Diepvriezen

Produkt

Blancheren in 
(minuten)

Verpak 
ken

Bewaren max 
(maanden)

Voorbereiding

Groente invriezen   1) B = aluminium bakjes 
D = diepvriesdozen 
F = aluminiumfolie 
K = kartonnen dozen 
M = magarinekuipjes 
P = plastic bakjes 
Z = diepvrieszaken
   
Aardappelen - DZ 3-6 gebakken schijfjes of puree; geen gekookte aardappelen
Aardappelen, frites - DZ 3-6 in reepjes snijden, 2 minuten voorbakken
Andijvie 2-3 DZ 12 wassen, in stukken van 1 à 2 cm snijden; tijden het blancheren roeren
Artisjokken 7-10 Z 8-12 buitenste bladeren verwijde- en wassen; citroensap i blancheerwater roestvrijsta- len materiaal gebruiken
Asperges 2-4 DZ 8-12 wassen, schillen, bovenste stukken van 15 cm afbreken; houtige stukken gebruiken voor de soep; kopen als ze het goedkoopst zijn; roestvrij- stalen materiaal gebruiken
Aubergines 2-4 BDMA 8-12 wassen, in plakken of blokjes snijden, snijvlakken zouten, blancheren; tussen elke plak aluminiumfolie doen; ongeblancheerd slechts 3 maanden houdbaar
Bieten - DZ 8-18 in 40 tot 50 min gaar koken; pellen; heel laten in plakjes of stukjes snijden; eventueel raspen; nooit rauw invriezen
Bleekselderij - D 12 in stukjes van 1 tot 2 cm snijden
Bloemkool 
-roost

-stuk

-heel

2 FZ 12 wassen. blancheren in zout water en goed laten uitlekken; heel of in roosjes invriezen; neem stevige kool zonder vlekjes, want ingevroren bloemkool wordt gauw zacht en bruin.
4 FZ 12
6 FZ 12
Boerenkool 2-3 DZ 12 harde middelste nerven ver- wijderen; na blancheren koelen en goed laten uitlekken
Broccoli 2-4 DZ 12 stronk en bladeren verwijderen, wassen in zout water, in roosjes verdelen en goed laten uitlekken
Champignons - D 3 niet geschikt om in te vriezen; worden droog en taai; eventueel 1 minuut in boter stoven; hele jaar verkrijgbaar
Chinese kool 1-2 DZ 12 buitenste bladeren en harde nerven verwijderen; wassen, klein snijden blancheren en uitlekken
Courgettes 12 D 8 wassen, in plakjes snijden, blancheren of in boter stoven; ongeblancheerd ingevroren slechts 3 maanden houdbaar
Doperwerten 1-3 DZ 12 doppen en wassen, blanche- ren en afkoelen; beschadig de doperwten tijdens het doppen niet; ongeblancheerd ingevroren slechts 3 maanden houdbaar
Groene kool 2-4 DZ 12 buitenste bladeren en harde nerven verwijderen; wassen, klein snijden; blancheren en uitlekken
Knolselderij 3-5 DFZ 8-10 wassen, schillen, in stukjes of plakjes snijden; na het blan- cheren met citroensap besprenkelen; kan ook goed op een koele plaats worden bewaard (max. 6 maanden)
Komkommer 2 FZ 6 matig geschikt; zo nodig schillen, in plakjes of stukjes snijden of grof raspen; hele ingevroren komkommer snijden, schaven of raspen vóór ontdooien
Koolrabi 2-4 DZ 12 wassen, schillen, in repen of plakken snijden
Maïskolven 5-11 D 8-12 bladeren en haar verwijde- en; wassen, blancheren, afkoelen en afdrogen; apart invriezen; alleen jonge en verse kolven
Paprika - BDFZ 3 wassen, zaadjes en zaad lijsten verwijderen; eventueel in reepjes snijden; bevroren aan gerechten toevoegen
Peultjes 1-2 DZ 12 steeltjes en draden verwijderen blancheren en afkoelen; alleen jonge en verse peulen
Postelein 1-2 D 12 wassen en 10 minuten laten uitlekken; eventueel fijnsnijden; geeft in diepvrieszakken smaakafwij- king
Prei 
- stukken (10 cm) 
-ringen 

-ringen of stukken
3-6 
1-2

 

3-6

DFZ 
DFZ

DFZ

12 
12 
12
buitenste bladeren verwijderen; goed wassen en in stukken van 1 cm snijden; blancheren of 3 tot 4 minuten stoven in boter; alleen gekookt te gebruiken.

In stukken kan ook, mits goed gewassen ingevriest worden

Raapstelen

2

DZ 12 wassen en in stukken van 1 cm snijden
Rabarber - DZ 12 wassen, stelen in stukken van 2 tot 3 cm snijden; daarna gaar koken en eventueel suiker toevoegen
Radijs - - - niet geschikt
Rode bieten 20-30 DZ 12 wassen, kooktijd zomerbieten 20-30 min winterbieten 1 tot 1 1/4 uur. Ontvel de bieten daarna en snijd ze in reepjes of blokjes of schaaf ze. Goed koud laten worden voor het inpakken
Rode kool 2-4 DZ 12 buitenste bladeren verwij- deren; wassen, klein snijden, eventueel harde nerven verwijderen; blancheren en uitlekken
Sla - - - niet geschikt
Schorsenen 3-4 Z 12 borstelen en wassen; schillen; direct in water met citroensap of azijn leggen; stelen in stukken van circa 4 cm snijden
Snijbonen 2-3 DZ 12 steeltjes en draden verwijderen; snijden
Sperziebonen 2-3 DZ 12 draden verwijderen; wassen en zo nodig breken; ongeblancheerd slechts 3 maanden houdbaar
Spinazie 1-2 DZ 12 goed wassen en 10 minuten laten uitlekken; tijdens blancheren goed roeren; zo nodig hakken of malen; ongeblancheerd slechts 3 maanden houdbaar
Spitskool 2-3 dz 12 buitenste bladeren verwijderen; wassen, klein snijden of fijnschaven; blacheren en laten uitlekken
Spruitjes 3-5 DZ 12 schoonmaken en wassen; blancheren, afkoelen en laten uitlekken
Tomaten, puree - DKP 12 wassen, pellen, in stukken snijden en met weinig water tot moes koken, circa 5 minuten; door een zeef wrijven
Tomaten garnering 1 DZ 8-12 wassen, blancheren en ij zijn geheel invriezen; gedeeltelijk ontdooid in plakken snijden; na ontdooien vrij slap; vaak ook een afwijkende smaak
Tuinbonen 3-5 DZ 12 doppen en wassen; alleen jonge zachte bonen gebruiken
Tuinkruiden - DZ 12 al of niet gesneden met weinig water invriezen in ijsblokjeshouder; bevroren
aan gerechten toevoegen
Uien - - - niet geschikt
Venkel 2-4 Z 6 wassen, in plakken van circa 1/2 cm snijden, blancheren en laten uitlekken; alleen gekookt (dus nier rauw) te gebruiken
Witlof 
-gesneden 
-heel

 


5

 

DZ 
DZ

 

12 
12

 

buitenste bladeren en bittere kern weghalen; eventueel in stukken van 2 cm snijden; alleen gekookt (dus niet rauw) gebruiken
Witte kool 2-3 DZ 12 buitenste bladeren verwijderen, wassen, klein snijden of fijnschaven; blancheren en laten uitlekken
Wortelen 2-4 DZ 12 schrappen, wassen, grote wortelen in stukje snijden; ongeblancheerde ingevroren slechts 3 maanden houdbaar
Zuurkool - Z 12 rauw, of als stamppot in vuurvaste schotel; ook zonder in te vriezen houdbaar

 

Produkt Verpakken (1) Bewaren max 
(maanden)
Voorbereiding
Fruit invriezen 1) B = aluminium bakjes 
D = (plastic) diepvriesdozen 
F = aluminiumfolie 
Z = diepvrieszaken
   
Aardbeien D 8-12 wassen, laten uitlekken, kroontjes eraf halen; eventueel apart invriezen op plaat en daarna verpakken; of direct verpakken met suiker (circa 1 op 10), suikersiroop of als moes
Abrikozen D 8-12 wassen, halveren, ontpitten; verpakken met suikersiroop; vitamine C toevoegen (1 gram per kg) alleen rijpe stevige vruchten gebruiken
Ananas D 8-12 schillen, harde kern verwijderen; in stukjes of plakken snijden; verpakken met suiker of suikersiroop
Appels DZ 8-10 schillen, klokhuis eruit halen en in stukjes snijden;
circa 2 minuten blancheren; stukjes in oplossing van 2 g citroenzuur per kg vruchten leggen; met suiker bestrooien of in suikeroplossing invriezen; stevige, zure appels nemen; vooral geschikt voor appelmoes en babyvoeding
Appelmoes D 8-12 appels in weinig water gaar koken; suiker naar smaak er bij; bij bereiding roestvrij staal gebruiken
bessen 
zwarte en rode
DZ 8-12 wassen, rissen en laten uitlekken; naar keuze met suiker bestrooien; eventueel apart invriezen op plaat, daarna verpakken
Bramen DZ 8-12 wassen en laten uitlekken; kroontjes eraf halen; naar keuze met suiker bestrooien (1 op 10); eventueel apart invriezen en daarna verpakken
Citroenen DZ 10-12 in zijn geheel of in partjes; verpakken met suiker of een suikeroplossing; rijpe, sappige vruchten gebruiken
Citroensap DZ 10-12 vruchten uitpersen, sap eventueel zeven; eventueel in ijsbakjes tot blokjes invriezen en daarna verpakken
Druiven blauwe BD 8-10 wassen en van de tros halen; eventueel apart invriezen op een plaat; invriezen in suikeroplossing of met suiker
Druiven witte - - niet geschikt
Frambozen DZ 8-12 wassen, kroontjes eraf, laten uitlekken; eventueel apart invriezen op plaat en daarna verpakken; of met suiker (1 op 2) of als moes invriezen
Granberries D 10-12 vruchten die een mooie donkerrode kleur hebben. als ze in verpakking zitten zo in de diepvries. Geplukte wassen, droge en diepvriezen
Grapefruit D 10-12 pellen en in partjes verdelen; verpakken met suiker(siroop)
Grapefruitsap DZ 10-12 vruchten uitpersen; eventueel voor de smaak citroensap of suiker toevoegen; eventueel in ijs bakje invriezen en verpakken
Kersen DZ 8-12 vruchten uitpersen;eventueel voor de smaak citroensap of suiker toevoegen; eventueel in ijsbakje invriezen en verpakken
Kruisbessen DZ 8-12 steeltjes verwijderen; wassen en laten uitlekken; zo nodig verpakken met suiker (1 op 10) of suikeroplossing; desgewenst apart invriezen en daarna verpakken; stevige, nog enigszins groene bessen gebruiken
Meloen, hele D 10-12 kapje afsnijden, zaadjes en pitten verwijderen; uitspoelen en goed laten uitlekken; binnenkant bestrooien met suiker (1 op 10), kapje erop en invriezen; watermeloen is ongeschikt
Meloen, blokjes of schijfjes D 10-12 zaadjes en pitten verwijderen; naar keuze met suiker bestrooien
Mirabellen D 6-8 was de vruchten, uit laten lekken; met suikersiroop invriezen
Morellen D 10-12 was de vruchten en ontpit ze eventueel; houd ze daarna 5 minuten tegen de kook aan in suikersiroop; goed alten afkoelen voor het diepvriezen
Peren D 8-10 schillen, ontpitten en in stukjes snijden; 20 minuten in een oplossing van 2 gr citroenzuur per liter water leggen; 2 minuten blancheren; eventueel bestrooien met suiker of met suikersiroop invriezen; bij de bereiding roestvrij staal gebruiken
Perziken D 10-12 schillen, halveren, pit eruit halen; 20 minuten in een oplossing van 2 g citroenzuur per liter water leggen; roestvrij staal gebruiken
Pruimen en kwetsen D 10-12 schillen, halveren, pit eruit halen; verpakken met suiker of suikersiroop; kan ook als moes worden ingevroren; voeg dan suiker naar smaak toe; bij de bereiding roestvrij staal gebruiken
Rozebottels D 10-12 snijd het kroontje en steeltje af, halveer ze en verwijder pitten en vruchtpluis. Was de rozbottels en verpak ze of verwerk ze eerst tot puree, Breng de puree desgewenst op smaak met suiker
Sinasappelsap DZ 10-12 vruchten uitpersen, eventueel suiker of citroensap toevoegen voor de smaak; eventueel invrie
zen in ijslaatje en verpakken als blokjes
Vijgen DF 10-12 voorzichtig wassen, heel laten; per stuk verpakken, of schillen en verpakken met suikersiroop; alleen rijpe, groene vruchten gebruiken
       

 

 

Produkt Verpakken (1) Bewaren max 
(maanden)
Voorbereiding
Zuivel invriezen 1) B = aluminium bakjes 
D = diepvriesdozen 
F = aluminiumfolie 
K = geparaffineerde kartonnen bekers 
V = originele verpakking 
Z = diepvrieszaken
   
Boter, ongezouten V + F 1-2 in koelkast en verpakking laten ontdooien
Eieren, eiwit BDK 6 niets toevoegen; eieren met schaal of gekookt niet geschikt
Eieren, dooiers al dan niet met eiwit BDK 3 mengen met suiker (2 eetlepels op 10 dooiers) of met zout (2 theelepels op 10 dooiers); roeren tot gelijkmatige massa in ontstaan, zonder er lucht in te kloppen; vermeld op verpakking of dooiers zoet of zout zijn
Kaas, stuk 
-jong 
-oud
FZ 
FZ
6-9 
6-9
vooral geschikt zijn Edammer en Goudse kaas; in gebruiksklare stukken snijden; zachte en schimmelkazen zijn minder geschikt
Kaas, geraspt DZ 2-4 bevroren geraspte kaas schimmelt niet; in porties verdelen
Koffieroom - - niet geschikt; vet wordt in koffie als vetogen zichtbaar
Kwark DV 12 eventueel vermengen met kruiden of vruchten en suiker
Margarine V + F 10-12 in koelkast in verpakking laten ontdooien
Mayonase - - niet geschikt; gaat schiften
Melk - - niet geschikt; overal te koop
Slagroom DK 1-4 licht opkloppen met suiker; alleen verse gepasteuriseerde slagroom gebruiken
IJS DV tht een halfuur voor consumptie in koelkast zacht laten worden; vruchtenijs is korter houdbaar dan vanille- of chocoade-ijs
Yochert - - niet geschikt; vlokt uit
Zure room BFK 1-2 minder geschikt; wordt korrelig

 

Produkt Verpakken (1) Bewaren max 
(maanden)
Voorbereiding
Brood en gebak invriezen 1) C = cellofaan 
F = aluminiumfolie 
D = diepvriesdozen 
V = originele verpakking 
Z = (plastic) diepvrieszaken
   
Biscuutdeeg, ongepakken - - niet geschikt: eiwit valt uit elkaar
Brood, wit, bruin en volkoren FZ 1 afkoelen tot kamertemperatuur; eventueel in dag porties verdelen; sneetjes kunnen snel ontdooid worden in broodrooster
Broodjes, belegd DFZ 1/2 niet geschikt als beleg zijn; gekookt ei, mayonase, sla, tomaten, komkommer en jam; sneetje scheiden door cellofaam
Krenten- en rozijnenbrood FZ 6 eventueel in porties verdelen
Roggebrood DFZ 2-3 in porties verdelen
Saucijzebroodjes V 4-6 weken -
Appelgebak CF 2-3 weken appelflappen en -carrés eventueel ongebakken invriezen; gebakken appelgebak eventueel ontdooien in matige hete oven (150-180 graden C)
Bitterbalen D 3-4 weken zonder verpakking voorvriezen; Leg tussen twee lagen een dubbel stukje aluminiumfolie
Boterkoek DZ 2 weken vers, liefst lauw verpakken
Cake Z 3 volgens recept, maar minder citroensap toevoegen; vers, liefst lauw verpakken
Gebak van bladerdeeg ZDFZ 4 volgens recept bereiden, laten afkoelen en invriezen; bladerdeeg laten ontdooien
Gebak van cakedeeg DF 6-8 pas na ontdooien garneren
Gebak, crème au beurre CF 1-4 weken zonder verpakking voorvriezen; daarna verpakken; tijden ontdooien niet uit verpakking halen
Gebak van gistdeeg DFZ 4-6 niet te veel kruiden; niet te heet bakken
Gebak van zandtaartdeeg DF 4-6 jamvruchten, rauwe vruchten en taartgelei pas na ontdooien verwerken
Loempia D 3-4 weken doe niet meer dan 4 loempia in één pakje
Kwarktaart, gebakken - - niet geschikt; kwark wordt korrelig en nat
Ongebakken bladerdeeg FV 4-6 industrieel diepgevroren bladerdeeg gebruiken
Ongebakken cakedeeg DF 2-3 zonder verpakking voor- vriezen op blik; daarna verpakken;
Ongebakken gistdeeg DFZ 2-3 hoeveelheid voor een brood (500 g); beter resultaat met dubbele hoeveelheid gist; bovenkant deeg insmeren met boter
Ongebakken zandtaartdeeg DF 3-4 in rechthoekige stukken of in bakvorm invriezen; bovenkant insmeren met boter
Slagroomgebak, 
-taart
CDF 6-8 zonder verpakking voor- vriezen; daarna verpakken; tijdens ontdooien niet uit- pakken; pas na ontdooien neren
Vlaai CF 2-3 weken volgens recept
Wafels, gebakken DFZ 1-3 tussen elke wafel cellofaan pas na ontdooien bestrooien met poedersuiker
       
       

 

Produkt Verpakken (1) Bewaren max 
(maanden)
Voorbereiding
Vlees en vleeswaren invriezen 1) C = cellofaan 
F = aluminiumfolie 
D = diepvriesdozen 
Z = (plastic) diepvrieszaken
   
Kalfs- en lamsvlees, rauw 
-mager 
-gemiddeld 
-vet



-

3-4 
1-3
in porties voor één keer gebruik invriezen; vet wegsnijden; voor het bakken ontdooien en droogdeppen; bewaartijd afhankelijk van vetgehalte
Rundvlees, rauw 
-mager 
-gemiddeld 
-vet



-
12 
6

 


4
in porties voor één keer gebruik invriezen; vet wegsnijden; voor het bakken ontdooien en droogdeppen; bewaartijd afhankelijk van vetgehalte
Varkensvlees, rauw 
-mager 
-gemiddeld 
-vet

 

CFZ 
CFZ 
CFZ

3-4 
1-3
in porties voor één keer gebruik invriezen; vet wegsnijden; voor het bakken ontdooien en droogdeppen; bewaartijd afhankelijk van vetgehalte
Biefstuk FZ 6 in porties van maximaal 500 g verpakken; lapjes met folie scheiden; voor het bakken ontdooien en droogdeppen
Blinde vinken - 3 met folie van elkaar scheiden
Braadworst CFZ 3-4 niet sterk kruiden; met folie van elkaar scheiden
Frikandel CFZ 3 niet sterk kruiden; met folie van elkaar scheiden
Gehakt, half -om Z 1-3 in porties van maximaal 500 gram verpakken; na ontdooien kruiden; gekruid slechts 1 maand houdbaar
Gehakt, rund CDFZ 6 in porties van maximaal 500 gr verpakken
Hamburger Z 1-3 niet sterk kruiden; met folie van elkaar scheiden
Hart CFZ 3 goed wassen en drogen; bevroren opzetten
Karbonade 
Kotelet 
-varkens 
-kalfs 
-runder
CFZ 
CFZ 
CFZ

8

 


12
porties van maximaal 500 gram maken; lapjes met folie scheiden
Lever CFZ 1-3 alvorens te verpakken een paar uur in koud water zetten; vóór het bakken ontdooien en droogdeppen; valt snel uiteen
Nieren CFZ 3 goed wassen en 2 minuten blancheren
Rollade 
-kalfs 
-runder
CDF 
CDF
3-5 
8-12
rauw verpakken; matig kruiden, niet zouten; met folie scheiden; gevulde rollade is slechts 3 maanden houdbaar; voor bereiding niet helemaal laten ontdooien
Runderlappen FZ 10-12 rauw verpakken; met folie scheiden; porties van maximaal 500 gr; voor bereiding niet helemaal laten ontdooien
Schnitzel 
-kalfs 
-runder
CFZ 
CFZ
3-6 
3-6
met folie scheiden; gepaneerd 3 maanden houdbaar
Spek CFZ 1-2 wordt snel ranzig; kleine porties invriezen; ook houdbaar zonder invriezen
Tartaar - 1-3 maak schijven, met folie ertussen
Vleeswaren 
-boterhamworst 
-casselerib 
-fricandeau 
-ham
CF 
CF 
CF 
CF
1-3 
1-3 
1-3 
3
verpakken in porties voor één keer gebruik; verse lever- en bloedworst worden kruimelig

 

Produkt Verpakken (1) Bewaren max 
(maanden)
Voorbereiding
Wild en gevogelte invriezen

1) C = cellofaan 
F = aluminiumfolie 
Z = (plastic) diepvrieszaken

   
Konijn en haas 
-tam 
wild
CFZ 
CFZ
3-6 
6
laten afhangen (1-7 dagen); schoonmaken; alle ingewanden verwijderen; eventueel in kleinere porties; botten verwijderen
Duif CFZ 12 laten afhangen (3-4 dagen); plukken, branden en schoonmaken; eetbare organen apart invriezen en in de buikholte doen; gekocht bij poelier niet langer dan 3 maanden houdbaar
Eend 
-tam 
-wild
CFZ 
CFZ
3-4 
6
laten afhangen (3-4 dagen); plukken, branden en schoonmaken; eetbare organen apart invriezen en in de buikholte doen; gekoch bij poelier niet langer dan 3 maanden houdbaar
Fazant en gans CFZ 6 laten afhangen (3-4 dagen); plukken, branden en schoonmaken; 24 uur koud wegzetten; eetbare organen apart invriezen en in de buikholte doen; goed opbinden en verpakken; gekocht bij poelier niet langer dan 3 maanden houdbaar
Kalkoen CFZ 12 laten afhangen (3-4 dagen); plukken, branden en schoonmaken; 24 uur koud wegzetten; eetbare organen apart invriezen en in de buikholte doen; goed opbinden en verpakken; gekocht bij poelier niet langer dan 3 maanden houdbaar
Kip, haantje, soepkip 
-filet 
-stukken 
heel
CFZ 
CFZ 
CFZ


9
laten afhangen (3-4 dagen); plukken, branden en schoonmaken; 24 uur koud wegzetten; eetbare organen apart invriezen en in de buikholte doen; goed opbinden en verpakken; of in porties snijden, deze met folie scheiden

 

Produkt Verpakken (1) Bewaren max 
(maanden)
Voorbereiding
Vis, schaal en schelpdieren invriezen 1) D = diepvriesdozen 
F = aluminiumfolie 
Z = (plastic) diepvrieszaken
   
Garnalen, zelf gevangen DFZ 4-8 3 tpt 5 minuten in kokend water, of rauw, daarna snel afkoelen en pellen; onder water zetten en invriezen; gekocht minder lang houdbaar
Schaaldieren, krab, kreeft, scampi D 1-3 levend in kokend water; per 500 gr 15 minuten koken; laten uitlekken, kraken en uit schaal halen; of invriezen met kooknat, eventueel aangevuld met water
Mosselen en oesters D 3-4 uitzoeken, wassen; koken (3-4 minuten) en uit schelp halen; in het kooknat invriezen; eventueel rauw uit schelp halen en bedekken met water en citroensap
Vis, mager DFZ 4-6 betreft baars, bot, kabeljauw, meerval, poon, rog, schar, schelvis, schol, snoek(baars), tong, wijting en zeelt; haal kop, staart, vinnen en schubben weg, ingewanden eruit; in zijn geheel of in moten invriezen; glaceren in ijswater
Vis, vet DFZ 2-3 betreft ansjovis, haring, makreel, paling, sardines, sprot en zalm; voeg 2 g citroenzuur per liter water toe; haal kop, staart, vinnen en schubben weg, ingewanden eruit; in zijn geheel of in moten invriezen; glaceren in ijswater
Vis, gerookt DFZ 8-10 betreft paling, bokking, forel en makreel; eventueel kop verwijderen; fileren; paling maximaal 3 maanden
Visburgers DFZ 8-10 op gebruikelijke wijze klaarmaken; schijven vormen, folie daartussen doen en invriezen
Visfilet DZ 2-3 geheel laten ontdooien, daarna eventueel paneren
Vissticks - 2-3 -