Bedspiraal
Piepende spiralen in bed kunnen u lelijk uit de slaap houden. Door de veren met meubelwas in te wrijven houden ze voortaan hun mond. Bicar
Natriumbicarbonaat (NaHCO3) is een wit, kristalachtig of korrelig poeder, ook wel bekend onder de naam sodiumbicarbonaat of bakpoeder. Men beschouwt deze biodegradeerbare, niet-toxische specialiteit zo'n beetje als een "mirakelproduct" dank zij de talrijke huiselijke toepassingen, voor bakken, schoonmaken en ontgeuren, en als waterverzachter, om de tanden te witten, de spijsvertering te bevorderen, enz. Zijn vele huiselijke en industriële toepassingen dankt natriumbicarbonaat aan zijn typische kenmerken. Dit antacidum (zuurbinder) is bruisend en zacht schurend. Het wordt ofwel uit een mineraal gewonnen, met name trona, of synthetisch vervaardigd uit zout en kalksteen.
Bicar is een handelmerks en als zodanig in de handel te verkrijgen met boven beschreven stof. 


Eikenhouten meubels 
Eikenhouten meubels worden weer prachtig als u ze afneemt met lauw warm bier. Ze worden daardoor schoon, en het hout ondervindt er geen schade van. Gestoffeerde meubelen
Gestoffeerde meubelen moeten af en toe geklopt worden. Dek de meubelen eerst af met doeken die zijn bevochtigd met water met azijn. Daardoor wordt voorkomen dat het stof opvliegt en weer neerdwarrelt, en krijgen de meubelen bovendien hun frisse uiterlijk terug. 


Glasranden
Veeg 'glasranden' weg zolang ze nog vochtig zijn en laat ze niet opdrogen! Daardoor hebt u minder werk en hoeft u geen schoonmaakmiddel te gebruiken. 


Gobelin of zijde 
Hebt u met gobelin of zijde beklede meubels, fris die dan op door ze af te wrijven met een in aardappelmeel gedoopt watje. Goed uitborstelen. 


Gordijnroede, metaal
Metalen gordijnroeden, die gemakkelijk roesten, kunt u inwrijven met parketwas. Ze zijn zo niet alleen tegen roest beschermd, maar de ringen glijden ook beter. 


Houten meubelen verzorgen
Met was behandelde en gematteerde meubelen kun je met een vochtige doek afnemen; daarna moeten ze meteen droog afgenomen worden. Vervolgens inwrijven met een glanslaagje van bijenwas en sojaolie (5 gram was op 5 eetlepels olie) en weer uitwrijven. De ingrediënten voor deze zelfgemaakte meubelwas moet u net zolang al roerend au bain marie verwarmen tot ze opgelost zijn, en daarna blijven roeren tot alles afgekoeld is. Deze was blijft in een fles ongeveer een half jaar goed. .

*Eiken meubelen kunnen met warm bier worden af genomen en daarna meteen drooggewreven worden. .

*Geverniste meubelen neem je af met water met harde huishoudzeep, waarbij je in één richting werkt, en daarna wrijf je ze op met een natuurzeem. Geverniste meubelen kunnen ook worden schoongemaakt met een mengsel van krijt en wat water, waarna u ze met schoon water afneemt. .

*Speciale middelen voor meubel reiniging en -verzorging zijn niet nodig; het kan heel goed zonder deze middelen. 


Kleven van lederen stoelen
Nadat het leer goed met was is behandeld, goed met verwarmde doek nawrijven. 


Kokoslopers en -tapijten
Kokoslopers kunt u het beste schoonmaken met warm sodawater. Op een luchtige plaats zo laten drogen dat er van onderen en van boven lucht aan het tapijt kan. 


Krassen op meubelen
Kleine krasjes op meubelen kunt u met notenolie weg werken. Wrijf het hout rond de kras een aantal malen in met een halve hazelnoot en wrijf de plek dan op met een zachte doek. 


Kringen op hout
Glazen of vazen laten op hout vaak een kring achter. Om die te verwijderen doet u een mengsel van boter en sigarettenas op een vochtige doek en smeert u daarmee de plek in. Daarna wrijft u het hout met een droge doek op. 


Lederen bekleding
Lederen bekleding kan worden schoongemaakt met een beetje wonderolie (ricinusolie). U kunt ook azijn met water gebruiken (1 eetlepel azijn op 1 liter water). Materiaalsoorten
*Steensoorten 

*Braziliaans leisteen 
Het Braziliaans leisteen, genoemd Mustang of Black State, kenmerkt zich door de fraaie vrij constante zwart/antraciet-achtige kleur en de verschillende splijtlaagjes, die een mooie variatie in licht en donker geven. Doordat de splijtlagen nog geen millimeter dik zijn is dit leisteen ontzettend vlak. Het kan echter voorkomen dat door het zagen van de steen er vlakjes afspringen waardoor de volgende laag zichtbaar is. Dit is geen vlek maar een kenmerk van leisteen en daarom geen reden voor een reclamatie. 

*Belgisch hardsteen 
Is een schitterende, vroeger veel gebruikte en nu herontdekte, kalkhoudende steensoort. De structuren maken deze steensoort bij uitstek geschikt voor toepassing onder zware omstandigheden, zoals bijvoorbeeld tafelbladen. Als oppervlakte afwerking is gekozen voor het zogenaamde zoeten. Door deze afwerking ontstaan er wat doffe structuurplekken en licht zichtbare schuurkringen hetgeen een heel speciaal effect geeft aa 


Matrassen piepen niet
Door de veren goed met olie in te smeren. 


Meubelen schoonmaken
* Gebruik voor harde oppervlakken spons en zeem, en voeg eventueel een beetje afwasmiddel toe aan het water. Voor het schoonmaken is schoon water meestal voldoende; voeg alleen bij hardnekkige vervuiling wat afwasmiddel toe (bijvoorbeeld bij randen op de tafel). 

* Gestoffeerde meubelen moet u van tijd tot tijd ook afkloppen. Hiermee verwijdert u meer stof dan met de stofzuiger alleen! 

* Gebruik geen speciale middelen. Speciale meubelsprays of -was zijn onnodig voor de verzorging. 


Meubelen verschuiven
* Zware meubelen zijn op een gladde ondergrond gemakkelijker te verschuiven als u onder de poten of kanten kleine stukjes spekzwoerd legt. 

* Op een kunststof vloer glijdt een meubelstuk ook goed als u er een stukje tapijt met de zachte kant naar onderen op legt. Door het rubber wordt voorkomen dat het meubelstuk wegglijdt en het zachte tapijt doet het op de gladde ondergrond goed glijden. Onderhoud van palissander
Met een antistatische doek afnemen en zo af en toe dun inwrijven met teakolie. 


Onderhoud van teakhout
Doordat het zo goed tegen hitte en vloeistoffen bestand is, is het tropische teakhout zeer geliefd. Meestal is afstoffen voldoende en af en toe behandelen met teakolie. Voor een intensieve opknapbeurt het hout met fijn schuurpapier in de richting van de houtvezel grondig afschuren. Met een droge doek afvegen. Verharste teakolielagen kunnen door zorgvuldig afwrijven met keukenrolpapier en spiritus worden losgemaakt. Dan de teakolie gelijkmatig opbrengen en na een uurtje opwrijven. 


Perzische tapijten reinigen
Perzische tapijten behouden hun mooie kleur en worden schoon als ze af en toe worden geboend met warm water waaraan een scheutje azijn is toegevoegd. 


Pluchen bekleding
Pluchen bekleding wordt schoongemaakt door water met aardappelmeel in de bekleding te borstelen, een half uur te laten indrogen en dan op te zuigen met de stofzuiger. Een borstelbeurt met zuurkoolwater verricht ook wonderen. 


Rieten bekleding en rotanstoelen 
maakt u het beste schoon met zout water. Drie lepels zout op een emmer water. Het riet wordt helder en het achterblijvende zout voorkomt het uitdrogen van de vezels. Rieten meubelen
Rieten meubelen kunnen het beste worden gereinigd met warm water met zout. Daarna droogwrijven en bestrijken met citroenolie. 


Rundlederen fauteuils
Kunnen we afnemen met een lauw zeepsopje met een beetje benzine. Daarna het leder naspoelen met water en azijn en als het droog is met was opwrijven. 


Slaapcomfort

*Algemeen 
Uw ligcomfort en nachtrust worden voor een groot deel bepaald door de combinatie van bedbodem en matras (slaapsysteem), maar ook dekbedden en kussens spelen een essentiële rol in uw nachtleven. Bij een verkeerde combinatie van bedbodem en matras kunnen door druk op het lichaam kleine bloedvaten worden afgekneld. Het gevolg: veel draaien en woelen en dus ook geen goede nachtrust. Belangrijk is dat het lichaamsgewicht over het hele raakvlak verdeeld wordt. Schouders, heupen, hoofd en voeten behoren voldoende ondersteund te worden. Een goede matras is stevig en soepel tegelijk en geeft iets mee. Daarnaast hebben matras en bodem een ventilerend en vochtregulerende functie. 

*Diverse soorten matrassen 
*Polyether matras 
Deze matrassen hebben een kern van zacht polyurethaan: een soepel, synthetisch schuim. Polyether matrassen verliezen eerder hun elasticiteit dan schuimrubber varianten van of met latex. Ook zijn ze minder goed in staat vocht op te nemen. Een goede tijk is dus erg belangrijk. De matrassen zijn licht in gewicht en gemakkelijk keerbaar. 

*Schuimrubber matras 
Een schuimrubber matras biedt een vrij stevige, ietwat veerkrachtige ondergrond. De kern bestaat meestal uit een luchtig mengsel van natuurlijke en synthetische latex, doorgaans in een verhouding van 40/60. Er zijn echter ook matrassen die voor 90% uit natuurlatex of uit volledig synthetisch materiaal bestaan. In de meeste schuimrubber matrassen zitten holtes die in combinatie met een fijne celstructuur voor een goede ventilatie en daarmee vochtregulatie zorgen. 


*Binnenvering 
Het interieur van een binnenveringmatras bestaat uit vele onderling verbonden stalen veren. De soepelheid van het matras wordt bepaald door het type veer, het aantal windingen en de hoeveelheid veren (zo'n 100 tot 250 per m2). Om te voorkomen dat de veren door de tijk komen is de binnenvering voorzien van een stevige afdeklaag, waarin diverse materialen verwerkt kunnen worden. De ventilatie en vochtverwerking zijn goed. Een binnenvering matras is over het algemeen zwaarder dan een matras van polyether of schuimrubber. 

*Pocketvering 
Dit is een luxere uitvoering van de binnenveringmatras met als verschil dat de onderlinge verbinding van de veren anders is en de veren afzonderlijk in een zakje verpakt zijn. Dit betekent geen of minder geluid wanneer de veren elkaar raken. Naarmate er meer veren per vierkante meter aanwezig zijn, zal het comfort toenemen. 

*Topdekmatras 
Een topdekmatras is een extra drukverlagende comfortlaag boven op uw matras. Verder zorgt dit dek voor het reduceren van de hinderlijke naad tussen twee matrassen. 

*Traagschuimmatras 
Een traagschuimmatras heeft een hoog specifiek gewicht of dichtheid en reageert op lichaamswarmte en werkt drukverlagend (anti decubitus = tegen doorliggen). Het verdeelt de lichaamsdruk derhalve goed. 

*Bedbodems 
Ook wat matrasdragers betreft zijn er tal van mogelijkheden. Er zijn vlakke, gebogen of verstelbare bedbodems met veel of minder veerkracht en/of met goede of minder goede ventilerende eigenschappen. Bedbodems zijn allemaal elektrisch verstelbaar leverbaar voor een optimaal zit-en ligcomfort. 

*Spiraalbodem 
Een spiraalbodem is een elastische matrasdrager met een gevlochten, verend staaldraadweefsel in een stalen frame. Veren in de lengterichting -gespannen van hoofd naar voeteneinde- bieden meestal extra ondersteuning in het midden. Dwarsgespannen spiralen ondersteunen beter. Tussen de spiraal en het matras moet u een beschermer leggen om de matras te beschermen en bijvoorbeeld de lakens beter op hun plaats te houden. Een spiraalbodem biedt goede ventilatiemogelijkheden 

*Boxspring 
De boxspring is een iets verende ondermatras met een groot aantal, onderling gekoppelde verticale springveren die -afhankelijk van het type- meer of juist minder flexibel zijn. De stugheid wordt bepaald door de dikte van de draad en het aantal slagen per veer. De binnenvering is stevig afgedekt. De ventilatiemogelijkheden zijn doorgaans zeer goed. Optimaal slaapcomfort door vering over de gehele breedte. Dit in combinatie met een bijpassende matras. 

*Lattenbodem 
Een lattenbodem bestaat uit een aantal flexibel verende latten: recht, gebogen of kantelbaar. De latten zijn meestal van (beuken}hout, maar ook wel van metaal of kunststof. Het verschil tussen de diverse lattenbodems zit in de manier waarop de lattenbodems bevestigd zijn. Bijvoorbeeld vast aan twee leggers, los op twee latten tegen de zijkant van het ledikant of opgehangen in flexibele houders, zodat de bedbodem iets meeveert. Het gebruik van een matrasbeschermer is vereist. 

*Waterbed 
Het grote pluspunt van een waterbed is de weldadige, natuurlijke ondersteuning van (verwarmd) water. Dat geeft uw lichaam op alle plaatsen dezelfde tegendruk en voorkomt drukpunten en afgeknelde bloedvaten. Resultaat is dat u minder woelt en vaak dieper slaapt. 

*De juiste keuze 
Matrassen en bed bodems verschillen onderling in comfort, draagvermogen, gewicht, ventilatiemogelijkheden, duurzaamheid en prijs. Zelfs binnen een bepaalde soort zijn diverse varianten mogelijk. Daarom is het belangrijk dat u zich goed laat voorlichten over de combinatie die het best past bij uw lichaam (lengte en gewicht) en slaapgewoonten. Ga vooral "proefliggen" voor aankoop. 

*Dekbedden 
Zo'n 90% van alle Nederlanders slaapt inmiddels onder een dekbed. Geen wonder, want dekbedden zijn heel gemakkelijk in gebruik. De standaard lengtemaat gaat tot 220 cm. 

*Vulgewicht 
Het vulgewicht geeft het gewicht aan van de totale inhoud van het dekbed. Bijvoorbeeld 700 gram, of het vulgewicht per vierkante meter. Hoe hoger het vulgewicht is, des te dikker het dekbed. U dient dan wel dekbedden van dezelfde soort en kwaliteit vulling met elkaar te vergelijken. Dus bijvoorbeeld wol met wol en dons met dons. 

*Warmteklasse 
Wat voor de 1 warm genoeg is, is voor de ander te koud. Daarom maken de meeste fabrikanten dekbedden met verschillende vulgewichten die elk ook weer verschillende dikten tot gevolg hebben. Deze dikten zijn ondergebracht in vier warmteklassen volgens de standaard classificatie van de Stichting Promotie Dekbedden. 
Warmteklasse 1 = winterklasse (vanaf 8,8 cm ofwel 3 a 4 dekens) 
Warmteklasse 2 = herfstklasse (van 6,2 tot 8,2 cm ofwel 2 a 3 dekens) 
Warmteklasse 3 = lenteklasse (van 4 tot 5,7 cm ofwel 1 a 2 dekens) 
Warmteklasse 4 = zomerklasse (van 2 tot 3,4 cm ofwel 1 deken). 

*Vulling 
De drie belangrijkste en meest voorkomende vullingen voor dekbedden zijn dons/veren, synthetische vezels en wol. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld ook nog kameelhaar en wildzijde gebruikt. Door op het dekbed te gaan liggen worden de vezels geplet en verliest het dekbed zijn kwaliteit. 

*Dons 
Bij dekbedden die gevuld zijn met dons en veren is het belangrijk dat het donspercentage wordt vermeld. Dit percentage geeft aan hoeveel procent van het vulgewicht uit zuiver dons bestaat. De rest van de vulling bestaat uit kleine veertjes. Die zijn nodig voor de stevigheid en om de vorm van het dekbed te kunnen herstellen. Let op, dons niet buiten in de zon hangen. 

*Synthetische vezels 
De basis van een synthetische vezelvulling wordt gevormd door polyestervezel. Op het dekbed label moet u duidelijk kunnen lezen of het gaat om holle of gesloten vezels. Holle vezels bieden meer veerkracht en isolerende werking dan gesloten vezels. De functie van vezels is het vasthouden van een laagje lucht. Daarom worden ze vaak gekruld of gekroesd en uitgesponnen tot een luchtig volumineus vlies. Vaak worden ze ook van een extra laagje kunstvezels voorzien (het siliconiseren), zodat de vulling nog zachter aanvoelt. 

*Wol 
De vulling van een wollen dekbed bestaat over het algemeen uit 100% scheerwol. Maar voor zomerdekbedden wordt naast een 100% wollen vulling ook wel een mix van 70% wildzijde en 30% wol gebruikt. Wol van een schaap uit een zeeklimaat is kroezend en moet daarom gekaard worden; alle wolvezels worden los gekamd en komen in 1 lijn te liggen. 

*Vierseizoenen dekbed 
Naast het enkele dekbed is vooral het vierseizoenen dekbed heel populair. Het bestaat uit twee losse lagen met verschillende vulgewichten. De lagen worden aan elkaar bevestigd met strikjes, drukknopen, klittenband of een ritssluiting. Er bestaat ook een tweepersoons uitvoering. Een van de twee lagen is dan verdeeld in twee 1 persoons dekjes, die los van elkaar te gebruiken zijn. 

*Wasvoorschrift 
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn dekbedden beslist goed wasbaar. Vanzelfsprekend kunnen er verschillen bestaan tussen wasvoorschriften met synthetische vulling of met wol of dons. Elke fabrikant zal met de bekende, internationale wassymbolen het wasvoorschrift van het dekbed aangeven. Als u zelf het dekbed wast, is het absoluut vereist om het daarna goed te spoelen en vervolgens goed te drogen om teruggang in volume te voorkomen. 

*Gebruiksvoorschrift 
De gebruiksvoorschriften zijn meestal heel eenvoudig, omdat een dekbed over het algemeen weinig onderhoud vraagt. Als u het dekbed elke dag even losjes opschudt en het slaapkamerraam een uurtje open zet voor de nodige ventilatie, is dat genoeg om uw dekbed in goede conditie te houden. 

*Soorten kussens 
Bij goed slaapcomfort hoort ook een goed hoofdkussen. Uw persoonlijke voorkeur, uw favoriete slaaphouding en de afstand tussen hoofd en schouder zijn de bepalende factoren voor uw keuze. 

*Kussenvullingen 
In principe worden voor kussens en dekbedden dezelfde vullingen gebruikt. De zogenaamde bolletjesvullingen (wol en synthetisch) zijn gemakkelijk op te schudden en bij te vullen. Ook gemengde vullingen, zoals kunststof met veren en schuimrubber, winnen aan populariteit. 

*Onderhoud algemeen 
Goed onderhoud en goede informatie vooraf verlengen de levensduur van uw slaapcombinatie en verhogen het slaapcomfort. 

*Onderhoud matrassen 
Behalve regelmatig luchten (voordat u het bed 's morgens opmaakt) zijn er nog een paar dingen waar u bij het onderhoud van matrassen op moet letten. Zo is het goed om het matras af en toe, indien mogelijk, zowel in de lengterichting als in de breedterichting om te keren. Daarmee voorkomt u dat de grootste druk continu op dezelfde plaats rust. Verder kan het gebruik van matrasbeschermers en moltonhoezen de levensduur van uw matras en bedtextiel aanzienlijk verlengen. 

*Onderhoud waterbed 
Het verdient aanbeveling de scheerwollen hoes regelmatig te luchten en zonodig volgens het wasvoorschrift te reinigen. Uw waterbed moet regelmatig ook ontlucht worden en daarbij kunt u meteen het vinyl van het waterbed schoonmaken met een speciaal vinyl reinigingsmiddel. Om waterschimmel tegen te gaan, kunt u ieder half jaar een flesje waterconditioner toevoegen. Uw woninginrichter kan u bovendien precies vertellen welke onderhoudsmiddelen u het best kunt gebruiken. 

*Onderhoud dekbedden en kussens 
Het is belangrijk om uw beddengoed iedere dag een tijdje goed te laten luchten. De meeste donzen en wollen dekbedden en matrassen moeten eens in de drie tot vijf jaar naar de stomerij, al kunt u sommige soorten ook thuis wassen (zie de wasvoorschriften). Dekbedden en kussens met synthetische vullingen zijn vaak onbeperkt wasbaar. Het gebruik van moltonhoezen kan de levensduur van uw kussen aanzienlijk verlengen. 

*Algemene tips ter voorkoming van schade 
1. Ruwe accessoires, zoals aardewerk, kopjes en siervoorwerpen. 
krassen op lak. U kunt dus beter onderzetters gebruiken of vilt onder deze artikelen aanbrengen 
2. Lampen en telefoons met zwarte nopjes geven af op MOF en lak. U kunt dit voorkomen door vilt op de nopjes te plakken. 
3. Kleine krassen in perspex kunt u verwijderen door ze te behandelen met een kleine hoeveelheid autocleaner. 
4. Het is goed om sloten en scharnieren 1 keer per jaar met siliconenspray in te spuiten. 
5. Om een gelijkmatig gebruik te krijgen, kunt u kussens van zit meubelen regelmatig van plaats verwisselen (indien mogelijk). 
6. Als een lus uit bekledingsstof is stukgetrokken, trekt u deze er dan nooit uit. U kunt hem beter kort afknippen of door de stof heen naar de binnenkant steken. Bij poolweefsels (d.w.z. weefsels waarvan de draadjes omhoog staan) mag u vuile plekken nooit uitkrabben, omdat de pool er dan wordt uitgetrokken. 
7. Voor het behoud van uw matras is, indien van toepassing, de eerste twee maanden wekelijks draaien en keren aan te bevelen. Daarna maandelijks. 
8. Wanneer u uw meubel gaat behandelen voor vlekken of normaal onderhoud, let dan vooral goed op de juiste kwaliteit en samenstelling van de gebruikte materialen. Test een te gebruiken onderhoudsmiddel voor gebruik altijd op een niet opvallende plek. Bij twijfel kunt u het beste uw woninginrichter om advies vragen.