Inmaken van groente
Het inmaken in de oude tijd gebeurde dikwijls in houten vaten of stenen potten, die hier en daar nog wel - of opnieuw weer - te bemachtigen zijn. Boen ze van binnen voor het gebruik eerst grondig schoon met heet water en azijn. Doe er dan enkele handenvol selderiebladen in en giet er kokend water op en laat het water afkoelen. Spoel hiermee vat of pot, zodat hij weer fris geurt. 

Groente inmaken
Het inmaken in de oude tijd gebeurde dikwijls in houten vaten of stenen potten, die hier en daar nog wel - of opnieuw weer - te bemachtigen zijn. Boen ze van binnen voor het gebruik eerst grondig schoon met heet water en azijn. Doe er dan enkele handenvol selderiebladen in en giet er kokend water op en laat het water afkoelen. Spoel hiermee vat of pot, zodat hij weer fris geurt. 

* Zuurkool inmaken
Leg om en om witte en savooiekool, die eerst fijngesneden is of geschaafd, maar niet gewassen wordt. Op de bodem van het vat legt men eerst een dun laagje grof zout. Leg op iedere laag kool een weinig zout en enkele peperkorrels of jeneverbessen. De bovenste laag kool wordt goed afgesloten met grof zout. Neem een half pond zout voor tien kolen. Teveel zout maakt de zuurkool taai. Druk de kool stevig aan, leg er schone witte doeken op en plaats daar bovenop grenenhouten, afsluitende plankjes, waarop men zware, grote keien legt. Iedere veertien dagen even kijken of alles goed gaat, de randen schoonmaken, de doekjes schoonspoelen in zout water.

* Snijbonen inmaken
Snijbonen inmaken kan zowel met rauwe als met gekookte. Maar hoe men het ook doet, eerst moeten de bonen gewassen worden en gesneden in de molen. Rauw inmaken gebeurt als bij zuurkool. Gekookt (maar bij lange na niet gaar) geschiedt het inmaken als volgt: Laat de gewassen en gesneden bonen even flink doorkoken, giet ze dan af op schone doeken of in een tenen mand en laat ze uitlekken en afkoelen. Vervolgens worden ze in het vat of de pot geperst met wat zout en peperkorrels ertussen. Afwerken als bij zuurkool.

* Augurken
Augurken worden eerst goed gewassen, een nacht in zout water gezet en daarna drooggewreven. Dan legt men ze in een pot met Spaanse peper, mierikswortel en venkel. Giet er tenslotte azijn over, zodat alles goed onder staat. Daarna de pot afsluiten.

* Komkommers
Komkommersla worden na de grondige wasbeurt in de lengte doorgesneden, ontdaan van pitten en 24 uur in sterke pekel gezet om ze vervolgens te laten uitdruipen en in een vaatje te doen. Tezamen met Spaanse peper, mierikswortel, laurierbladeren, kleine geschilde uitjes en gekookte, doch afgekoelde azijn. Pot afsluiten, na 14 dagen de azijn opnieuw koken, laten afkoelen en er weer overheen gieten. Pot afsluiten.

* Kleine witte uien. 
Ontdoe ze van de schil (zonder mes) en leg ze een nacht in de pekel. Daarna afdrogen en in een stenen of glazen pot leggen met wat foelie en Spaanse peper. Vervolgens er azijn overgieten, zodat ze onder staan. Pot afsluiten.

* Piccalilly
Piccalilly wordt samengesteld uit de volgende ingrediënten: worteltjes, sperzieboontjes, komkommer, augurkjes, zilveruitjes, bloemkool, Spaanse peper, mosterd, kruidenazijn, kerrie, zout. Snijd de groenten in kleine stukjes en kook ze daarna 3 minuten in water waaraan zoveel zout is toegevoegd dat een vers ei (met schaal!) er in blijft drijven. Zeef de groente vervolgens en spreid ze uit op platte schalen om te drogen, bij voorkeur in de zon.
Strooi er dan naar smaak wat kerriepoeder over. Verwarm kruidenazijn waaraan 1 lepel in azijn opgeloste mosterd is toegevoegd. Doe de groenten in glazen potten of potjes en vul ze dan tot aan de rand met de hete kruidenazijn. Laat het geheel afkoelen. De potten daarna afsluiten. 

Groente inmaken, algemeen
Het inmaken in de oude tijd gebeurde dikwijls in houten vaten of stenen potten, die hier en daar nog wel - of opnieuw weer - te bemachtigen zijn. Boen ze van binnen voor het gebruik eerst grondig schoon met heet water en azijn. Doe er dan enkele handenvol selderiebladen in en giet er kokend water op en laat het water afkoelen. Spoel hiermee vat of pot, zodat hij weer fris geurt. 

Groente inmaken, kleine witte uien
Kleine witte uien. Ontdoe ze van de schil (zonder mes) en leg ze een nacht in de pekel. Daarna afdrogen en in een stenen of glazen pot leggen met wat foelie en Spaanse peper. Vervolgens er azijn overgieten, zodat ze onder staan. Pot afsluiten.