Bewaren van producten in en buiten de koelkast

Product Verpakking 1) Koele plek 12 - 15 C Koekast 2-7 C
Groente bewaren

1) (1 = vochtige doek 
K = kist 
O = onverpakt 
V= originele verpakking 
W = op water 
X = Vacuum 
Z= zak 
a = papieren 
b = plastic 
d = dicht 
o = open 
v = met voedingsbodem 
(2 loof inkorten

   
Aardappelen. frites Vo   2 dagen
Aardappelen. frites Vd   THT
Aardappelen. 
gekookt
    5-6 dagen
Aardappelen geschild OW   1 dag
Aardappelen geschild V   5-6 dagen
Aardappelen ongeschild Zbo 1-2 weken niet
Aardappelen ongeschild K 6 maanden niet
Andijvie, heel Zo 1-3 dagen 3-7 dagen
Andijvie, rest gekookt - niet i.v.m nitraat niet i.v.m nitraat
Artisjokken Vzbo 2-3 dagen 7-10 dagen
Asperges DZb 1 dagen 3-7 dagen
Aubergines VZbo 5-7 dagen 2-3 dagen
Bieten gekookt Zbd 1 dag 2-3 dagen
Bieten rauw, blad ZBo (2 2-3 dagen 4-8 dagen
Bieten, rest gekookt - niet i.v.m nitraat niet i.v.m nitraat
Bleekselderij Zbo 2-5 dagen 5-10 dagen
Bloemkool Zo 2-3 dagen 7-10 dagen
Broccoli VZb 1-2 dagen 2-5 dagen
Champignons VZbo 1 dag 2-3 dagen
Chinese kool Zbo 3-5 dagen 5-7 dagen
Doperwten Zbo 1-2 dagen 3-4 dagen
Groente, rauw, gesneden Zbd niet 1 dag
Knolselrij, blad Zbo 2 weken niet
Komkommer ZBo 2 weken niet
Kool, groene O 1.2 weken niet
Koolraap Zbd 4-6 weken niet
Paprika Zb 5-8 dagen niet
Peterselie W 2-3 dagen niet
Peterselie Zbo 1-2 dagen 1 week
Peultjes Zbo 1-2 dagen 3-5 dagen
Postelein Zao 1 dag 2-3 dagen
Postelein, rest gekookt - niet i.v.m nitraat niet i.v.m nitraat
Prei ZB 3-5 dagen 2-3 weken
Raapstelen Zo 1-2 dagen 2-3 dagen
Rabarber Zb 3-5 dagen 1 week
Radijs met blad Vzb 1-2 dagen 2-3 dagen
Radijs zonder blad Zo 2-3 dagen 1 week
Rammenas met blad Zbo 3-4 weken 2-3 weken
Rammenas zonder blad Zbo 1-2 weken 2-3 weken
Rammenas zwart Zbo 3-4 weken niet
Rodel kool O 1-2 weken niet
Schorseneren Zbo 1-2 weken niet
Selderij W 2-3 dagen niet
Selderij Zbo 1-2 dagen 1 week
Sla Zo 1-2 dagen 2-5 dagen
Snijbonen Zo 2 dagen 2 dagen
Sperziebonen Zo 3-4 dagen 2 dagen
Spinazie Zo 1 dag 1-3 dagen
Spinazie, rest gekookt - niet i.v.m met nitraat niet i.v.m met nitraat
Spitskool Zo 2-3 dagen 7-10 dagen
Spruitjes Zo 2-3 dagen 5-7 dagen
Tomatenpuree O 1 wwek niet
Tuinbonen Zo 2-3 dagen 1-2 weken
Tuinkers Vv 3 dagen 7-10 dagen
Uien, droge Zao 1-3 maanden niet
Veldsla Zo 1-2 dagen 3-4 dagen
Venkel Zbo 3-5 dagen 5-10 dagen
Waspeen, geschrapt Zbo 3-7 dagen 1-2 weken
Winterwortel Zd 2-6 weken niet
Witlof Zo 3-5 dagen 7-10 dagen
Witte kool O 3-5 dagen niet
IJsbergsla Zb 2-5 dagen 1-2 weken
Zomerwortel Zo(2 1-2 dagen 4-5 dagen
Zuurkool Zbd niet 2-3 weken



Product Verpakking Koele plek 12 - 15 C Koelkast 2-7 C
Fruit bewaren

N = niet afdekken 
R = roote wghalen 
U= uitgespreid bewaren 
2 Halve acocado met pit in aluminiumfolie (pit voorkomt verkleuring) 
3= Gevoelig voor uitdrogen

   
Aardbeien N=U 1 dag 1-3 dagen
Abrikozen   1-3 dagen 5-7 dagen
Ananas   3-7 dagen niet
Appels   4 weken niet
Avocado s 2 1-6 dagen niet
Bananen   2-6 dagen niet
Bessen N+U 1-2 dagen 2-5 dagen
Bramen N+U 1 dag 1-3 dagen
Citroenen   1-2 dagen niet
Druiven N+R 2-4 dagen 1 week
Frambozen N 1 dag niet
Grapefruit   1-3 weken niet
Kersen N 1-2 dagen 3-5 dagen
Kiwi s 3 2-6 dagen 1-3 weken
Mandarijnen   5-10 dagen 1-2 weken
Mango s   7-10 dagen niet
Meloen, heel   2-5 dagen niet
Meloen, aangesneden     1 dag
Nectarines   1-3 dagen 3-7 dagen
Papaja   2-4 dagen niet
Peren, hand   1-7 dagen 2-3 weken
Peren, stoof   4 weken niet
Perziken   1-3 dagen 3-7 dagen
Pruimen   1-5 dagen 3-7 dagen
Sinaasappelen   1-3 weken niet

 

Product Verpakking 1) Koele plek 12-15 C Koelkast 2-7 C Opmerkingen
Zuivel bewaren 1) C = cellofaam 
E = eierrek 
F = plastic folie 
K = koelkastdoos 
O = onverpakt 
P = kaaspapier 
V = originele verpakking 
Z = plastic zak 
d = dicht 
o = open 
u = na uitpakken 
THT = ten minste houdbaar tot (zie op verpakking)
     
Boter Vd THT   kan ook in koelkast bewaard worden
Boter Vo   1-2  
Eieren, vers EV 2-3 weken liever niet donker bewaren; nemen geur aan van andere produkten
Eieren, gekookt K   1 week pellen en onder water bewaren
Eiwit K   2 dagen  
Eidooier K   2 dagen bewaren onder water of olie
Kaas, heel O 1-2 jaar   op ongeverfd hout bewaren; elke week keren en afpoetsen
Kaas, geraspt Vd 
Ku
  THT 
3 dagen
droogt snel uit; bederft snel door schimmel
Kaas, plakken VD 
CFPZ
  THT 
3 dagen
 
Kaas, smeer- Vd 
Vo
THT 
1 week
2 weken  
Kaas, stukken Vd 
CFPZ
THT 
1 week
1 week  
Kaas, vers en jong Vd 
Vo
  THT 
2 dagen
verpakking goed sluiten
Kaas zacht (bv. Camenbert, Brie Vd 
FPZ
  THT 
2 dagen
niet-rijpe soorten 1 dag buiten koelkast bewaren
Margarine, halvarine, bak- en braadvet Vd 
Vo
THT 
4 weken
  kan ook in koelkast bewaard worden
Melk (prod.) onverpakt K   3 dagen melk eerst koken
Melk (prod.) gepast Vd   THT + 3 dagen daarna snel opmaken
Melk (prod) gester. Vd   THT kwaliteit gaat achteruit
Melk (prod) gester. Vo   2-3 dagen  
Slagroom Vd 
Vo
  THT 
1 dag
kwaliteit gaat snel achteruit

 

Product Verpakking 1) Koele plek 12 - 15 C Koekast 2-7 C
Brood en gebak bewaren

1) B = blik 
D = doos 
K = koelkastdoos 
P = plastic doos 
T = broodtrommel 
Z = zak
a = papieren
b = plastic 
THT = ten minste houdbaar tot (zie op verpakking)

   
Brood, krent / rozijn- T 1 week  
Brood, rogge K 1 week 1 maand
Brood, stok Za 1 dag  
Brood wit/volk./bruin TZb 3-4 dagen  
Broodjes T 3-4 dagen  
Broodjes, saucijsje K   1-2 dagen
Beschuit B 1 maand  
Crackers, Knäckebröd BP 1 maand  
Ontbijtkoek BP 1 maand  
       
Appelgebak D   3 dagen
Cake B 1 week  
Gebak met amandelspijs D 1 week  
Gebak creme au beurre D   3 dagen
Slagroomgebak D   3 dagen
Soezen, ongevuld K 2 dagen 4 dagen
Vlaai D   3 dagen

 

Product Verpakking 1) Koelkast 2-7 C Opmerkingen
Vlees en vleeswaren bewaren 1) K = koelkastdoos 
O = onverpakt 
V = originele verpakking 
d = dicht 
o = open 
u = na uitpakken 
THT = ten minste houdbaar tot (zie op verpakking)
   
Vlees      
Rauw tot 500 gr OKu 1-2 dagen alle soorten
Rauw, boven 500 gr OKu 2 dagen alle soorten
Voorverpak Vd THT + 1dag alle soorten; op brood leggen tegen lekken
Folie, blik of glas VD THT kwaliteit gaat na een jaar achteruit
Foli, blik of glas KVo 2-4 dagen  
Gemalen en rauw Ku 1 dag hamburgers, gehakt, tartaar, poelet, slavink
Gaar K 3-4 dagen alle soorten
       
Vleeswaren, gesneden      
Blik Vd THT  
Blik KVo 2 dagen  
Gekookt of gebraden K 2 dagen bloedworst, filet americain, fricandeau, lever, leverworst, ossentong, ossenworst, pate, rollade, rosbief, tongenworst
Gemarineerd in zuur K 1 week  
Gerookt en gekookt K 4 dagen boterhamworst, casselerrib, gehakt, gekookte worst, ham, lunchworst
Gerookt K 1 week boerenmetworst, cervelaatworst, rauwe ham, rookvlees, salami, snijworst, theeworst
Gezouten K 1 week bacon, boterhamspek, katenspek, ontbijtspek, pekelspek
Hele worst, ham, spek O 3 maanden  
Vacuüm verpakt Vd THT  
Vacuüm verpakt KVo als vers  

 

Product Verpakking 1) Koele plek 12-15 C Koelkast 2-7 C
Wild en gevogelte bewaren 1) K = koelkastdoos 
V = originele verpakking 
d = dicht 
o = open 
THT = ten minste houdbaar tot (zie op verpakking)
   
Konijn, tam K   3-5 dagen
Wild, rauw K   3-5 dagen
Wild / gev., blik /glas d 1 jaar  
Wild /gev., vacuüm o   2 dagen
Een, tam K   3-5 dagen
Kalkoen, rauw K   2 dagen
Kip, rauw K   2 dagen
Kip, levers en hartjes K   1 dag
Kipfilet, rauw K   2 dagen
Kipfilet, gerookt V K   THT

 

Product Verpakking 1) Koele plek 12-15 C Koelkast 2-7 C
Vis, schaal- en schelpdieren bewaren

1) C = cellofaan 
F = aluminiumfolie 
P = pot 
V = originele verpakking 
X = onverpakt 
Y = vacuüm 
d = dicht 
o = open 
THT = ten minste houdbaar tot (zie op verpakking)

   
Garnalen, vers / gekookt CF   1 dag
Garnalen, blik of glas Vd 
Vo
THT 
2 dagen
Mosselen, vers CF   1 dag
Mosselen vers / gekookt     1 -2 dagen
Mosselen, blik of glas Vd 
Vo
THT 
2 dagen
Stokvis, ongeweekt XY 1 jaar  
Stokvis geweekt CF   1-2 dagen
Vis, blik of glas Vd 
Vo
  THT 
2 dagen
Vis, gebakken CF   2 dagen
Vis, gemarineerd Pd 
Po
  THT 
1 week
Vis, warm, gerookt CF   3-5 dagen
Vis, koud, gerookt CF   1 week
Vis, gezouten CF   1-2 dagen
Vis, vers CF   1-2 dagen