorg dat er geen enkel vuur in de buurt is. (steek na de klus ook niet direct een sigaret op!) Schenk oplosmiddelen nooit over in een andere fles, mix nooit zomaar twee producten door elkaar. (en natuurlijk zorg je ervoor dat kinderen er nooit bij kunnen komen.
En dan nog een aantal andere tips die ter sprake kwamen: 
Stickers kan je verwijderen met: babyolie, azijn, talkpoeder, de haardroger, vloeibare boenwas, aceton, of white spirit.
Roestvlekken kan je verwijderen met karnemelk, citroen, oxaalzuur, zuurstofwater, verdund zoutzuur.


Vlekken van kopieerpotloden
Zijn door ze voorzichtig aan te tippen met eau de cologne weg te krijgen. Daarna met schoon water goed spoelen. 

Vlekken van krammen
Vlekken door krammen enz. verwijdert men met een wijnsteenzuuroplossing (1 theelepel wijnsteenzuur op een halve liter water). Als het middel geen succes heeft, bleekt men met waterstofperoxyde, dat in dezelfde verhouding verdund is. Dan nog zoveel geest van salmiak er bij doen, tot de oplossing duidelijk er naar ruikt. 

Vlekken van notendoppen.
In warm water wassen en met azijn naspoelen. 

Vlekken van onbekende oorzaak
Vlekken door onbekende oorzaak in stoffen kan men vaak verwijderen doordat men de stof in een sterke zoutoplossing doet en in de zon bleekt. Met schoon water goed naspoelen en, zo nodig, de behandeling herhalen. 

Vlekken verwijderen
Alle vlekken moeten zo snel mogelijk behandeld worden, omdat ingedroogde vlekken vaak heel moeilijk te verwijderen zijn. Nieuwe vlekken meteen opzuigen met een papieren zakdoekje of een stukje keukenpapier, zodat er niet zoveel vocht in het weefsel dringt. Vaak is het al voldoende om wat mineraalwater op de vlek te gieten, dat even te laten inwerken en dan met een doek op te nemen.

* Ingedroogde vlekken
kunt u het beste voorbehandelen met ossengal of een papje van vlekkenzout (alleen wit en kleurecht materiaal). Mocht u een kledingstuk willen bewerken met vlekkenwater, probeer dan eerst op een onopvallend plekje of de stof kleurecht is.

* Leg bij gebruik van een vloeibaar middel
een aantal laagjes keukenpapier of doeken onder de vlek, zodat het vuile schoonmaakmiddel wordt opgezogen. Anders loopt het middel uit en zuigt het zich misschien vast in de stof, waar het weer nieuwe vlekken kan veroorzaken.

* Gebruik vlekkenwater, aanstekerbenzine of spiritus
alleen als andere middelen geen effect hebben en u niet kunt leven met de vlek. Vermijd producten met een andreaskruis of een doodshoofd. Lees de samenstelling op het etiket. Vermijd producten die gechloreerde (bijv. 1,1, 1-trichloorethaan, trichloorethyleen) of aromatische oplosmiddelen (zoals toluoleen, xyleen) bevatten. Vermijd huidcontact. Gebruik de producten alleen in de buitenlucht. Adem de dampen niet in. Zet de producten achter slot en grendel. Neem geen producten zonder kindersluiting. Bedenk dat de meeste van de gebruikte oplosmiddelen licht ontvlambaar zijn. Restjes behoren bij het chemisch afval. 

Vlekken, alcohol
Alcoholvlekken die niet behandeld worden, worden later veel donkerder en kunnen dan nauwelijks nog verwijderd worden. Daarom de vlek meteen laten weken in een mengsel van water en glycerine en met water met azijn naspoelen. 

Vlekken, alleslijm
Deze zijn te verwijderen met nagellakremover. 

Vlekken, ballpoint
Het textiel met de vlekken, indien mogelijk, in de wasmachine doen met de gebruikelijke hoeveelheid waspoeder en een paar theelepels vlekkenzout.

* De vlekken met spiritus of een oplossing van gelijke delen azijn en spiritus behandelen.

* De ballpointvlekken met een doekje met 90% alcohol opnemen. 

Vlekken, bier
Meestal zijn biervlekken met lauw water te verwijderen, eventueel met wat fijnwasmiddel in het water. 

Vlekken, bloed
Als het textiel in de wasmachine gewassen kan worden 
de vlek eerst met koud water uitwassen, daarna met ossengal insmeren en zoals gebruikelijk wassen.

* Bloedvlekken in wollen stoffen 
bestrijken met vochtig aardappelzetmeel, laten drogen en daarna wegborstelen.

* De bloedvlek met water met ammonia of soda
voor behandelen en daarna wassen. 

Vlekken, cacao
De vlekken met natte huishoudzeep of ossengal insmeren, afspoelen en daarna het textiel wassen. Oudere vlekken verdwijnen als het kledingstuk in koud water wordt gelegd, de vlek met glycerine wordt besprenkeld en het stuk dan in lauw water wordt gewassen. 

Vlekken, chocolade
De restjes chocolade voorzichtig afkrabben en het textiel met de vlek daarna wassen in een lauw sopje. 

Vlekken, cognac
Een cognacvlek met alcohol van 96% uit de stof wrijven. Dat gaat nog beter als de alcohol eerst au bainmarie is verwarmd. 

Vlekken, correctievloeistof
Vlekken van correctievloeistof kunnen met azijn van een tafel worden verwijderd. 

Vlekken, ei
Het kledingstuk in lauw zeepsop laten weken, vervolgens wassen. 

Vlekken, fruit
Het textiel, indien mogelijk, met de gebruikelijke hoeveelheid wasmiddel en een paar theelepels vlekkenzout in de machine wassen.

* De fruitvlekken met het kookwater van witte bonen
besprenkelen en daarna in karnemelk met citroensap laten weken. Het kledingstuk kan dan uitgewassen worden.

* ruitvlekken op zijden stoffen
bestrijken met 5 gram citroenzuur, waarin 50 cl gekookt en afgekoeld water is opgelost, en ongeveer 5 minuten laten inwerken. Daarna met schoon water uitspoelen.

Kersenvlekken
in een zeepsop wassen en daarna in de melk leggen tot de vlek verdwenen is. 

Vlekken, geneesmiddelen
Vlekken van geneesmiddelen zijn meestal met koud water wel te verwijderen. 

Vlekken, glimmende
Glimmende plekken op de knieën of de achterkant van een broek kunnen verwijderd worden met een oplossing van ammonia en water (verhouding 1:10). Dit mengsel met een wollen lap op de plek aanbrengen en daarna meteen vanaf de verkeerde kant strijken op lage temperatuur. 

Vlekken, gras
De grasvlekken met een vloeibare zachte zeep in smeren en daarna wegwassen.

* De vlekken met een oplossing
van 1/2 liter lauw water en 2 eetlepels ammonia inwrijven en daarna wegwassen.

* Grasvlekken
kunnen in de wasmachine gemakkelijk verwijderd worden, door een theelepel vlekkenzout aan de gebruikelijke hoeveelheid waspoeder toe te voegen.

* Grasvlekken in wol
kunnen met verwarmde spiritus verwijderd worden.

* De grasvlekken met glycerine bestrijken
en daarna wegwassen.

* De vlekken voorzichtig besprenkelen met eucalyptusolie
en daarna wegwassen.

* De grasvlekken met wijnsteenzuur besprenkelen
en het textiel daarna grondig uitspoelen. 

Vlekken, houtlijm
Textiel met vlekken van houtlijm in warm water met azijn wassen en daarin even laten liggen. 

Vlekken, ijs
Het kledingstuk ongeveer een half uur in koud water laten weken, de vlek dan met een vloeibaar wasmiddel insmeren en het kledingstuk wassen. 

Vlekken, inkt
Het textiel met de inktvlek, indien mogelijk, met de gebruikelijke hoeveelheid waspoeder en enkele theelepels vlekkenzout in de wasmachine wassen.

* Inktvlekken in witte was
meteen behandelen door het textiel in zure melk te leggen. Het textiel daarna als gebruikelijk wassen.

* De inktvlek insmeren
met zout of heet citroensap, daarna laten intrekken en ten slotte wassen.

* Inktvlekken in wol
behandelen met citroenwater of karnemelk. Ongeveer een half uur laten intrekken en daarna grondig uitspoelen.

* Inktvlekken behandelen met het kookvocht van witte bonen
het water laten intrekken, uitspoelen en het kledingstuk daarna op de gebruikelijke manier wassen. 

Vlekken, jam
Jamvlekken met een zeepsopje behandelen. 

Vlekken, jodium
De vlek bevochtigen en afnemen met het snijvlak van een rauwe aardappel. Daarna met koud water afspoelen en het kledingstuk als gebruikelijk wassen. 

Vlekken, kauwgom
Het kledingstuk ongeveer een uur in het vriesvak leggen, waardoor de kauwgom hard wordt. Deze kleeft dan niet meer en is gemakkelijk af te nemen.

* De vlek met wasbenzine besprenkelen
en de kauwgom verwijderen. De eventueel ontstane vetvlekken kunnen daarna met een schuimreiniger verwijderd worden. 

Vlekken, koffie
Het textiel met de vlek, indien mogelijk, in de was machine met de gebruikelijke hoeveelheid waspoeder en een theelepeltje vlekkenzout wassen.

* Kookwas met koffievlekken
over een grote bak spannen en met kokend water overgieten, tot de vlekken weg zijn.

* De koffievlekken bestrijken met een mengsel van eiwit en glycerine
laten intrekken en na een uur eerst met koud, daarna met lauw water wassen.

* De vlekken goed insmeren met natte huishoudzeep
afspoelen en de zeep daarna goed uitwassen. 

Vlekken, lippenstift
Het textiel, indien mogelijk, in de wasmachine doen met de gebruikelijke hoeveelheid waspoeder en enkele theelepels vlekkenzout.

* Lippenstiftvlekken in katoen
kunnen ook met wasbenzine of vlekkenwater verwijderd worden.

* De lippenstiftvlekken met glycerine insmeren
en daarna het textiel wassen. 

Vlekken, make-up
Het textiel, indien wasmachinebestendig, met de gebruikelijke hoeveelheid wasmiddel en enkele theelepels vlekkenzout in de wasmachine wassen. 

Vlekken, mayonaise
Mayonaisevlekken met een zeepsopje behandelen. 

Vlekken, melk
Met koud water uitspoelen en dan als gebruikelijk wassen of met een zeepsopje uitwassen. 

Vlekken, mosterd
Met een papje van vlekkenzout en heet water bestrijken, laten drogen, wegwassen of afborstelen.

* De mosterdvlek
met het sap van een verse ui insmeren en het textiel dan op de gebruikelijke manier wassen. 

Vlekken, nicotine
Nicotinevlekken op handen kunnen worden verwijderd met citroensap en puimsteen. 

Vlekken, olie
Bij alle wasbaar textiel een beetje handwaspasta op de vlek doen, even laten intrekken, eventueel uitwrijven en met schoon water naspoelen. Daarna als gebruikelijk wassen.

* Bij zijde
een beetje aardappelmeel op de vlek strooien en het textiel daarna met zachte zeep wassen. 

Vlekken, rode wijn
De nog vochtige vlek bestrooien met zout, daarna wassen en vervolgens de stof in karnemelk leggen.

* Zit de wijnvlekvlek in een stof
die in de wasmachine kan, dan het textiel wassen in de wasmachine met wat vlekkenzout.

* Vlekken van rode wijn in katoen of wol
met ammonia wassen 

Vlekken, roest
Lichte stoffen besprenkelen met citroensap en laten intrekken tot de vlek verdwenen is. Daarna het textiel goed uitspoelen. Vaak helpt het ook om de stof met wat glycerine in water te leggen en dan als gebruikelijk te wassen.

* De roest eerst voorzichtig afschudden
daarna veel zout erop strooien en laten intrekken. Daarna afborstelen. De roestvlek kan ook met wat huishoudzeep en lauw water gewassen worden. 

Vlekken, roest
Lichte stoffen besprenkelen met citroensap en laten intrekken tot de vlek verdwenen is. Daarna het textiel goed uitspoelen. Vaak helpt het ook om de stof met wat glycerine in water te leggen en dan als gebruikelijk te wassen.

* De roest eerst voorzichtig afschudden
daarna veel zout erop strooien en laten intrekken. Daarna afborstelen. De roestvlek kan ook met wat huishoudzeep en lauw water gewassen worden. 

Vlekken, schoensmeer
Schoensmeervlekken eerst bestrijken met terpentine en daarna met ossengal.

* Schoensmeervlekken
met zeepsop met spiritus bestrijken en daarna wegwrijven met een doek met ammonia. Daarna met schoon water naspoelen. 

Vlekken, sinaasappel
De vlek met glycerine laten weken, daarna met handwarm water grondig naspoelen. 

Vlekken, smeerolie
Het vervuilde textiel, indien mogelijk, in de wasma chine wassen met de gebruikelijke hoeveelheid waspoeder en een paar theelepels vlekkenzout.

* De smeerolievlek
dik insmeren met margarine of boter en ongeveer 15 minuten laten intrekken. Het achtergebleven vet daarna verwijderen en het textiel op de gebruikelijke manier wassen.

* De smeerolievlek
behandelen met benzine en een schone doek. De vlekken laten weken in spiritus, die eerst au bain-marie is verwarmd, daarna met zeep insmeren en het textiel wassen.

* De smeerolievlekken
dik insmeren met afwasmiddel, ongeveer 1 uur laten intrekken en het kledingstuk daarna op de gebruikelijke manier wassen.

* Huishoudzeep in heet water oplossen
glycerine toevoegen en de olievlek in deze oplossing laten weken. Het kledingstuk uitspoelen en daarna als gebruikelijk wassen.

* De smeerolievlek met varkensvet insmeren
en met benzine of zeep nabehandelen. Moeilijk oplosbare resten met terpentine verwijderen.

* Vlekken in gevoelig weefsel
insmeren met eigeel, even laten intrekken en daarna uitspoelen. Het textiel daarna op de gebruikelijke manier wassen. 

Vlekken, spinazie
De vlekken met een rauwe aardappel afwrijven en het textiel daarna op de gebruikelijke manier wassen. 

Vlekken, teer
De teervlekken met boter bestrijken, daarna de boter met keukenpapier verwijderen. Dit proces net zo lang herhalen tot de vlekken verdwenen zijn. Mogelijke vetresten met ossen gal insmeren en het kledingstuk wassen. 

Vlekken, thee
Theevlekken met glycerine behandelen en met veel schoon water naspoelen. 

Vlekken, transpiratie
Transpiratievlekken in kleding verdwijnen door ze voor het wassen even in water met azijn te dopen en daarna gewoon te wassen.

* Het kledingstuk in water met azijn leggen
goed uitspoelen en dan als gebruikelijk wassen.

* Van wol en truien kunt u de vlekken verwijderen
door er voorzichtig zout water in te wrijven en er daarna met alcohol overheen te gaan.

* De vlekken uit donkere kleding
kunt u verwijderen door de stof tussen twee doeken met ammonia te leggen en dan te stomen. 

Vlekken, vet
Van verse vetvlekken het vet zoveel mogelijk afschrapen en dan met absorberend papier afnemen.

* Vetvlekken uit mantels of kostuums
kunt u verwijderen door wat verkruimeld kleermakerskrijt op de vlek te doen en dit na een paar uur af te kloppen.

* Bij stoffen die gewassen
kunnen worden, is het voldoende de vlek met ossengal in te smeren en het textiel op de gebruikelijke manier te wassen.

* Vetvlekken op wol
meteen met mineraalwater besprenkelen. 

Vlekken, vocht of schimmel
Kleine vocht- of schimmelvlekken verdwijnen als de stof twee tot drie dagen in een oplossing met azijn of in karnemelk gelegd wordt. U kunt de vlek ook insmeren met ossengal- zeep