Schroeven

Klusjes >>

Schroeven

Machinaal schroeven

Machinaal schroeven gaat niet alleen sneller, maar vergt ook aanzienlijk minder inspanning dan met een handschroevendraaier. Vooral de snoerloze schroef/boormachine met verwisselbare, oplaadbare accu en van 0 tot maximaal toerental instelbaar is een niet te versmaden hulp.

Beschadigde schroefkop

Een gleufkopschroef is gevoeliger voor beschadiging dan een kruiskop. Draai een schroef met gedeformeerde kop niet met geweld verder in en gebruik in geen geval de hamer. Verwijder hem, desnoods met een tang (niet trekken, maar uitdraaien), en neem een nieuwe.

Vuistregels voor schroeven

* Als een schroef halverwege niet meer verder kan worden ingedraaid, forceer dan niets en draai hem er weer uit. Gaat het om de paar laatste slagen, probeer dan door afwisselend voor- en achteruit te draaien het gat iets te verruimen. Helpt dit niet, boor het gat dan enigszins in de diepte uit (niet te ruim) en draai de schroef opnieuw in.
* Een schroef die zich lastig laat indraaien, kunt u vaak meegaander maken door deze een heel klein beetje kruipolie, vaseline of kaarsvet mee te geven.
* Voorboren van het schroefgat kan om verschillende redenen gewenst of zelfs noodzakelijk zijn. Dit hangt voornamelijk van het formaat (lengte/dikte) van de schroef af en van de hardheid van het hout. Boor in ieder geval nooit 'dikker' dan de kern van de schroef.
* Heel dik hout heeft geen bijzonder lange schroeven nodig om een goede bevestiging te maken. Stel dat u een balk van zo'n 5 cm dikte met schroeven wilt monteren. De schroef zou dan minstens I0 cm lang moeten zijn om voldoende verankering te vinden. Als u een gat boort tot omstreeks de halve houtdikte, juist ruim genoeg om de schroefkop plus de schroevendraaier te laten passeren, wordt de bevestiging, ondanks de kortere schroef, net zo sterk als met een heel lange schroef.

Schroeven, onzichtbare schroeven

Om schroefverbindingen zo veel mogelijk onzichtbaar te maken, kunt u de kop enkele millimeters onder het oppervlak laten verzinken. Hiervoor zijn soevereinboren verkrijgbaar die een kegelvormig gat maken waarin de schroefkop verdwijnt. Het gaat echter ook goed met een gewone (metaal)boor, zolang het om kleinere schroeven gaat.

Schroeven, hardnekkige schroeven

Is een schroef niet op de normale manier uit het hout kunnen krijgen, geven we onze schroevendraaier een fikse hamerslag loodrecht op de schroefkop, waardoor de schroef wellicht "schrikt" en loskomt. Heeft dit geen resultaat of breekt een kophelft af, dan plaatsen we een drevel linksboven in de sleuf en proberen de schroef in beweging te.slaan met de hamer. Als ook dit niet helpt, kunnen we de schroef met de metaalboor uitboren. Het gat vullen we op met een houten prop, voorzien van houtlijm.

Schroef in gips

Als het gips droog is, kan de schroef gemakkelijk in en uit de muur worden gedraaid, aangezien nu het ijzerdraad als schroefdraad in de muur fungeert

Schroefdraad losmaken

Onwrikbaar, door oxidatie of roest, vastzittende schroefdraden, van staaflampen bijvoorbeeld, kan men losmaken door dat deel in warm sodawater te houden. Daarna goed drogen.

Schroefgaten kleiner maken

Is het voorgeboorde gat te groot of is het uitgesleten, gewoon 1 of meer lucifershoutjes puntig mak6n en met houtlijm bestreken in het gat steken. De schroef houdt zo beter.

Hele kleine schroefjes

Heel kleine schroefjes, die moeilijk zijn vast te houden, kan men het beste met een magnetische schroevendraaier indraaien, na eerst een gaatje in het hout te hebben getikt, zodat de punt van de schroef houvast heeft.

Schroeven in de muur

Draai soepel, dun ijzer- of tindraad in de schroefdraad van de schroef, te beginnen bij het dikke gedeelte. Doop daarna de schroef in dik, homogeen gips, aangemaakt met water en tegen het scheuren vermengd met lijnolie. Breng de schroef in een vooraf geboord, passend gat in de muur.

Schroeven in hout

Ze draaien gemakkelijker in hout als men het hout voorboort met een handboortje van dezelfde diameter als de schroef. Men kan eenvoudiger voorboren met een handboor. Een elektrische boor is hiervoor niet zo geschikt.

Schroeven uit steen of hout halen

Moeilijk los te draaien schroeven kan men eerst verhitten met een gloeiend ijzeren voorwerp (oude schroevendraaier, vijl e.d.) zodat de ruimte in muur of hout groter wordt en de schroef van de materie loskomt nadat ze is afgekoeld. Het uitdraaien is dan een fluitje van een cent.

Spaar uw schroeven

Als we een groot aantal schroeven in verschillende soorten en maten tijdelijk moeten opbergen (bij verhuizing bijv.), dan schuiven we ze in een strook zwaar golfkarton van een verpakkingsdoos. Ze raken dan niet weg. Het voordeel is hierbij dat we op het karton kunnen aantekenen bij welk object een bepaald stel schroeven behoort.

Losse schroeven vervangen

Losgeraakte schroeven in een oud raamwerk vervangen we door zeer lange exemplaren. Tevens zorgen we ervoor dat een bepaald deel van het hout waar de schroef doorheen gaat, een anders lopende nerf krijgt. Daartoe boren we een gat van 1,5 a 2 cm in de lat en lijmen daar een hard stukje rondhout in. Via het oude boorgat boren we midden door de pen een smaller gaatje. De contactvlakken van de latten worden nu ingesmeerd met houtlijm en de schroef wordt ingedraaid.

Houtschroeven hechten beter

Houtschroeven hechten nog beter als we in het voorgeboorde gat wat vernis druppelen. Dit doen we speciaal als we met vurenhout werken. Bedenk wel dat het losdraaien van zulke schroeven nogal moeilijk is.

Moeilijk bereikbare schroef

Een schroevendraaier met extra lange kling voor diepliggende schroeven, of juist een heel korte, de 'stubby' of 'stompje' - die in een krappe ruimte past - kan uitkomst bieden bij een moeilijk bereikbare schroef. Een haakse schroevendraaier is ook een idee. Eveneens handig kan een magnetische schroevendraaier zijn; door met een magneet enkele malen (in 1 richting) over de onderkant van de kling te strijken, kunt u hem zelf 'magnetiseren'. Of gebruik een dotje montagekit op de vouw of de punt als ophaaldienst voor een ergens ver weg uitgedraaide schroef.

Houtschroeven

Houtschroeven hechten nog beter als we in hef voorgeboorde gat wat vernis druppelen. Dit doen we speciaal als we met vurenhout werken. Bedenk wel dat het losdraaien van zulke schroeven nogal moeilijk is.

Terug